Dacă Liga 1 se mută în… Antalya, eșaloanele doi și trei ce fac? Liga Profesionistă de Fotbal se scoate din drepturi TV, dar Federația Română de Fotbal de unde, oare?!?

Dragos Trestioreanu -

În ziua în care președintele țării, Klaus Iohannis, a vorbit despre o anume relaxare a măsurilor restrictive dictate de starea de urgență, mai de dimineață, în media centrală, s-a dezbătut o propunere a Ligii Profesioniste de Fotbal de finalizare a campionatului Ligii 1 în… Antalya. Pe spezele sale și cu o recuperare din drepturile de televizare, care urmează a fi încasate la vară. Ideea le-a venit lepefiștilor și pe fondul afirmațiilor din sărbătorile pascale ale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și Secretarului de Stat din MAI, Raed Arafat, potrivit cărora până în luna septembrie a.c. nu se va desfășura nicio activitate sportivă. Un termen care a fost prelungit, astăzi, până la finele anului, chiar! Vor fi și relaxări, a spus președintele, dar aplicabile altor categorii de persoane și activități. Situație în care, chiar dacă la prima vedere părea o glumă, inițiativa LPF ar putea prinde contur. Iar astfel, întrecerile Ligii 1 ar putea a fi încheiate pe teren, dar în altă țară! Nu îmi dau seama dacă UEFA – susținătoarea totuși a deciziei pe gazon – ar avea ceva împotrivă au ba. Rămâne de văzut, deși la situații excepționale, cunoașteți deja clișeul, se iau decizii excepționale. OK, dacă nu se va putea da restart la competiția celui dintâi eșalon pe 5 iunie, așa cum se preconiza, din această cauză luându-se în calcul varianta de rezervă cu Antalya, am avea parte de o premieră absolută în eșalonul de elită fotbalistic românesc. Cei care au propus plecarea peste hotare s-au gândit și că prețurile din Turcia nu ar exploda încă la debut de iunie, fiind chiar mai mici decât în România, deși mă cam îndoiesc de așa ceva. Bine-bine, dar la… temperaturile din prima lună de vară, de acolo, s-o fi gândit cineva?

Dacă în privința L1 să zicem că s-ar rezolva astfel, ce se va face cu cu L2 și L3? Drepturile TV la eșalonul secund sunt infime, pe lângă cele de la nivelul imediat superior, iar la L3, nici nu se poate vorbi, acestea fiind inexistente. Ar băga mâna adânc în buzunar FRF-ul să ducă, tot în Turcia, să zicem, atâtea echipe, chiar dacă, între timp, s-au mai „pierdut” unele pe drum, vorba vine? Greu de crezut, spre imposibil mai degrabă. În condițiile în care, la al treilea eșalon, asistența este de nivelul sutelor de spectatori, la noi în țară, ce interes s-ar naște în străinătate? Și nu cred că divizionarele C și-ar permite să deplaseze la fața locului echipe de transmisie a meciurilor pe internet, asta pentru a nu-și văduvi totuși acei puțini fani câți le încurajează acasă.  O parte dintre partidele de la Liga a II-a s-ar putea transmite live la TV, așa cum se întâmplă și în România, dar costurile ar fi cu mult mai mari și posibilitatea recuperării lor fără sorți de izbândă. Cel puțin, așa înclin să cred. Deci, cum-necum, ligile a doua și a treia rămân cam suspendate în aer, în condițiile în care nu se va mai putea juca fotbal, la noi, de la 5 iunie încolo. Asta ca să nu mai vorbesc și că, dacă s-ar juca de-atunci, foarte multele cluburi cu arene fără instalație de nocturnă ar avea de suferit mult din cauza căldurii. Evident, fiindcă fotbaliștii lor sunt mai puțin obișnuiți cu temperaturile ridicate. Fapt ce ar putea conduce – Doamne, ferește! – la evenimente dramatice. E clar, acest nenorocit de virus, Covid-10, parșiv, așa cum îl numea directorul sportiv al Petrolului, Costel Lazăr, a creat atâtea probleme sportului rege câte nu a avut de când mă știu!