E clar: odată cu amânarea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, coronavirusul a pus cu totul sportul mondial pe butuci în 2020! Japonezii nu-și vor mai putea recupera, în acest an, banii băgați la greu și nu vor mai face nici profit!

Dragos Trestioreanu -

Nu știu ce sume au investit japonezii pentru organizarea la ei în țară încă o dată, după ediția din 1964, a Jocurilor Olimpice de Vară. Este vorba, desigur, despre cea care trebuia să aibă loc în acest an, 2020. După câteva zile în care se zvonise că exista eventualitatea ca JO să fie amânate, astăzi, 24 martie, a venit și confirmarea oficială: se decalează Jocurile până anul viitor! Tot așa cum, la nivel ceva mai mic, s-a întâmplat și cu turneul final al Campionatului European de fotbal. Cel care avea programate meciuri și la București, pe „Arena Națională”. Ca și probele de la Tokyo și din împrejurimile acestuia, și partidele din capitala României au fost mutate peste un an. Evident, cu speranța că până atunci, cum-necum, se va scăpa de coronavirus, iar astfel sportivii se vor putea și antrena, după o suspendare lungă a competițiilor interne și internaționale. Ca și a antrenamentelor necesare pentru a se aborda în cea mai bună formă întrecerile. Scriam mai sus de banii băgați de asiatici în organizarea Jocurilor Olimpice. Cu siguranță că au fost mai mulți decât la EURO. Așa că, durerea este și mai mare pentru niponi, câtă vreme este vorba despre o singură țară și un singur oraș, e drept că o metropolă, implicate în organizare, ci nu de 12 orașe, precum la fotbal. Japonia nu este o țară fără bani, dar nicidecum o mare putere financiară mondială!

A investi enorm pentru ca totul să fie bine, și este bine cunoscută această ambiție a japonezilor din orice domeniu, și a recupera cheltuielile abia peste 12 luni, nemaivorbind și despre amânarea așteptatului profit, fiindcă și JO sunt o afacere, nu-i așa?, înseamnă a pune țara de la Oceanul Pacific într-o situație economică de nedescris. Iar asta tocmai acum, în plină criză a coronavirusului! Flagel cvasi-planetar care nu a ocolit nici Japonia, conducând la decalarea atât de lungă, un an, a întrecerilor sportive cele mai așteptate de pe mapamond. Întreceri la care vor participa și români, cei care nu-și ascund dezamăgirea, gândindu-se la ce se va mai întâmpla de acum încolo. „Anul 2020 e unul pierdut pentru mine, am abandonat și la Campionatul European, pentru a mă pregăti mai bine pentru Jocurile Olimpice, dar cel mai important acum e să fim sănătoși, căci, până la urmă, trebuie să mergi la Jocuri cât mai bine pregătit și astfel cred că e o măsură bună amânarea” – a declarat pentru www.gsp.ro  Alina Vuc, vicecampioană mondială lupte. Da, așa este fără discuție, decizia decalării JO a fost una absolut justificată, fiindcă organizate pe arene sau în săli cu porți închise ar fi fost ceva ca o prăjitură pe care s-a presărat din belșug… sare și piper, în loc de zahăr! Era cât se poate de limpede că nu puteau veni la Tokyo iubitori ai sportului din atâtea țări atinse serios de virusul Covid-19! Doamne, ferește, asta mai lipsea în plină pandemie, stadioane și săli full! Cu viața oamenilor nu te poți juca, iar sănătatea lor e bunul cel mai de preț!

Publicitate

Trecând de la „macro” la „micro”, remarc că, în sportul autohton, au început să se înmulțească propunerile pentru măsuri radicale cu privire la reducerea salariilor pe perioada în care competițiile și ședințele de pregătire sunt întrerupte. Gigi Becali este în fruntea celor care, mai puțin vocali, par că l-ar fi scos în față pe bine cunoscutul patron de echipă de fotbal cu gura mare-mare. Becali cere astfel salarii micșorate, dar să fie și legal, cu 50%, deși tocmai legea spune altceva! Astfel, la cluburile ținute cu bani de la buget, cum ar CSM-urile, cu vârf de lance cel din București, dar nu numai, totul este clar: șomaj tehnic și salariu 75% din cel mediu brut la nivel național. Când e vorba de banul public nu-i de joacă, chiar dacă te numești, de exemplu, Cristina Neagu și vei ajunge să primești lunar, de la Guvernul României, circa 4.000 de lei, ci nu peste 17.000 de euro, așa cât ai în contract! Dur, dar așa se întâmplă la vremuri excepționale. Iar unde-i lege, nu-i tocmeală, nici loc de strâmbat din nas. Așa va fi, dar evident că la alt nivel salarial, și la CS Blejoi, divizionară C de fotbal susținută financiar de către primăria locală. În ceea ce le privește pe cluburile cu patronat privat, așa cum este și FC Petrolul Ploiești, trupă din Liga a II-a, la acestea este altă „mâncare de pește”. Mai precis, fiecare încasează 75% din suma lunară din contract, plus ajutorul guvernamental mai sus-menționat. La stat, nu pot fi mereu numai avantaje, iar la privat, să se piardă mereu! Of, însă, câte probleme! Nu uitați: stați acasă!