De ce nu se crede că Petrolul i-ar fi făcut o ofertă lui Grozav? I-a făcut-o cert, dar Gicu a ales cu mintea!

Dragos Trestioreanu -

În vara lui 2012, când a fost adus la Ploiești de Florian Walter cu „lotul „<<U>>”, Gicu Grozav avea aproape 22 de ani. Tânăr fotbalist de mare viitor, confirmase deja și la echipa cea mai iubită din Cluj, și la echipa națională, Grozav nu a rupt însă mai deloc gura târgului, atunci. Nici în mandatul lui Mircea Rednic, nici în cel mai de început al lui Cosmin Contra, la Petrolul. Cum ambii antrenori au avut răbdare cu el, iar el însuși a știut mai pe finalul unui sezon încununat cu adjudecarea Cupei României, Gheorghe Grozav, pe numele său din CI, devenise un fel de idol al galeriei de la peluza 1. Chiar și după plecarea în Superliga Rusiei la finele lui august 2013, vândut pe bani buni la Terek Groznîi, laolaltă cu Jeremy Bokila, Gicu a rămas în sufletele ultrașilor. Dar și Petrolul în al lui, e adevărat. Fapt dovedit, de altfel, în varii ocazii, el devenind, ca și Ovidiu Hoban și Victor Astafei, membru ADGA!

Rămas liber,  din 30 iunie 2018, după despărțirea de Bursaspor, a doua echipă bifată în prima ligă a Turciei, după Karabükspor, ulterior epuizării, în vara lui 2017, a contractului cu Ahmat (fostă Terek), cel mai mic dintre frații fotbaliști Grozav – Ioan fiind mijlocaș central la Unirea Alba Iulia –  a primit, firesc, oferte din țară. De la Dinamo, de la FCSB, pe ultima refuzând-o ferm, dar și continuând să ezite la cea a „roș-albilor” și neuitând, totpdată să afirme public că nu ar zice nu chiar și divizionare secunde, precum „U” și Petrolul. Imediat, Ioan Ovidiu Sabău a ieșit și a vorbit despre un atac „3G” (Grozav-Gavra-Goga), iar dintr-unul din globurile de sticlă de la „Ilie Oană” s-a recunoscut că „Gicu are pe masă oferta noastră”. Evident, președintele executiv al „lupilor”, Cristi Vlad, făcuse această declarație și nu am de ce să nu-l cred. Nu avea niciun rost să susțină altceva, mai ales că în sinea lui, mai mult ca sigur, era convins că Petrolului urma să-i fie greu să lupte cu… cifrele de la Dinamo. Poate chiar și cu acelea de la „U” Cluj. Fără să-i fie rușine de vreun refuz cvasi-cert, ceea ce s-a și întâmplat până la urmă, Vlad i-a trimis, sigur, oferta… „fanului petrolist” Gicu Grozav. Nici ca glumă, deci, nu-i bună negarea înaintării vreunei solicitări făcute lui Grozav de a veni la Petrolul. A fost făcută, dar, normal, în condițiile existente acum la club, nicidecum a celor din vremurile bune ale SC FC Petrolul, declarată falimentară în 2016. Asta-i situația de-acum și nu trebuie să se jeneze nimeni de așa ceva.

Nici Gicu nu cred că trebuie să aibă vreun sâmbure de rușine că a acceptat până la urmă – decisvă părând instalarea la cârma tehnică a „câinilor” a fostului coechipier și antrenor de la „U”, Claudiu Niculescu – oferta lui Dinamo. Adică, a patra echipă din Liga 1 la care mai evoluase până în prezent, după aceea din județul natal, Unirea Alba Iulia, la care a debutat pe prima scenă, și cele ale „șepcilor roșii” și „lupilor galbeni”. În licitația ofertelor a câștigat firesc, după refuzul ferm al FCSB-ului, clubul lui Ionuț Negoiță și voi explica de ce, fără să am pretenția că oi fi descoperit America.

Gheorghe Grozav a împlinit, la finele lui septembrie vârsta de 28 de ani și – vrea, nu vrea să accepte – peste un an lumea se va gândi la el ca la unul intrat în turnanta carierei. Sau, cum spunea Dănuț Lupu, ajuns de ceva timp scouter la Dinamo, dacă ar mai fi stat 6 luni pe tușă, poate că și-ar sfârșit cariera! Așa că, Grozav a gândit cum trebuia. Dinamo, chiar dacă merge slab (și) acum, este o echipă de prim eșalon, ci nu de secund. Iar dacă situația viitoare a lui – după cum spune jurnalistul ploieștean mutat în București, Adi Dobre – ar putea semăna cu aceea a lui Gabi Torje, la ultimul descălecat în „Groapă” al acestuia din urmă, vor mai exista și alte oferte, pe viitor. Trupa lui Niculescu este una din capitala țării, aflată totuși în centrul atenției. Clar cu mult mai mult chiar și decât una mai bine clasată din provincie. În plus, deși acuzată a fi în marasm financiar, în mandatul unui Negoiță care avea „arici” la buzunar, s-a dat publicității un salariu nea;teptat de mare al nou-semnatului: 10.000 de euro/lună! O sumă de care nici Petrolul, nici „U” nu s-ar fi apropiat în vecii vecilor.

Jucând, deci, la Dinamo, atât cât o juca, până la finele sezonului, adică de-a lungul contractului semnat, ori mai puțin, lui Gicu Grozav îi va crește din nou cota. Acum este de 1 milion de euro, după 2,5 milioane din momentul în care Walter l-a înstrăinat la ruși. Mai mult, avându-l la Petrolul sub comandă și antrenând-o și el pe Dinamo, înainte de echipa națională, selecționerul Cosmin Contra va trece, mai mult ca sigur, peste ignorarea unui sfat al său dat lui Gicu. Mai precis, de a semna, în vară, cu o echipă din prima ligă elvețiană. Astfel, îl va convoca sub tricolor. Dacă va și merita, desigur. Apoi, o evoluție bună la Dinamo și la prima reprezentativă îi va aduce lui Gheorghe Grozav iar o ofertă oneroasă de afară, de faptul visul oricărui fotbalist autohton. Că, dacă așa și va fi, el nu va mai reveni la Ploiești nici în vara viitoare, nici în oricare altă vară sau iarnă, va conta mai puțin. Important este că un ardelean care joacă fotbal, și nu oricum, nu s-a sfiit să declare, nu numai o singură dată, că iubește Petrolul și se simte un… ultras al „lupilor”. Restul e ceva în care mintea este normal să surclaseze sufletul! Și să nu uit, Petrolul a fost, sunt convins, luată în calcul, măcar puțin, la un moment dat, pentru că i-a fost trimisă o ofertă! Alte afirmații, contrarii, vorba lui Hagi, sunt doar răutăcisme!