Ciudata apariție a unor comentarii malițioase la adresa Petrolului ’52. Dinspre zona Câmpinei

Dragos Trestioreanu -

În momentul în care, în instanță, s-a declarat falimentul SC FC Petrolul, suporterii simbolului Ploieștiului au intrat în cea mai neagră perioadă de timp din viața de peste 90 de ani a clubului favorit. Un club divinizat de generații întregi de petroliști, obligați de un management pe muchie, ca să-l numesc elegant, să-și vadă dragostea cea mare în pericol. Cum sloganul „Petrolul nu moare” nu însemna doar vorbe, au urmat și faptele. S-a căutat recuperarea rapidă a mărcii de la societatea falimentară și s-a reușit. Apoi, s-a dezbătut mai multă vreme, prea multă, chiar, pe tema alegerii unui proicet, care să fie agreat și de suporteri. Mai ales de ei. Fripți în precedentele mandate ale SA-ului, fanii au măsurat de mai multe ori, până au tăiat o dată, să zic așa. Au mers, inițial, pe proiectul pe care am să-l numesc generic „Vivi Răchită & Petrosport”, în dauna celui al fostelor glorii ale clubului găzarilor, pe care am să-l intitulez, firesc, „Petrolul ’52”.

Toate bune și frumoase până la notar, acolo unde anumite cerințe ale responsabililor primului proiect nu au fost pe placul USP, uniune care cuprinde toate grupările organizate ale simpatizanților Petrolului. Pe repede înainte, s-a întors calimera, iar „perdantul” a devenit câștigător în dauna… învingătorului inițial. Numai că, de startul competiției în care urma a fi înscris noul Petrolul ne despărțeau doar trei săptămâni mari și late. Până s-au făcut actele, până s-a încropit de-un lot – unele echipe au acceptat să-și cedeze jucători, altele, nu, câțiva ofertați au preferat, de înțeles, la urma-urmei, la acest nivel, al patrulea fotbalistic, stabilitatea financiară de-atunci – și s-a făcut înscrierea la AJF Prahova, pentru Liga A, timpul s-a diluat la maximum. Și-a și început campionatul. Totuși, construcția s-a ridicat pe o fundație corectă. Solidă, chiar. Drept dovadă, bilanțul de după 10 etape, cu Petrolul ’52 singura echipă neînvinsă, după opt victorii, două remize, un golaveraj foarte bun și cel mai mare număr de suporteri la meciurile sale. Într-o întrecere mai degrabă ternă, în care un meci urmărit de 500 de spectatori era catalogat drept a… opta minune a lumii, noul Petrolul – cu cei 6.000 ai săi de pe arena Ilie Oană, din partida de debut de-acasă – a părut de pe… altă planetă.

Ei bine, așa cum se întâmplă, din păcate, la români, nu știu cum o fi prin alte părți, dar ce-i la noi știu foarte bine, au apărut și invidiile. Răutățile, mai pe șleau. Pe diverse siteuri, e drept că și provocați, dându-li-se apă la moară, au postat comentatori care decretau Petrolul ’52 drept… răul eșalonului de elită prahovean! Într-un dezmăț de malițiozitate, de care nu aș fi crezut să am parte vreodată vreodată în lumea fotbalului local, Petrolul ’52 era văzută vinovată chiar și pentru erorile de arbitraj ale meciurilor disputate între alte combatante!!! De unde până unde atâta răutate, nu pot înțelege. Ba chiar, îmi repugnă. Au fost iubuitori de fotbal, cu precădere din zona Câmpinei, acolo unde, cu mici excepții, în toată existența sa, Petrolul nu a fost, într-adevăr, o echipă prea simpatizată. Într-un timp, chiar Dinamo i-a luat locul, din acest punct de vedere, grupării fanion locale, la cota susținerii morale. Din acea zonă, s-a început a se cârcoti. Iar asta încă din etapa a treia! Iar în acest „joc” meschin au intrat – mai pe față, mai prin dos – și oficiali ai grupărilor arondate Câmpinei. Una care încă nici nu a combătut cu Petrolul, încă, dar o vor face curând. De la o delegare a unui arbitru, la un penalti inexistent, s-a ajuns la ditamai acuzațiile de neconceput. Aș putea acum să fiu, la rândul meu, malițios, și să le spun… malițioșilor să aibă răbdare până la finele acestui sezon, când vor scăpa cu siguranță de ținta lor nemeritată din prezent. Adică, singura echipă din eșalon care și-a propus un obiectiv clar: promovarea! Mai mult, același la finele fiecărei ediții dintre următoarele campionate. Tot așa până la Liga 1. Singura care a animat o competiție disputată – să fiu iertat – într-un anonimat demn de o cauză mai bună. Cu grupări care se dau acum fudule, căutând n0d în papura Petrolului. Că ar fi ajutat-o arbitrii, că adversarele s-ar fi dat la o parte, că unele formații sunt ajutate pentru că ar fi… ajutat-o pe Petrolul ’52. Și alte absurdități de același gen. În mod normal, absurditățile trebuie tratate cu indiferență. Numai că, lăsate fără un răspuns comentariile malițioase, se poate crede – fals, e adevărat – că ar fi vorba despre o acceptare tacită a acuzațiilor. Ori o tratare de sus a celor supărați ca… văcarul pe sat.

Dar, să le iau pe rând. Petrolul ’52 a câștigat cu 6 sau 7-0 în fața unor echipe care au pierdut, apoi, cu alții și cu 11-1! Petrolul ’52 a beneficiat doar de o singură eraore de arbitraj, în 10 partide, penaltiul din meciul cu CS Cornu, pe care jurnaliștii nu au ezitat să-l recunoască în cronicile lor. Alte echipe, se spune, au avut parte de mult mai multe greșeli de acest gen. Dar asta nu-i problema Petrolului ’52. Cu Petrolul ’52 au jucat pe bune TOATE adversarele de până acum. Și-a fost excelent că s-a întâmplat așa. Petrolul ’52 a remizat pe terenurile a două echipe, CS Păulești și Tricolorul Breaza, care sunt clasate, acum, pe pozițiile a XI-a, respectiv a VIII-a. Deci, care ar putea fi incluse în categoria celor presupuse a nu-i fi putut rezista Petrolului. Și uite că i-au rezistat, deși valoarea ploieștenilor era totuși superioară. Cine să se fi dat la o parte? AS Tufeni Băicoi, AFC Brebu, CS Ceptura, Unirea Urlați, Unirea Cocorăștii Colț? Hai să fim serioși! CS Blejoi sau Petrolul Băicoi? Malițioșii ar trebui să caute – dacă au uitat, cumva – scorurile finale pe siteul AJF Prahova! De CS Cornu nici nu are rost să mai vorbim, a văzut toată lumea cât de scump și-a vândut pielea pe „Ilie Oană”! Așa cum o va face sâmbătă, sunt ferm convins, și AFC Bănești-Urleta, dar nu numai pentru că tocmai dinspre intrarea în Câmpina au venit și declarațiile belicoase, și comentariile răutăcioase. Băneștiul o va face pentru că are echipă bună, chiar dacă… fără obiectiv promovarea, respectă întrecerile și va vedea că nu o ajută NIMENI pe Petrolul ’52. Apoi, poate nu se va mai face… zgomot din acea zonă! E drept, în Liga A Prahova, sunt câteva echipe bune, însă – trebuie recunoscut – cea mai bună de până acum este Petrolul ’52. O arată și clasamentul, și jocul. Cine nu recunoaște evidența, chiar are o problemă. Ba chiar, mare de tot! În acest context, mi-aș dori ca la meciul de sâmbătă să fie delegată o brigadă din Câmpina, sunt mulți arbitri foarte buni acolo, ci nu din Ploiești, pentru a nu mai avea nimeni ceva de… cârcotit!