Antrenorii Petrolului, din ediția 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a. Reali și… virtuali

Dragos Trestioreanu -

Antrenorii Petrolului, din ediția 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a. Reali și… virtuali

În vara trecută, înainte de startul actualei ediții de campionat a Ligii a II-a, după ce-l pusese pe liber pe antrenorul Romulus Ciobanu, Petrolul părea că dăduse lovitura, bătând palma cu un tehnician care își dusese una dintre echipe până în cupele europene. Fără a lungi vorba, destui dintre suporterii „lupilor” au fost peste poate de încântați de alegerea lui Leo Grozavu ca antrenor care să-i ducă pe găzari în primul eșalon, după numai un sezon în Liga a II-a. Au existat și dintre cei care, e drept, au cam strâmbat din nas la sosirea celui ce-și are domiciliul tocmai în orașul în care echipa de mare tradiție de acolo era creditată drept principala contracandidată la promovarea în Liga 1, „U” Cluj. Însă, în entuziasmul cvasi-general, cei neconvinși de oportunitatea acestei opțiuni s-au pierdut prin marea masă de „votanți” pro-Grozavu.

Leo Grozavu a fost primul antrenor principal real al Petrolului, din sezonul în curs. Cel… virtual, culmea, avea s-o ducă pe Sportul Snagov, echipă fără trecutul glorios al Petrolului, pe primul loc al ierarhiei, unde a și iernat, depășind și cele mai optimiste pronosticuri. Da, Balint Laszlo fusese pe lista scurtă a Petrolului, fapt confirmat și de el însuși, însă a primat CV lui Leo. Și a ieșit ce-a ieșit! Adică, demiterea lui Grozavu pe la mijlocul turului, dar și menținerea pe loc – premieră mondială!!! – a întreg staff-ului său, cu secundul Mugurel Cornățeanu, cu antrenorul portarilor, Vasile Șleam, finul lui Leo, și cu preparatorul fizic, Ovidiu Chiribici. Toți trei s-au pus degrabă sub comanda lui Octavian Grigore, cel… destituit cu aproape un an înainte de pe banca Petrolului! Și astfel, Tavi Grigore a devenit al doilea antrenor real al „lupilor”, din acest sezon. Eh, aici e aici!

Înainte de a fi repus în post Grigore, se discutase foarte mult, și deloc aiurea în tramvai, că urmașul acestuia, din iarnă, ar putea fi cel mai indicat tehnician, de fapt. Tânăr, înzestrat, ambițios, inteligent și care avusese deja rezultate și pe prima scenă. Bref, Edward Iordănescu. Mai cunoscut drept Edi Iordănescu. Agățând ghetele în cui după ce a contribuit și el la promovarea Petrolului în Divizia A, în vara lui 2003 – e adevărat că până la urmă degeaba, locul găzarilor fiind vândut unei… grupări tocmai retrogradate în eșalonul secund! -, Iordănescu junior are, glumind nevinovat, un fix. Iar fixul acesta este  că vrea neapărat s-o antreneze pe Petrolul! Nu se mai visa coborând un nivel, după ce convinsese deja la Pandurii Târgu Jiu – atunci, în Liga 1 – și la Astra, nu degeaba fiind ales să-l urmeze, ulterior, pe Dan Petrescu, campion en-titre cu CFR Cluj, însă știu că a spus, off the records, că pentru Petrolul ar face și acest sacrificiu. Pentru că sacrificiu era, ce s-o mai dăm după cireș! Contactat în toamnă de conducerea clubului găzarilor, expunându-și ideile exclusiv orientate spre marea performanță, recte promovare imediată, organigramă profesionistă și crearea unei echipe demne de a ataca, din prima, nu numai play-off-ul, ci chiar titlul și locurile de cupe continentale, Edi era dispus să-și dovedească, atunci, și buna credință. Mai precis, să semneze un precontract și să-și trimită colaboratorii să îl ajute pe fostul lui tehnician din 2003, Tavi Grigore. Singura solicitare a fost să fie lăsat să înceapă treaba din iarnă, adică să aibă timp de a-și pune în practică strategia managementului și filozofia jocului, dificil de implementat în plin sezon. El a spus, el a… auzit! Lunile au trecut, a trecut și iarna și, de la Ploiești, niciun semn. Unul subliminal, de fapt, și anume că se ajunsese la un compromis, care a născut de la bun început semne de întrebare, răspunsul oficial la topate acestea putându-l afla abia după… declasificare.

Astfel, din luna decembrie, anul trecut, Petrolul l-a avut pe cel de-al treilea antrenor real, Mugurel Cornățeanu, secundul lui Leo Grozavu! Cornățeanu a aplicat, pas cu pas, concepția de joc a fostului (să fi fost… fostul?) șef, modulul 1-4-1-2-3 redevenind litere de lege, după „îndrăzneala” lui Grigore de a apela la la așezarea dragă lui din ligile a patra și a treia: 1-4-2-3-1. Lăudat de către partenerul finanțator pentru debutul cu două succese consecutive, primul chiar pe terenul echipei care avea să fie campioană de toamnă, și primind atunci și… porecla „Praful magic”, colaboratorul numărul al lui Leo Grozavu, din ultimii ani, s-a crezut a fi „arma secretă” a conducerii Petrolului, în etapele din retur rămase de disputat în anul în curs. A ținut treaba asta până duminică seara, un 0-3 la capătul meciului cu ASU Politehnica, de la Timișoara, având să conducă însă la cel de-la… patrulea antrenor principal real al Petrolului, „Praful magic” risipindu-se în neant, zice-se la propria-i voință. Făcând haz de necaz, după ce demisionarul a mărturisit că și-ar fi depus mandatul încă după meci, declarația că l-ar fi propus ca urmaș al său, la sigur, pe Gigi Mulțescu îl transformă pe Mugurel Cornățeanu, nici mai mult, nici mai puțin în… suporter al Petrolului, știut fiind că marea majoritate a fanilor îl cereau pe bancă pe cel supranumit SMURDUL încă după ce-a fost dat afară Leo Grozavu!

Nu știu dacă, de data aceasta, în spate s-o mai fi aflat vreun antrenor virtual, dar actualul real e clar omul potrivit la locul potrivit. Recunoscut ca un motivator fără pereche, capabil să „resusciteze” chiar și fotbaliștii cei mai ieșiți din formă și fără chef de joc, Mulțescu senior poate începe această operațiune chiar cu foști băieți ai lui, precum Marinescu și Ghinga, iar pe Bolboașă, un alt discipol, nu-i deloc rău să-l așeze între buturi începând cu derbiul de sâmbătă, deși a mai apărat, cândva, și poarta lui „U”. Dar, pentru Mirel pun mâna în foc că va fi un… Spiderman, la meciul cu „șepcile roșii”! Mai rămâne ca și nea Gigi să scoată din joben „iepurii” victoriei în dauna trupei lui Bogdan Lobonț! Să fie real, deci, ci nu tot o „hologramă”!