De Ziua Câmpinii: Adio, Rafinărie unică în lume!

Alex Stoian -

 
Se pare că va  începe demolarea celei mai vechi rafinării din lume încă aflată ”în picioare”, posibil monument istoric unic, posibilă șansă de a pune Câmpina pe harta turismului industrial, care aduce bani grei în lume. Se pare că se fac deja demersuri pentru contractarea de firme pentru reciclare feroase și neferoase. 

Până la această oră, Ministerul Culturii nu știm să fi alocat bani pentru cercetarea Rafinăriei ”Steaua Română” Câmpina, în vederea clasării ca monument istoric. Șefii de la Direcția Județeană de Cultură Prahova se vede că nu au nici ei de gând măcar să inițieze cercetarea.
Instalații si echipamente rămase ULTIMELE DIN LUME, cele mai vechi de gen, vor merge la fier vechi, din încercarea proprietarului de a face bani din investițiile sale nereușite. Halele sunt încă pline cu transformatoare, generatoare, echipamente vechi, de muzeu, inestimabile ca exponate, dar și pline de materiale scumpe, numai bune de topit și de făcut bani din ele.

    Iarăși Patrimoniul Național pierde o valoare incalculabilă.
    Lăudăm Occidentul pentru cum prezervă și face bani din „ruine” și „vechituri”, dar noi băgăm buldozerele în valorile noastre.
    Și Ceaușescu în anii 70 a tăvălit Sarmisegetuza cu buldozerele, deci avem antecedente.
    Prahova a mai pierdut, mergând pe mâna instituțiilor de cultură, făcând hypermarket din cea mai veche fabrică de hârtie europeană în loc de muzeu, a mai îngropat un sit arheologic antic la Coțofenești, a permis BOR sa acopere cu pietriș singurele terme romane aflate la vedere, din 4 județe, la Târgșorul Vechi, etc ș.a.m.d.

Este dramatic să spun astăzi, la împlinirea a 520 de ani de la prima atestare documentară a localității Câmpina:
    ADIO, MÂNDRIA UNEI ȚĂRI, a unui județ, a unui oraș!
    ADIO, celei mai vechi rafinării europene, posibil din lume, aflată ”în picioare”!