Cine-i primarul… Petrolului?

Dragos Trestioreanu -

Săptămâna trecută, știu toți cei care au Petrolul în suflet, s-au împlinit 50 de ani de când echipa cea mai iubită din Ploiești și din Prahova a obținut cel mai mare succes din întreaga sa istorie de peste 90 de ani:  3-1 cu Liverpool FC, pe fostul stadion al orașului, în manșa secundă a primului tur al Cupei Campionilor Europeni. Pe 12 octombrie 1966, în postură de campioană en-titre a României, avea să fie ultimul titlu național obținut până în prezent, Petrolul a adus-o la Ploiești pe campioana campioanei mondiale din acel an. Și-a obligat-o să mai joace încă un meci, de baraj, la Bruxelles, după 0-2 pe „Anfield Road” și mai sus-menționatul 3-1 pe fostul stadion. De-atunci, nicio echipă românească nu a mai reușit să-i bată pe „cormorani”, fie ea Dinamo, Steaua sau Rapid. În statistici, doar Petrolul figurează cu un astfel de succes!

1Ei bine, după cinci decenii a venit și ziua unei sărbători „rotunde”. Deși, pe 12 octombrie 2016, pe echipamentul fraților Dridea și al coechipierilor lor scria nu numai Petrolul, ci și Ploiești, nu primarul de acum al municipiului reședință al județului Prahova a fost – prin primărie, evident – sponsorul festivităților de cinstire a fostelor glorii, ci cel al Bușteniului!!! Cum ar fi sunat ca la o sărbătoare a Caraimanului, să zicem, sponsorul principal să fie… Primăria Ploiești?!? La nici măcar un an după ce se implicase, cu bani, deloc puțini, pentru ca SC FC Petrolul să mai joace pe actuală arenă Ilie Oană în sezonul trecut, plătind chiria la SGU, Emanoil Savin a dovedit din nou că – și cât – este aproape de Petrolul. De acel Petrolul indiferent ce inițiale sunt trecute înaintea sau după numele său. Savin a pus la dispoziție pentru dineul oficial din ziua în care s-au împlinit exact 50 de ani de la marea victorie în dauna Liverpoolului un local din Ploiești, la care este asociat. Acolo unde supraviețuitorii din acel meci (foto jos) chiar s-au simțit onorați de simpatia tuturor celor prezenți, tortul aniversar – reprezentând emblema de-atunci a Clubului Sportiv Petrolul – fiind cloul unei seri de neuitat. Tot Emanoil Savin a băgat mâna adânc în buzunar și s-a implicat și pentru organizarea la superlativ a cuplajului de sâmbăta trecută, a creat, financiar vorbind, o ambianță deosebită, în ton cu importanța evenimentului de acum 50 de ani. A adus pe mai noul „Ilie Oană” selecționata de old-boys a Văii Prahovei – pe care a condus-o din teren toate cele 40 de minute, ca vârf de atac (foto sus, primul din dreapta, în echipament albastru, lângă Eugen Baștină și Marcel Abăluță), nu ca portar, așa cum era pe vremea când apăra culorile Caraimanului Bușteni – și a combătut cu o echipă a Petrolului din mai multe generații. A facilitat acordarea de cadouri sărbătoriților și nu prea a ieșit în față, lăsându-le eroilor din 1966 prim-planul. Și-a fost și marți, la Băicoi, alături de echipă, la derbiul etapei a V-a. Ca un adevărat fan al culorilor galben-albastre!

2În tot acest timp, primarul municipiului căruia fostele glorii îi aduseseră un surplus de imagine, acum 50 de ani, a explicat că a fost și domnia sa alături de Petrolul săptămâna trecută, dar a evitat o implicare financiară a municipalității, pentru a nu se interpreta gestul drept proprie campanie electorală, odată cu apropierea alegerilor parlamentare din decembrie. Explicație de bun simț, venită puțin mai târziu, e drept, dar care a lăsat în urmă mai degrabă impresia că ar fi fost una acoperitoare, în urma unui „meci pierdut”. În 1966, Petrolul nu era o echipă privată, nici nu aveam cum, de altfel, era echipa Ploieștiului, a întregului oraș. Astfel încât, sărbătorindu-se acum 50 de ani de la acel moment de grație, primarul Ploieștiului trebuia să fie cel care să preia asupra lui organizarea și finațarea tuturor festivităților. El, nu cel al Bușteniului! Pentru că nu a făcut-o, partida s-a încheiat cu 1-0 pentru… Emanoil Savin. Indiferent dacă s-o mai fi strecurat în atmosferă și puțin iz de politică. Dar, în viață, numai naivii cred că ar exista ceva pe gratis!

Foto: www.republicanii.ro