Alegerile au trecut. Ar urma respectarea promisiunilor de campanie. Există, însă, și suport legal?

Dragos Trestioreanu -

După 51 de ani de comunism, cele aproape trei decenii de capitalism nu i-au schimbat românului percepția că doar statul îi poate rezolva problemele. De orice fel. Implicit, și pe cele din sport. Chiar dacă legea nu mai permite amestecul municipalităților în cluburile sportive private, încă se mai vorbește, de neînțeles, despre rolul acestora atunci când vine vorba mai ales de salvarea unuia sau altuia. Indiferent de disciplină. Deși, e clar că doar CSM-urile mai pot fi susținute financiar din bugetele locale, suporterii – sau, mă rog, unii dintre ei – tot la banii administrațiilor locale visează, în cazul echieplor de suflet. Da, chiar dacă acestea sunt în proprietate particulară. Este și cazul SC FC Petrolul, patronată, în fapt, de Daniel Capră și firma acestuia, SC JIF SRL, și – în acte – de rude ale acestuia. Urmare a unei astfel de percepții, eronată în opinia mea, destui fani au așteptat alegerile locale ca pe o mană cerească. Simpatizanții Petrolului au făcut lobby intens, pe rețelele de socializare, în favoarea unui partid și al candidatului la postul de primar al acestuia. Iar asta, convinși că un nou „regim” va însemna o infuzie de sânge proaspăt pentru formația de suflet a lor. Concret, au susținut – și votat, evident – PNL-ul, respectiv pe Adrian Dobre. Cel din urmă a fost câștigătorul scrutinului din 5 iunie 2016, însă, în Consiliul Local Ploiești, majoritatea va aparține PSD+ALDE. Va fi astfel un fel de „joc de-a șoarecele cu pisica”. Dar nu ar trebui să-i intereseze pe iubitorii de galben și albastru așa ceva, câtă vreme amestecul politicului în sport ar trebuie să fie ultima… speranță la care ei să se gândească.

De unde vine totuși această speranță că noul primar ar putea să fie salvatorul Petrolului? Posibil, gândindu-se că, în anul promovării, edil șef a fost Andrei Volosevici, adică susținătorul cu numărul unu al lui Dobre, la recentele alegeri. În mandatul lui Volosevici, nu numai că s-a inaugurat noua arenă Ilie Oană, construită pe „repede înainte”, ci s-a reușit și revenirea în cel dintâi eșalon, după șapte ani, a echipei fanion a orașului și a județului. Automat, este de presupus că suporterii văd în actualul – hai să-i zic – tandem unul capabil de a se implica la clubul găzarilor. OK, dar cum s-o facă? Bani de la muncipalitate nu se mai pot da. A „spus-o” DNA-ul, atunci când a catalogat premierea fotbaliștilor și a staff-ului tehnic drept nelegală. Și, ulterior, s-a dat startul la dezastru. Și-ar risca, acum, pielea Adrian Dobre să facă precum câșitgător5ul din 2012? Nu văd nici cum și, mai ales, nici de ce. Ah, că a vorbit în campanie și, chiar și după succesul său, de continuarea dialogului cu fanii, ca și de un eventual lobby pentru salvare, e adevărat. Nu a spus însă – nici nu avea cum, de altfel – care ar fi forma legală a implicării domniei sale în procesul de împiedicare a falimentului clubului. Da, de la înălțimea funcției sale actuale, fostul prefect poate antama discuții cu diverși aomeni de afaceri pentru a-i convinge să se implice financiar la SC FC Petrolul. Numai că, societatea aceasta are (încă) patron, la ora actuală. Un patron care a declarat doar că se retrage, nu a precizat și în ce condiții reale ar face-o. Dan Capră nu a zis vreodată, cu subiect și predicat, că ar face cadoul clubul cuiva. Doar că, la o adică, s-ar gândi și la așa ceva, însă numai cu condiția că un amator de a-l prelua ar face dovada unei bonități clare.  Ceea ce, să recunoaștem, este cu totul altceva. Să zicem totuși că va renunța fără vreo compensație financiară la SC FC Petrolul și se va ajunge astfel la un alt patron. OK, dar va reuși să achite datoriile cel nou? Este foarte important acest aspect, fiindcă a trece proprietatea dintr-o mână în alta fără a se stinge debitele – ori măcar o parte importantă din acestea – nu ar însemna altceva decât o prelungire a agoniei, de fapt. Chiar va putea noul primar să găsească un om de afaceri care să salveze clubul băgând adânc mâna în buzunar? Sincer, i-ar fi foarte-foarte greu, dat fiind cuantumul actual al datoriilor și al investițiilor ulterioare necesare, ca și timpul foarte scurt până la debutul următorului sezon. Petrolul este un brand și nu poate fi ținut în viață la limita subzistenței. Nici fanilor nu cred că le-ar conveni așa ceva. Și nici creditorii nu-mi închipui că vor avea răbdare la infinit.Bref, cred că se așteaptă cvasi-imposibilul de la actualul edil-șef. Și nu va fi vina lui, dacă situația nu se va rezolva.

Altădată, club atractiv pentru media, fie pentru performanțe, fie datorită achizițiilor cu lipici la jurnaliști, despre Petrolul se vorbește și scrie foarte puțin, acum. Așa, en-passant, că tot stă să înceapă Campionatul European din Franța, se știe că mâine, 8 iunie, Zoubir și Cobrea vor căpăta statut de jucători liber de contract, așa cum probabil că se va întâmpla și cu alți coechipieri de-ai lor, că pe Beța îl dorește CSU Craiova sau Viitorul, că străinii au plecat deja, pe capete, de pe „Ilie Oană”. Dinspre globul de sticlă de pe arena cu acest nume, bate vântul! Nici măcar două vorbe nu se mai spun. E neagră, gri sau, poate, ar putea fi albă, așa cum se visează? Acolo, este ca și cum nu ar (mai) fi nimic! Va exista timpul fizic necesar pentru o nouă construcție, sub aceeași societate? Dacă va fi vorba despre Liga a II-a, nu prea. Asta câtă vreme campionatul va debuta pe 30 iulie. Dată ce poate părea îndepărtată, dar – de fapt – este foarte apropiată. Club privat, cel al găzarilor ar trebui să-și rezolve singur problemele, ci nu să aștepte s-o facă aceia care nici nu se pot implica legal, în realitate. Orice zi de întârziere coincide cu încă un cui bătut în… Dar, mai bine mă opresc aici!