Cine răspunde pentru eventualele amenzi și suspendări dictate CSM Ploiești? Dar pentru posibila distrugere a două echipe de prim eșalon?

Dragos Trestioreanu -

Despre blocajul economic de la CSM Ploiești s-a ajuns să se scrie de parcă ar fi vorba despe scenariul unei telenovele. Numai că, este – de fapt – vorba despre o dramă. Drama unor oameni care au muncit și nu mai sunt plătiți de trei luni. Fiind plătiți pe PFA-uri, ceea ce a fost OK din februarie curent și până în aprilie inclusiv, nu și în cele aproape trei luni ce-au urmat, sportivii, antrenorii și colaboratorii trebuie să plătească impozite. Iau, nu iau bani, pe stat nu-l interesează, își cere impozitul. Căci, așa sună legea. Iar când muncești, dar nu ești plătit, să dai și din propriul buzunar bani la stat, chiar că te apucă… amocul! Mai ales că nu toți au salarii care să le permită, la o adică, să fi pus bani deoparte pentru… zile negre. Asta, unu la mână. Doi la mână – riscurile, de care am mai scris, care decurg din blocajul financiar. Riscuri care le vor afecta cel mai mult pe cele două echipe de prim eșalon. Singurele din club de acest nivel. Mai precis, cea de handbal feminin și cea de baschet masculin.

Invitată a participa în EHF Cup, de către federația internațională, prin FRH, formația lui Neven Hrupec, Daniel Gheorghe și Iulian Emancipatu se vede în situația de a nu putea onora competiția! S-a ajuns chiar și până acolo ca diverși iubitori de sport, cu relații externe, să promită, pe rețele de socializare, că le vor ajuta, cu bani, pe Mihaela Tivadar și pe coechipierele ei să ajungă în Insulele Feroe, pentru debutul CSM-ului în cupele europene. Asta, în vreme ce dinspre muncipalitate se cere răbdare, se promit adrese peste adrese, întrebări la ANAF, La MTS, la Ministerul de Finanțe etc. Ca și cum fetele ar putea sta pe loc, fără să se antreneze. Cum să te mai antrenezi, fără bani, și cu gândul la ce-i mai rău. Adică să nu-i mai vezi deloc acum, ca și pe viitor. Scuza că legea e gri o merge, poate, într-un domeniu unde s-o mai putea sta pe loc sine die, muncind și visând că, poate, vreodată vor veni și salariile acelea. În sport, nu ține. Nu te antrenezi, nu ai cum să joci!

În sfârșit, vorbind despre riscuri, s-o fi înțeles, în sfârșit, ce se va întâmpla dacă handbalistele nu au fost plătite aproape trei luni? Sau,  învârtindu-te, parcă, în jurul cozii, crezi că va merge și așa. Nu, nu merge, nu plătești, nu se antrenează, nu merg în EHF Cup și, apoi, vine amenda de 20.000 de euro – obligatoriu de plătit! – și o suspendare pe trei ani a CSM-ului, din toate întrecerile continentale. Bașca, o echipă ce va pierde toate jucătoarele! Chiar se poate sta așa de liniștit?!? Altfel, dacă nu se vor plăti, în viitorul apropiat, și contractele baschetbaliștilor, veniți în urma unui lobby formidabil făcut de Cătălin Burlacu, se va ajunge până la TAS și acolo se vor dicta, fără echivoc, amenzi pentru nerespectarea angajamentelor! Și acelea vor trebui plătite! Asta fără a mai vorbi că omul ăsta, unul dintre marii sportivi ai României, se va face de comandă în fața baschetbaliștilor de valoare care au acceptat să vină la o nou-promovată. Ca și în fața agenților acestora, care și-au îndreptat aici jucătorii tocmai pentru seriozitatea și anvergura lui Burlacu. Iar aici, cineva îl va face să-i crape obrazul de rușine!

Dacă nu se dorește ca Ploieștiul să mai aibă sport de echipă de nivelul primei ligi și/sau nivel internațional, să se spună odată! Asta este, vrem doar sport amator, și cu asta basta! E adevărat, nu cred că vor gusta deloc iubitorii de sport locali un eventual astfel de anunț, mai ales în condițiile în care nici fotbal de primă diviiie nu mai există în Ploiești. Un oraș atât de mare, care să nu mai beneficieze de imagine în țară și în străinătate, fiindcă cineva nu s-a decis, de aproape șase luni, să întrebe cluburi din țară: „Măi, voi cum vă plătiți sportivii?”. Incredibil, dar trist de adevărat! Ca și faptul că, în acest week-end, după mai mult timp, nu se va mai închide bulevardul, pentru ca, așa cum se obișnuia, copiii noștri să facă sport între cele două ronduri și să asiste și la demonstrații ale puștilor de la CSM. Evident, pentru că activitatea de la club a fost suspendată, din cauza lipsei banilor alocați de o primărie aflată în stadiul unor întrebări perpetue. Nu și a aflării răspunsurilor adecvate!