Cine – și de ce – are interesul să bage sportul ploieștean doi metri sub pământ?!? Ce aveți cu CSM și Petrolul ’52?

Dragos Trestioreanu -

Într-o zi în care credeam că va trebui doar să-mi scot pălăria – se poate și vara, e la modă chiar! – în fața handbalistelor de la CSM Ploiești, cele care, fără a fi plătite de trei luni și duse, pare-se, cu vorba, au acceptat să joace într-un patrulater amical găzduit de sala Olimpia, citesc pe www.republikanews.ro că, după meciul câștigat cu HCM Râmnicu Vâlcea, au fost informate că nu se poate face… nimic în privința încasării restanțelor financiare!!! Ba chiar, nu se știe nici măcar cum ar putea fi plătite pe viitor, așa, cât să fie și legal!!! În vreme ce marea majoritate a cluburilor sportive municipale din țară au plătit prin PFA-uri, iar două – grație convențiilor civile, la CSM Ploiești – le-a anunțat după joc primarul Adrian Dobre – nu merge nici cu una, nici cu alta. Așa a aflat domnia sa după vizitele făcute la București, pe la ministere! Mai precis, că plata prin PFA este ilegală, iar convențiile civile s-au desființat de la începutul anului în curs!!! Păi, Doamne, iartă-mă, oamenii aceia care au dispus plățile prin convenții civile habar nu aveau pe ce lume trăiesc sau ce? Iar cei care au plătit prin PFA, cum să înțeleagă că-i legal trei luni, iar tot atâtea după – nu?

OK, edilul-șef le-a spus fetelor că nu s-a rezolvat, practic, nimic. Însă, paradoxal, nu le-a zis și cel mai simplu lucru: care este modalitatea de plată legală. Bănuiesc că, înființate după o lege, nu de capul cuiva, CSM-urilor li s-a prevăzut și o modalitate de plată legală a sportivilor, antrenorilor, colaboratorilor. S-au desființat convențiile civile, s-a constatat – cam târziu! – că nu merge nici cu PFA-urile, dar atunci ce-ar trebuie să se întâmple cu CSM-urile? Să fie toate desființate, că nimeni nu are idee ce să facă?!? Oameni buni, legiuitori, decidenți etc, vorbim aici despre campioane naționale, de participante la cupe europene, ba și de câștigătoare de trofee continentale! Cum să le lași în aer, că nu – așa pare – există chef să pună cineva creionul pe o hârtie și să scrie negru pe alb: uite așa se pot face plățile, de-acum înainte! Nu să se aștepte să pice… drobul de sare! Ridicând din umeri și invocând divinitatea, să fiu cu iertare, dar îmi miroase că, la Ploiești, cineva are interesul, ascunzându-se sub… pulpana națională, să bage sportul local doi metri sub pământ. Să-l îngroape, o dată pentru totdeauna. Handbalistele deja au anunțat că trimit notificări la federația de specialitate, pentru a se discuta cazul lor și a deveni, ulterior, libere de contract. Da, o echipă care trebuia să se pregătească de debutul în Cupa EHF riscă acum să se dezintegreze!!! Cu consecințele de rigoare – amendă și suspendare din partea federației internaționale. Au suportat destul, ce să mai facă? Ar putea să mai aștepte să li se găsească sponsorizări. Lor și baschetbaliștilor. Bine că străinii nu știu limba noastră, căci altfel ar fi fugit mâncând pământul! Însă, pe viitor cum va fi? Tot să stea cu gândul la o astfel de modalitate de plată la care, preocupat de soarta clubului, a promis că va apela directorul general al CSM Ploiești, Cezar Stoichiciu? E greu de crezut că vor accepta, câtă vreme memoriile lor vor primi, cu siguranță, satisfacție, la FRH sau FRB.

Pe aceeași linie pare a se înscrie și situația de la fotbal. Copil nou-născut, să zic așa, urmaș al Petrolului adevărat, Petrolului ’52 nu i se acordă mai deloc atenția cuvenită. Una pe termen foarte scurt. Au marșat eficient doar suporterii. Nu și administrația locală, pentru care, de exemplu, a vota un tarif de închiriere a arenei Ilie Oană pare ceva mai dificil decât un… zbor pe lună! Nici oamenii de afaceri de aici, care înainte umpleau lojele și tribuna 0 a templului fotbalului ploieștean, nu par a fi tentați să miște vreun deget. Sunt pregătiți cu justificări, în orice moment. Dau bani, dar dau numai la Petrolul. Adică fără 52, fără FC, fără CS, fără mai știu eu ce! Haideți să fim serioși! Ori iubim Petrolul, ori nu-l iubim! Una din două! Se țin banii în seif, poate pe la o bancă, să dea în copt acolo, că doar nu i-o ține vreo doamnă într-un fișet din biroul dânsei! Congo, numele tău e… România!