De ce este corect să fii discret față de o afacere încă nefinalizată. În cazul Petrolului ’52 și al viitorului investitor

Dragos Trestioreanu -

Ca în orice domeniu de activitate, când se tratează o afacere, când se fac negocieri mai precis, confidențialitatea este regula de bază, iar lumea fotbalului nu face excepție de la această regulă. De ce? Pentru că, pe măsură ce discuțiile avansează, există totuși riscul să nu se mai bată palma, din varii motive. Dacă se află mai devreme, și se mai află, șansele de reușită cam scad. Nu în toate cazurile, dar în destule. Concret, în cel al Petrolului ’52 și al viitorului/apropiatului investitor/acționar, se aude că tatonările au debutat încă de pe la începutul anului. Evident, părțile au fost discrete, fiind prematur de a se afla de tratative și în spațiul public. Sigur, suporterii sunt curioși de ce se întâmplă în viața echipei favorite, jurnaliștii – și ei, dornici de… Breaking News. În situația de față ,au existat două categorii de oameni de presă. Unii, apropiați de club – nu-i nicio rușine, și în Spania, „Marca” este alături de unul dintre granzi, iar „As”, de altul -, care au păstrat discreția asupra discuțiilor, chiar dacă au aflat de ele într-un moment sau altul, pe când celorlalți, dornici de o exclusivitate, nu le-a păsat de eventualele urmări negative, ci doar de rating.

Sigur, meseria de ziarist impune a se scrie despre tot ce se află, este bine documentat și blindat cu dovezi irefutabile. Dar, există și excepții, precum în tema aceasta de actualitate: „Petrolul ’52 & investitorul”. Cei care nu se grăbesc simt ceva pentru echipă și, din teama de a nu eșua tratativele, au amânat momentul abordării subiectului, așteptându-l pe cel al anunțului oficial. Asta nu înseamnă, repet, că nu au știut de discuții sau că nu au cunoscut numele viitorului acționar. Au preferat să se usuce cerneala pe contract, până a trata speța, cum se zice la… tribunal, urmând a o comenta, apoi, în deplină cunoștință de cauză. Cine nu și-a făcut scrupule a scris mai devreme, pentru a se putea folosi, când se va face anunțul ofricial, de clișeul arhicunoscut „așa cum am scris, deja”. Evident, este vorba despre presa sportivă centrală.

Mircea Dridea si Cristi Vlad cu Madalin-Jorj Mihailovici, republikanews.roNu-i niciun secret că presa sportivă locală este apropiată de ACS Petrolul ’52 Ploiești. Automat, a părut a fi ratat subiectul, dar – de fapt – l-a evitat, din motivele mai sus-menționate. În schimb, presa sportivă centrală l-a abordat. Fiecare după cum are interesul. Nu și-a făcut deloc probleme că – precum în cazul falimentatei FC Universitatea Cluj, de care o altă societate comercială falimentară, SC FC Petrolul Ploiești, a fost legată prin „fire invizibile” – s-a tot scris despre fel de fel de tranzacții, dar niciuna finalizată, până la urmă. Ei bine, potrivit practicii internaționale comerciale, care spune că secretul discuțiilor are maximă importanță, și Petrolul ’52 s-a conformat solicitării partenerului de discuții. Și bine a făcut. Astfel, s-a putut avansa cu discuțiile până în stadiul în care, chiar dacă informațiile puteau transpira prin diverse canale, nu mai exista riscul ca partea interesată de a prelua clubul să se retragă pe motivul deconspirării lor. Astfel încât, avându-se răbdare, momentul anunțului oficial s-a apropiat, nefiind exclus ca dupa Paște secretul să nu mai fie un… secret. Pentru asta, presa sportivă locală nu trebuie blamată, au mai existat astfel de acuze, ci lăudată că a respectat regula jocului, urmând însă a beneficia de informații privind toate clauzele contractului de asociere, pentru că loc de alte secrete nu mai este, să fie foarte clar!

Off the records, să zic așa, garantul afacerii este o persoană care trăiește pentru Petrolul, o iubește foarte mult, și nu de ieri, de azi, neevitând să meargă în deplasări chiar, ultima oară la Urlați, acolo unde a urmărit, în picioare, meciul cu Unirea, pe un vânt și o răcoare care îndemnau mai mult a se sta acasă decât pe stadion! Numele acestuia? Oficial, săptămâna viitoare, căci așa-i corect, chiar dacă unii s-au și grăbit să-l dea deja, fără teama unor eventuale consecințe neplăcute pentru ACS Petrolul ’52 Ploiești. Asta-i viața!

Foto: www.republikanews.ro