De ce dacă i se zice FC Petrolul va fi tot timpul… (și) Petrolul ’52!

Dragos Trestioreanu -

Absolut inexplicabil, în opinie personală, există o serie de suporteri ai culorilor galben-albastre cărora pur și simplu, ca să fiu elegant, nu le place denumirea de Petrolul ’52! Deși, dacă eventual nu știau, tot au aflat-o într-o zi, 52 reprezintă ultimele două cifre ale anului în care Juventus București – echipa de-acum care joacă pe arena Ilie Oană nu are niciun fel de legătură cu aceea de-atunci! – s-a mutat la Ploiești și s-a transformat, după ce a avut câteva denumiri, în Petrolul! Ar fi totuși o mică explicație, în sensul că toți aceia cărora acel 52 le „pică greu la stomac” s-au născut cu FC Petrolul, având pe cale de consecință impresia că istoria clubului găzarilor ar fi început cu acea denumire!

Cum faptul este însă de comentat, nicidecum de trecut cu vederea, de tratat la preț de matineu, merită făcute câteva precizări. FC Petrolul a apărut odată cu moda cluburilor de fotbal din România, primul fiind FC Argeș Pitești. Atunci, imediat după 1970, s-a dat liber la înființarea unor FC-uri, echipele primind acordul de a ieși de sub tutela cluburilor sportive, bine cunoscutele CS-uri, și devenind de sine stătoare. Asta chiar dacă banii veneau tot de la stat, neexistând firește, înainte de 1989, sistemul privat. Cu denumirea de FC Petrolul, clubul găzarilor a existat până în anul 2003, cel al revenirii în primul eșalon după o promovare reușită cu… Octavian Grigore la cârmă și în lot cu… Edward Iordănescu, actualul tehnician al Astrei Giurgiu, trupă pe care o antrenează, înainte de meciurile oficiale, la Ploiești, în cartierul 9 Mai. De ce doar până atunci? Deoarece, oamenii cu banii din acel moment – nu mai are rost să-i amintesc, căci îi știu toți iubitorii de fotbal din Ploiești, Prahova și chiar din țară – au decis să cedeze locul din Divizia A… tocmai retrogradatei Oțelul Galați! Din acel moment, vrem, nu vrem să recunoaștem, FC Petrolul a dispărut! Tot așa cum a dispărut și SC FC Petrolul, odată cu declararea stării de faliment, din vara anului trecut! Nu scriu aici vreo noutate, faptul fiind ultracunoscut.

Din fericire, s-a permis ca, după înregistrarea la OSIM a mărcilor diferitelor cluburi de fotbal, acestea să poată fi achiziționate – sau închiriate – contra cost de la deținătorii lor. Iar astfel, istoria unor branduri naționale din fotbalul autohton să poate merge mai departe, să nu se sfârșească. Este și cazul grupării care s-a înscris, pentru sezonul 2016-2017, în campionatul Ligii A Prahova, sub denumirea de AS Petrolul ’52 Ploiești. Cea care a devenit – odată cu obținerea personalității juridice și a Certificatului de Identitate Sportivă (CIS) – ACS Petrolul ’52. În iunie, anul acesta, s-a înscris și a participat la licitația pentru adjudecarea celor șase mărci Petrolul, aflate în patrimoniul municipalității ploieștene, și le-a câștigat. Bref, chiar dacă a optat, ce denumire curentă, pentru una dintre mărci, FC Petrolul la dorința suporterilor săi, echipa aparține de ACS Petrolul ’52. Cum, de altfel, a și certificat-o (și) un destul de recent comunicat al Uniunii Suporterilor Petroliști, în care s-au dat amănunte despre participarea la o ședință a – nota bene! – ACS Petrolul ’52, entitate la care s-a asociat și Veolia Apă și Servicii SRL, în fapt finanțatorul noii divizionare C ploieștene. În concluzie, nu trebuie să existe nicio supărare, FC Petrolul va exista cât va exista și… ACS Petrolul ’52! Deci acel 52 nu a dispărut, ci dimpotrivă. Continuă să fie și se poate astfel face referire la el, ori de câte ori va fi nevoie. Iar nimeni nu trebuie să strâmbe din nas, atunci. Asta pentru bună regulă, nicidecum pentru altceva!

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024