Ce facem cu Petrolul? Proiecte peste proiecte?!?

Dragos Trestioreanu -

Dacă, anul trecut, mai pe vremea aceasta, la câteva luni după intrarea în insolvență, dinspre Petrolul tot se mai auzea, cel puțin, cine ar pleca, cine ar putea să vină, acum nu mai transpiră nimic-nimic! E doar vremea anumitor zvonuri, care nu au apărut însă chiar de ieri, de azi. Sunt zvonuri despre care s-a auzit chiar și până în ziua în care prietenul Cristi Anghelescu a… dat din casă, pe un site local. Fie că se va reactiva secția de fotbal de la CS Petrolul, deținătoare legală a palmaresului de până la ieșirea de sub tutela clubului sportiv și transformarea în club de fotbal, fie că există o asociație a fostelor glorii ale găzarilor, dar care nu ar avea vreun plan concret,  putând cel mult să facă lobby pe lângă oamenii de afaceri ori administrația locală, fie teleportarea în curte la „Ilie Oană” a unor „figuri” bine cunoscute în lumea sportului rege de la noi, dar care nu se bucură de vreo simpatie – așa înclin să cred – printre fanii „lupilor”… Astea ar fi zvonurile.

Dar, chiar dacă sunt doar speculații, tot ar merita să nu fie luate exclusiv cu titlu de inventar. Deci, s-o iau pe rând. CS Petrolul, dacă obține acordul MTS de a adăuga în organigramă și secția de fotbal, nu îl văd rezistând, vreodată, mai mult de al treilea eșalon. Acolo de unde și-a și propus să înceapă. Bănuiesc că, dacă încarcă schema cu o echipă de fotbal, clubul sportiv – printre primele din țară, ani de-a rândul, în clasamentul performanțelor de la nivel național – nu își visează o formație fără obiectiv de promovare imediată. Dar asta ar însemna cel puțin un buget de 1,5 milioane de euro. Dacă nu și ceva mai mult. O da MTS-ul atâția bani unui club aflat sub pulpana sa? Mă îndoiesc. Apoi, ce să facă, repet, asociația care cuprindă fostele glorii? Este clar că ele se gândesc cum să se împotrivească dispariției numelui atât de drag lor. Nicidecum, să pună de vreo echipă, chiar și într-un eșalon inferior. Aici, aș face o paranteză: mai există și alți amatori de a construi un… Petrolul prin ligile județene. În fine. Cât privește speranța de a ajunge actuala SC FC Petrolul pe mâna ex-acționarului unuia dintre granzii Bucureștiului, având drept „breloc” o fostă eminență cenușie a LPF-ului, dacă îi cunosc cât de cât pe suporterii „galben-albaștrilor”, ei nu ar înghiți în veci o formulă de genul Voluntariului. Pe șleau, Cristi Anghelescu a scris despre Vasile Turcu și Mitică Dragomir, plus de doi antrenori, Ionel Gane și Valentin Sinescu. De tehnicieni nu are rost să comentez mai mult, îi știu, sunt buni, dar despre cei doi visați „salvatore della patria” chiar merită s-o fac. Păi, Turcu a fost unul dintre mulții acționari din „Groapă”, care i-au împins pe „câini” aproape în… groapă! A se citi, au dus-o pe Dinamo la insolvență! Ca și, de altafel, un alt acționar coleg de-atunci pe Petrolul! Ce speranțe să se aibă, atunci?!? Iar despre don Corleone, chiar să fie primit cu brațele deschise aici, după ce a fost acuzat de meciurile Voluntariului contra trupei găzarilor? Nici chiar așa!

S-ar mai putea vorbi, eventual, și despre un alt proiect, dar care nu cred că va fi pus în practică, până la urmă. Cel puțin, nu în vara asta. Să zicem că SC FC Petrolul ar fi declarată societate în faliment, iar denumirea ar reveni la municipalitate și ar putea fi alipită astfel la inițialele CSM, clubul sportiv al său. Câtă vreme există două echipe de prim eșalon acolo, cele de handbal feminin și baschet masculin, iar banii nu îi dau afară din casă pe manageri, unde să mai faci și o echipă de fotbal care să se numească Petrolul?!? S-o faci în al șaselea eșalon?!? Căci, dacă o faci în al doilea, te-ar costa cât handbalul și baschetul la un loc înmulțit cu o sută! Vorba vine.

Bref, la orizont, cerul este acoperit de nori negri, groși! Sigur că durerea din sufletele fanilor inegalabili ai Petrolului este imensă și ei se agață de orice numai să nu-și piardă dragostea de-o viață. E firesc să fie așa, dar tot la fel de firesc este ca rațiunea să invingă. Decât o construcție de pe azi pe mâine, care să cadă la primul vânticel, mai bine una clădită în timp, solidă, cu o fundație pe măsură. Chiar dacă ar însemna timp și, mai ales, răbdare. E doar o părere…