Fapte bune vs unele ciudățenii. Ale consilierului pe probleme de sport al primarului Ploieștiului

Dragos Trestioreanu -

Nu îl bănuiesc, acum, cum nici nu l-am bănuit vreodată, pe Vivi Răchită că nu ar avea bune intenții în ceea ce privește renașterea Petrolului. Asta deoarece a dovedit și în cazul „CSM FC Ploiești”, și în cel al „SC FC Petrolul”, și în mandatul de antrenor principal, și în cel de manager general-tehnician, pentru o perioadă, că poate duce, rapid, un proiect către obiectivul performant asumat. Cum-necum, dar le-a dus pe ambele. Și existența… Astrei, campioana en-titre, mai bine-zis revenirea acesteia în primul eșalon, a fost legată tot de numele lui. Și construirea noii arene Ilie Oană, chiar dacă, firește, nu a ridicat-o el, a fost rezultatul (și) al lobby-ului său, al persuasiunii și a insistenței lui de a sta ore în șir pe șantier, pentru a fi gata cât mai repede. Însă, niciodată nu am înțeles de ce s-a cam „pierdut” pe drumul acestor fapte lăudabile, fără discuție. O fi fost din cauza unui ego exarcebat, a unei eventuale obsesii de a conduce de unul singur, a refuzului de a colabora astfel cu toți cei poate la fel de bine intenționați, numai el știe cu adevărat. Nimeni altcineva.

Revenirea în prim-planul unui nou (alt) început de drum este presărată, observ, din nefericire, aproape cu aceleași vechi obiceiuri. Aruncă din nou sămânță de scandal și pare iar refractar oricărei colaborări, dacă nu va fi el „numărul unu”. Nimeni nu contestă că nu are experiență în lumea fotbalului, a fost un bun jucător, a cucerit trofee în carieră, a condus cu mână (prea) forte proiecte, însă nu pare deloc a fi și învățat din greșelile care l-au și scos câtva timp în afara circuitului. De aici și impresia unora că ar putea să aibă parte de un… deja-vu.

Perceput ca om de fotbal, dar redevenit consilier pe probleme de sport al unui primar, automat cu unele ingerințe asupra clubului sportiv municipal local, Răchită se leagă acum de o decizie luată, de curând, de către directorul general al CSM, Cezar Stoichiciu. Mai precis aceea de a permite echipei de handbal feminin de a participa în cupele europene, în baza unui „wild card”. Un vis al oricărui club care se respectă, la urma urmei. Ar putea replica, acum, că se teme, de fapt, de imposibilitatea asigurării unui buget necesar prezenței în întrecerile continentale. Dar, acest obiectiv – nebifat în campionatul trecut – a existat de la bun început. De aceea s-au dat și salarii mai mari. Și îmi închipui că a fost prevăzut un astfel de buget. Nu pentru locul 6, care însemna nimic altceva decât un salt de două poziții față de modesta prezență de la primul play-off, cel din sezonul 2014-2015. Cred că un consilier ar fi trebuit, în realitate, să-și pună mintea la conribuție și să ofere sfaturi pentru a se atrage fonduri din mediul privat. Fonduri care să compenseze eventuala neacoperire a celor asigurate de club, ci nu să pară a o face pe vătaful într-o curte în care s-a întors după ceva ani. El este un sfătuitor, nu un decident. Și mă îndoiesc căm există vreun primar care să înghită pe nemestecate ce-i pune în față un consilier, numai de dragul de a-i face pe plac.

Se poate induce ideea că, om de fotbal fiind, o repet, Răchită ar avea de gând să îndrepte banii, care ar fi dați la handfbalul feminib către disciplina pe care a practicat-o. Cu foarte bune rezultate, este adevărat. Că ar vrea să dispună noul centru – comasat cu cel al SC FC Petrolul falimentar – de copii și juniori de resurse materiale în plus. Făcându-și publică dorința, conform celor declarate pe diverse canale, de a face doar două grupe de performanță la acest centru – prespunând că va fi vorba despre cele de juniori A și B, cele mai aproape de a putea fi speculate în cazul unui eventul interes pentru un transfer -, Vivi și-a dezvăluit, indirect, intenția de a favoriza fotbalul! Despre grupele mai mici, a lăsat a  se înțelege că acestea vor fi de… sport de masă! Păi, dacă așa va fi, cum se va asigura schimbul de generații, dacă din spate vor veni doar practicanți de plăcere ai sportului rege?

Nu cumva însă a-l „trage de urechi” pe directorul CSM că și-a dat acordul participării în cupele europene a handbalistelor înseamnă că i-o fi încurcat planurile de la fotbal? Până una-alta, la club există numai două formații de prim eșalon. Cea deja amintită de handbal feminin și nou-promovata de baschet masculin. Logic, banii ar trebui să meargă, prioritar, către acestea. Dacă tot fac performanță, fiind de la sine de înțeles că trebuie să absoarbă grosul bugetului clubului. Au jucătoare sau jucători de valoare, care aduc plusul de imagine dorit, pot ataca pozițiile de vârf în ierarhiile Ligii Naționale și – vezi cazul de față – emit pretenții la prezențe în cupele continentale. Deci ele sunt… reginele clubului, ce mai tura-vura! Restul îl reprezintă doar „purtătorii de trenă”, să le zic așa. Fie că sunt de la fotbal, fie de la oricare altă disciplină sportivă.

Drept urmare, un consilier pe probleme de spor al edilului șef, atunci când intră pe ușa clubului trebuie să uite ce disciplină a practicat-o și să le susțină pe cele care fac cu adevărat mare performanță. Nu să anunțe, în presă, deschiderea de fronturi care să facă praf, eventual, visul unei participări a CSM-ului în întrecerile continentale! Dar sunt convins că va înțelege și Vivi Răchită că nu a „amorsa bombe” ar fi soluția cea mai bună pentru sportul local. Are IQ-ul care să-i permită să nu mai repete erorile, sper că neforțate, de altădată.