Fanii Argeșului și ai Petrolului, în „război” cu televiziunile! Dar, a câștigat cineva vreodată în fața presei?

Dragos Trestioreanu -

Luând, se spune, exemplul ultrașilor partenerei de întreceri din Liga a II-a, FC Argeș Pitești, mai precis cei din Peluza Nord de la „Nicolae Dobrin”, omologii acestora de la Peluza 1 a arenei Ilie Oană, din Ploiești, urmați și de alții din zone diferite ale acesteia, au decis să boicoteze meciul de joi, 4 octombrie, ora 17.00, de pe stadionul din Trivale. Motivul este, în opinia suporterilor celor două echipe, lipsa de respect față de susținătorii morali ai celor două branduri, împiedicându-i să ajungă la meci, din cauza zilei de lucru și a orei apreciate drept total nepotrivită.

Este absolut firesc ca vocea suporterilor, fiindcă ei concură, ca și sportivii, la spectacolul de pe o arenă, indiferent de disciplină sportivă, să fie ascultată. Și, pe cât posibil, să se acționeze în direcția mulțumirii lor. Trecând de la general la particular, televiziunile care dețin drepturile de transmisie exclusivă a campionatului de fotbal al Ligii a II-a ar trebui să țină cont de faptul că ultrașii unor echipe cu un trecut îndelungat în fotbalul românesc de elită, câștigătoare de titluri, nu sunt mulțumiți de modul în care se fixează programul jocurilor. Mai mult, ei acuză că s-ar proceda necorespunzător numai ca să se acopere grila din cursul săptămânii. Un fel de bătaie de joc, cred ei, față de echipele de top din eșalonul secund. „Certate” astfel, televiziunile ar putea contraataca, oferind varianta sâmbăta sau duminica, zile libere, de la o oră de matineu, adică 11.00. Situație în care, cred eu, iar s-ar ajunge la… boicot, ultrașii dorindu-și, probabil, doar sâmbăta seara, la lumina reflectoarelor.

Pe de altă parte, bucurându-se nu numai de dragostea pentru echipă, ci și de tinerețea lor, ultrașii spun că ar renunța la televizarea meciurilor echipei favorite, motivând că așa ar veni mai mulți fani pe arena Ilie Oană sau chiar și în deplasări. Au și nu au dreptate. De ce au dreptate? Pentru că rolul unui suporter este de a-și încuraja favoriții, iar așa ceva nu o pot face decât venind pe stadioane, acasă sau în deplasare. Nu, fiindcă există și simpatizanți vârstnici – ca să nu mai zic de cei plecați în străinătate – pentru care un meci al Petrolului văzut chiar și pe micul ecran înseamnă cea mai mare bucurie a cotidianului. Nu pot fi pedepsiți toți aceștia pentru că televiziunile aleg zilele și orele pe care le vor și nu le convin altor fani. Ele aleg deoarece, știți cum se zice, cine dă banul comandă muzica! Că, la eșalonul secund, oferă în jur de 35.000 de euro/sezon, cu foarte mult mai puțin decât în prima ligă, deși cota de interes în L2 a crescut semnificativ, este o altă gâscă în lată traistă. Dar sunt bani care se iau nu se dau, într-un marasm tot mai îngrijorător.

Amintind de faptul că un „război” cu presa, implicit și cu televiziunea, nu se prea câștigă, boicotul de joi le va afecta p-e cele două combatante, Argeșul și Petrolul, ci nu pe deținătorii drepturilor, care și-au luat oricum banii de pe reclamă și publicitate. Odată ajuns la acest capitol sensibil, ce credeți că vor spune cei care finanțează și echipele și dau și bani, din același „buzunar”, pentru ca numele companiei, trustului sau al firmei să aibă o expunere cât mai mare: Iar, ce și unde expunere mai mare să aibă decât la un meci de pe o arenă de fotbal? Nicăieri! Până una alta, cazul și al Petrolului, divizionarele secunde, deși nu numai, nu trăiesc din încasări de pe bilete și abonamente decât foarte-foarte puțin, tot finanțările și sponsorizările aducând grosul la buget, despre vânzări de fotbaliști fiind mai dificil de discutat la acest nivel. Automat, un stadion gol la un meci netelevizat ar însemna fuga oamenilor cu banii de acea echipă sau evadarea rapidă a celor care au apucat să-i asigure fondurile. Nu are niciun rost să-și facă reclamă cineva pentru… scaune goale, oricât de frumos colorate ar fi ele! În altă ordine de idei, pierd, o repet, și fotbaliștii, echipele, părăsite de suporteri, în loc să fie motivate prin cântecele și scandările celor din urmă. Se trezesc singure, de parcă ar juca un meci cu porțile închise, atunci când și adrenalina dispare! Cui prodest?

O cale de mijloc poate se va mai găsi, dar un boicot nu va rezolva niciodată problema. Dacă televiziunile nu percutează, ce se va întâmpla? Nu vor mai avea parte Petrolul și FC Argeș, nicicând, de suportul moral al ultrașilor? Nu aș vrea să văd niciodată peluzele goale de pe „Ilie Oană”, fiindcă s-ar pierde din farmecul spectacolului sportiv! Dar, să nu uit, Argeșul cu Petrolul joacă joi la 17.00, fiindcă e zi de meciuri din grupele Europa League, de la 19.55 și, respectiv, 22.00. Știe toată lumea că o televiziune depinde foarte mult de rating, nu-i vreun secret. Ce s-ar fi întâmplat dacă Digisport, Telekom Sport sau Look-urile ar fi dat de la 19.55 partida din Trivale, ci nu una din a doua competiție europeană intercluburi? Care rating va închipuiți că va fi mai mare? La Pitești sau cine știe unde prin Europa? În România, deocamdată, nu există cultura fotbalului într-atât, încât românii să dea un joc de cupe continentale pe unul din eșalonul secund autohton. Din păcate, asta-i realitatea, vrem, nu vrem!