Ambiguitatea legilor din România – dușmanul de moarte al sportivilor de la CSM Ploiești

Dragos Trestioreanu -

Orice țară de pe glob trebuie să se conducă după legi. Așa ar fi normal. Altfel ar fi haos. Că nu peste tot conduc legile, asta-i altă poveste. Una în funcție de regim. Nu e cazul în România. Doar că, atunci când legile sunt ambigue, dând naștere la tot felul de interpretări, fiecare le aplică după cum le înțelege. Și în România! Volens-nolens, apare și la noi haosul. La fel ca în țările în care fie nu există legi, fie nu sunt aplicate, din varii motive.

Concret, CSM Ploiești, clubul sportiv al municpalității, adică, se confruntă de trei luni cu mari probleme în privința plăților către sportivii care au primit recomandarea, în iarnă, să treacă pe Persoană Fizică Autorizată (PFA), odată cu desființarea, de la începutul anului, a contractelor de convenție civilă. De bună credință, handbalistele de la CSM, viitoare participante în Cupa EHF, au aplicat la acest sistem. Mai puțin cele de altă naționalitate decât cea română. Și, după ce, trei luni, totul a fost OK, au urmat alte trei în care ce-a fost legal înainte a devenit brusc… ilegal. Și s-a ajuns astfel la un impas. Unul foarte periculos, în perspectiva viitorului sezon oficial intern și internațional. Jucătoare profesioniste, trăind din banii câștigați pe teren, fetele au suportat cât au suportat, fiind absolut de lăudat pentru asta, după care au zis – având deplină justificare – pas. Pe șleau, au declarat grevă, nemaiparticipând la antrenamente. Pentru un sportiv aflat în plin proces de pregătire a spune stop la un moment dat este ceva ce nu trebuie să se întâmple. Cu moralul afectat, cu frica că nu-și vor mai lua banii, handbalistele se pot gândi chiar la a se despărți de clubul ploieștean și a o lua spre alte zări. Acolo unde, poate, PFA-ul o fi legal!

Cum este vorba despre un club sportiv al municipalității, iar situația-i deosebit de gravă, în rezolvarea acesteia s-au implicat, pe rând, unul dintre viceprimari, Cristian Ganea, și însuși edilul-șef Adrian Dobre, cel din urmă întâlnindu-se cu fetele la sala Olimpia. Adrese, vizite la MTS, MF și pe unde o mai fost nevoie, urmate de așteptarea unui răspuns oficial: este legală au ba plata prin PFA a sportivilor? Formularea fiind neclară, părând că e și legal, și… ilegal, cei care dau drumul la bani, primăriile, mai exact, se tem. Au avut destule exemple în acest sens, banii publici fiind puricați și răspuricați după alocarea lor. În Ploiești însă, parcă există totuși cineva mai catolic decât papa, chiar dacă a auzit – sau s-o fi informat – că altor municipalități nu le-ar fi fost teamă deloc să-și plătească sportivii așa cum s-a întâmplat și la Ploiești, pe la începutul anului.

Mizând pe înțelegerea handbalistelor, după vizita pe care le-a făcut-o luni, la antrenamentul de seară, primarul Adrian Dobre a promis că va interveni, și personal, la MTS, pentru a i se spune, săptămâna aceasta, dacă plata prin PFA merge ori nu merge. Stând strâmb, dar judecând drept, dacă plata prin PFA nu-i în regulă, care o fi modalitatea de achitare a banilor pentru sportivi? Căci, nu cred că nu ar exista chiar niciuna. Ar fi prea de tot! Și nu au început încă antrenamentele baschetbaliștii!