Cu previziunea unui prim vârf al cazurilor de coronavirus din România la jumătatea lunii aprilie, cum să joace Petrolul de la 16 mai?!? Ba chiar, și la un restart în iunie!?!

Dragos Trestioreanu -

În lipsă de altceva și cu speranța că fotbalul va reveni pe stadioane cât mai curând, FRF a înaintat o dată a restartului, 16 mai 2020, pe care medicii o „contestă” prin informația că, în urma unei simulări, primul vârf al cazurilor de coronavirus confirmate ar fi în jur de 16 aprilie, adică de Paște! Atunci când, ar putea fi înregistrate chiar și până la 10.000 de infectați cu virusul Covid-19 dovediți în laboratoare! Cum Federația Română de Fotbal intenționează, în teorie, cel puțin în prezent, să cheme echipele din primele trei ligi, la prima împreună cu LPF, pe arene la jumătatea lui mai, dacă s-ar adeveri previziunea specialiștilor din medicină, numai de fotbal nu îi va mai arde cuiva la o lună după sărbătorile pascale. Acum, pentru că jucătorii trebuie să își mențină forma fizică, aleargă pe arenele închise sau în parcuri, cum o fac și petroliștii, care pe unde se află, ocolind astfel, volens-nolens, indicațiile de a se sta închiși în casă. Se riscă pentru că, altfel, fotbaliștii s-ar putea trezi cu bani mai puțini pe carduri, deoarece angajatorii – patronatele și/sau investitorii – neavând încasări nu ar avea de unde plăti. Una peste alta, necazuri pentru toată lumea, în cele mai cumplite timpuri pe care mi le amintesc într-o viață. Jucătorii – pentru că nu evoluează și ar putea fi remunerați mai puțin, o repet, antrenorii – fiindcă nu pot pregăti echipele, riscându-se să fie „arși” la bani, și ei, președinții executivi – deoarece nu mai știu cum să mai atragă resurse materiale fără sursele obișnuite de finanțare, suporterii – pentru că sunt văduviți de vizionarea meciurilor favoriților, sarea și piperul vieții lor, cluburile – fiindcă, ce trist!, nu se mai trezesc ca dintr-un coșmar, falimentul nefiind deloc o glumă, arbitrii – deoarece au alergat degeaba pe unde au apucat, nemaiavând de ceva/pentru ceva vreme pe cine să… fluiere sau unde să ridice fanioanele!

La frecvența rapidă a cazurilor confirmate de infectări cu virusul Covid-19, trecând de 300 în România, săptămâna trecută fiind „numai” până în 200, deși nu-mi doresc să am „gura aurită”, vorba vine, nici măcar la 30 mai sau chiar pe 13 iunie – nu că ar fi zi cu ghinion, căci la cât avem acum, ce să mai! – nu văd să reînceapă campionatele L1, L2 și L3! Cu toată reducerea numărului de meciuri, cu toate găselnițele de a se juca musai în anume fel și să se decidă astfel, exclusiv, pe teren campioana, retrogradatele și calificatele în cupele europene (doar pe prima scenă, evident), NU SE POATE! Dacă astăzi sunt 307 sau câte or mai fi la ora aceasta, că tot se înmulțesc, iar în mai puțin de o lună se estimează că ar fi de circa 34 de ori mai multe, cum să se redemareze antrenamentele organizate ale echipelor de fotbal?!? Adică, 30 de zile să te pregătești cu roiuri de viruși de jur împrejur?!? Ar fi – scuzați-mă! – nebunie curată, ca să nu zic și mai mult. În locul UEFA, aș muta la toamnă ultimele meciuri din Liga Campionilor și Europa League, ca și toate întrecerile interne oprite în acest moment, fiindcă nu mai este pe Bătrânul Continent vreun inconștient patent, precum dictatorul Belarusului, care crede că se scapă de Covid-19 bând o votcă, făcând o saună și jucând oficial fotbal, cu… mii de oameni în tribune! Dacă nu mă credeți, ascultați-l pe bietul Azdren Llullaku cât pătimește la Șahtior Soligorsk, într-o țară condusă de un netrecut niciodată pe la… spital! Ce s-ar întâmpla, altfel, cu sezonul viitor? Ar începe după terminarea celui în curs și s-ar juca atât cât s-ar putea de mult timp, dacă va fi o iarnă ca și cea trecută. Ar fi totuși o problemă, acum îmi amintesc! Aceiași specialiști prevăd un al doilea vârf al cazurilor de coronavirus din România la… toamnă! Of, și atunci? Mă tem că o să ajungem să „scăpăm boii în miriște” și, parafrazând, să strigăm din toți rărunchii precum Cristi Chivu la Pro TV, izolat în propria-i locuință de la Milano cu nevasta și fetele lor: „Lăsați-l dracului de fotbal și stați în casă, căci nu-i deloc de glumă”! Sfat foarte-foarte bun și care poate salva vieți! De luat aminte!