Când… Sârbului nu-i place sportul. Dar se dedulcește (doar) la combinații!

Dragos Trestioreanu -

Atunci când se desfășoara o AGA a unei instituții publice – ca și a unei firme private, de altfel -, te aștepți la discuții serioase, în beneficiul acestora. În acest context, contribuabilii la bugetul local al Ploieștiului erau convinși că administratorii banilor lor sunt oameni serioși, care se preocupă de – spune limba de lemn – bunul mers al lucrurilor. Înregistrarea audio recentă, făcută la ședința AGA a Clubului Sportiv Municipal Ploiești, anunțată ca… Breaking News de către siteul www.republikanews.ro și postată după 24 de ore, și-a meritat pe deplin promovarea. Uite-așa am aflat că o ședință AGA nu-i chiar cum credeam noi. Și eu, și toți ceilalți ca mine, simpli plătitori de taxe și impozite. De cine, de ce și pentru ce a fost făcută înregistrarea nici nu mai are rost să ne mai întrebăm, important este că am aflat cum stau – ori merg – lucrurile, acolo. Nu știu dacă și pin alte părți o fi la fel. Revenind la CSM, la ședința AGA nu s-a mers în direcția depășirii unui impas, crezut a fi fost generat de o problemă legată de lege. Ci s-a marșat exclusiv către… combinații. Troc, șantaj, impuneri etc. Asta s-a dedus din lupta unora, dedicați vădit sportului, cu unul – pe care l-o fi luat gura pe dinainte?!? – venit la ședință să anunțe că… legalitatea este legată EXCLUSIV de… mutarea directorului general de la clubul sportiv muncipal la o altă societate a Primăriei Ploiești!!! Ba chiar, s-a dat și numele înlocuitorului – coordonatorul sportiv al clubului, care s-a dedus a fi impus de un anume partid. Săracul, se spune însă că nici nu-și dorește funcția înaltă de la clubul cu sediul la sala Leonard Doroftei! Și noi care știam că unde-i lege… nu-i tocmeală. Uită că (mai) e!

După această dezvăluire, ce nu poate fi negată, se impun câteva necesități. Una – dacă este așa cum a afirmat membrul AGA de la CSM, persoana care a refuzat, de cinci luni aproape, alocarea de bani pentru plata sportivilor, antrenorilor și furnizorilor are în față două alternative. Fie, iese public și neagă că refuzul său nu are nicio altă conotație decât cea legată de lege, de interpretarea ei, mai precis, fie își depune urgent demisia din funcția de conducere, pentru că a acceptate să fie parte a unui joc ocult. Dacă bagă capul în nisip, precum struțul, sperând că lumea va uita, trebuie să se gândească și dacă nu va uit. La fel, dacă ceea ce a spus consilierul local, în gura mare, la ședință este și ceea ce s-a întâmplat, de fapt, atunci și domnia sa are în față tot două alternative. În nicun caz să spună că n-a spus, fiindcă a spus (o dovedește înregistrarea audio!), ci doar să admită că a fost victima unei confuzii de moment, elegant vorbind, sau să demisioneze, tot urgent. Asta deoarece, când ești ales să reprezinți electoratul care a votat lista de partid, nu ai voie decât să-i răsplătești încrederea celui dintâi, în primul rând, nu prioritar celor care te-au trecut pe listă. Că nu se întâmplă mereu așa, e altă gâscă în altă traistă. Dar se mai întâmplă și să se pună interesul cetățeanului înaintea celui de partid. Așa că nu trebuie chiqar să generalizăm situații de genul celor de la AGA cu pricina.

Se pune acum problema ce era dacă nu se făcea înregistrarea audio. Muream proști sau aflam peste ani și ani că existența CSM Ploiești a depins de impunerea mutării unui director dintr-o parte în alta? Un fel de, ca pe vremuri, o trecere de la Industrie la… Agricultură. Conștientizăm astfel că distrugerea echipei de baschet nou-promovate în Liga Națională a fost provocată de un troc nefinalizat. Că jocul de-a retragerea/revenirea echipelor de handbal, feminină și masculină, a ținut de același troc. Că TOTUL a fost un TROC! Că de acest troc a depins prezentul și viitorul unor sportivi și antrenori. Care au muncit și nu au fost plătiți, pentru că X nu-l mai voia pe Y la Z, ci la Z bis! Incredibil! Adică, nu mai ești bun, după cineva, într-un loc, dar poți fi, după același cineva, OK în altul, de sub aceeași plapumă!!! De la sport, la… ouă, legume și fructe! Tare asta, tare de tot! Și uite-așa, am ajuns de la două echipe de prim eșalon, cu perspective frumoase, la una singură – împingând targa pe uscat, cu speranța că, târâș-grăpiș, va ajunge să nu retrogradeze, primăvara viitoare. Mare performanță, ce mai! Mai rămâne doar de aflat cine va câștiga „meciul”: sportul sau hale & piață?