De ce – și pentru cine – s-a mai extins sala Olimpia? Doar pentru meciuri de volei seniori și handbal juniori?

Dragos Trestioreanu -

Așa cum era de așteptat, CSM Ploiești a renunțat la toate echipele de seniori, anunțându-și marți, 20 septembrie 2016, retragerea din competițiile interne și a celor de handbal, feminin și masculin. Dar a mai rămas în… EHF Cup! Acolo unde s-a pus problema a se trimite… junioarele! Înțeleg de ce, dar nu și pentru ce. Adică, să se evite o amendă de 10.000 de euro, căci atâta este, a se citi siteul EHF. În schimb, să se cheltuie nu știu cu cât cu… excursia unor copile, trimise în Slovacia la „tăiere”! Adică, să combată cu o trupă venită din calificările Ligii Campionilor! Se bate atâta monedă pe creșterea copiilor și juniorilor. Și bine se face. Dar, așa le creștem pe fete, trimițându-le în focul unei lupte în care se vor arde rău de tot? Ele, care știu, cu unele foarte mici excepții, doar cum este la întrecerile interne de la categoria lor de vârstă! Să te duci din sala sporturilor de la Plopeni, acolo unde au bătut, recent, echipa locală de junioare I, la șapte goluri diferență, direct pe parchetul „Olimpiei”, la un meci din EHF Cup, asta întrece orice închipuire! Și, apoi, cu sacul de goluri plin ochi să le mai și deplasezi în Slovacia, pentru a mai primi o… căruță! E sado-masochism curat din partea celui care va da OK-ul unei astfel de… blasfemii. De urmărit însă ce va fi.

De ce s-a ajuns la situația descrisă mai sus știe deja toată lumea care avea între pasiuni și prezența la partidele de handbal din Ploiești: blocaj financiar de nedepășit, orice ar fi, urmat de plecarea tuturor jucătoarelor care au început pregătirea de vară. Ultimele care au mai rămas până sâmbăta trecută au oferit cadou celor care încă se mai fac a căuta acul în carul cu fân – scuze că tot repet clișeul – o calificare în faza următoare a Cupei EHF! Cu lacrimi în ochi s-a „sărbătorit” succesul pe teren, cu calcule, fel de fel, prin… tribună și pe la Casa Albă! Calcule privind modul prin care se mai poate dribla amenda pentru un eventual forfait ulterior.

Odată cu retragerea echipelor de baschet și handbal, feminin și masculin, din Liga Națională și din Divizia A, sala Olimpia a rămas cvasi-goală. Se va mai juca acolo doar volei de prim eșalon și chiar într-o cupă europeană. Bravo celor de la Tricolorul LMV, echipă cu susținere financiară 100% privată! Norocul lor! Cei care acum vor fi unicele vedete din cea mai mare sală de sport din Ploiești. În rest, meciuri de copii și juniori, plus antrenamente ale lor, atunci când nu se închiriază incinta pentru o miuță a amatorilor de mișcare indoor. Cred că încă nu s-a uitat că „Olimpia” a ieșit vreo doi ani și ceva din circuit, supusă unor extinderi și modernizări absolut necesare. S-a mărit capacitatea, apreciindu-se că duelurile din baschetul masculin și handbalul feminin, dar nu numai, ar atrage mai mult de 2.000 de iubitori ai sportului. Câți încăpeau înainte în singura tribună. Acum sunt două și în jur de 3.000 de locuri pe scaune. Dar… nu (prea) mai sunt echipe! Baschet – nu, handbal – nu, doar volei! În loc să fie toate trei sporturile de echipă și să regretăm că nu-i și la Ploiești o Polivalentă, ca la Cluj!

Interesant este că sala Olimpia se află în administrarea CSM Ploiești, club care aproape că a fost pus pe butuci, după desființarea echipelor mai sus-amintite. Ba, și a uneia dintre secții cu totul – cea de baschet. Situație în care se va administra ditamai sala pentru ce?!? Doar pentru o singură echipă care va atrage, la început, câteva sute de pasionați ai sportului jucat la fileu? Asta pentru că, până acum, brava trupă a Tricolorului LMV a evoluat într-o sală privată… fără tribune! Fapt amendat, de altfel, la inaugurarea ei,  de către invitatul de onoare, pe-atunci președintele FRH, Cristian Gațu. „Dar, tribunele unde sunt?” – l-a chestionat Gațu pe antrenorul emerit de handbal Mircea Anton, cel care făcuse oficiul de intermediar. Că o sală privată nu are tribune nu este o problemă, pe banii lui fiecare face – construiește, în acest caz – ce și cum vrea. Oricum, merită toate laudele. Însă, dacă se extinde și se modernizează, pe bani grei, și publici, o sală municipală, adăugându-i-se încă o tribună, se presupune că se va face totul, apoi, să se și umple. Pe cale de consecință, oferta pentru simpatizanții sportului trebuia să fie bogată. Mai multe echipe, mai multe meciuri, spectatori mai mulți, cotă de atractivitate mai mare etc. Cum își va justifica Primăria Ploiești imposibilitatea de a salva de la deces nu mai puțin de trei formații de seniori din propria curte? Cum va justifica întreținerea unei ditamai sala doar pentru o chirie luată de la Tricolorul LMV? Despre cele de la amatori nici nu are rost să mai discutăm. Iar copiii și juniori de la CSM nu plătesc nimic, se știe. Întreținerea costă destul, dar lipsa spectatorilor „costă” și ea. În situația de-acum, ar trebui să i se impute actualei conduceri a primăriei cheltuielile făcute de alta, cu prilejul extinderii și modernizării sălii! Fiindcă, pentru ce-i acum mergea și cea veche! Unii au construit, alții au „demolat”. E drept, la cea din urmă operațiune suntem… campioni mondiali!