FC Petrolul a primit, de la FRF, licența pentru Liga 1. Se pune acum întrebarea ce va face cu aceasta în… Liga a II-a, toate adversarele din play-off-ul de promovare având-o și ele!

Dragos Trestioreanu -

În week-end-ul trecut, divizionara secundă din play-off Fotbal Rapid București a făcut public anunțul că dosarul de licențiere pentru Liga 1 i-a fost aprobat de către comisia de profil a Federației Române de Fotbal. Ulterior, aproape imediat una după alta, și UTA Arad, și FC Petrolul Ploiești au procedat la fel, urmate la câtva timp de Campionii FC Argeș Pitești. Nici ultimele două cluburi din play-off, nu ca poziționare în ierarhia de start a play-off-ului, CS Mioveni și Turris-Oltul Turnu Măgurele, nu au stat mai prejos. Pe scurt, toate cele șase combatante, din această fază inedită a competiției eșalonului al doilea, vor porni întrecerile cu aceeași motivație: promovarea directă sau ocuparea locului de baraj, cel de-al treilea. Cu atât mai mult a crescut, după comunicarea federației, miza viitorului mini-campionat sui-generis, cum scriam mai sus, combatantele – diferențiate ca punctaj, după înjumătățire – urmând a porni, peste 12 zile, ca obiectiv de performanță, de pe picior de egalitate!

Petrolul, de pe poziția a cincea în prezent, are clar țelul promovării, bănuind că și în contractele jucătorilor fiind prevăzut acest obiectiv, cu bonusurile financiare de rigoare. Atât de mult dorite după starea de urgență din pandemie, care le-a cam golit conturile, volens-nolens. Tot Petrolul, și asta am scris mai sus, a primit licența de participare în viitorul sezon al Ligii 1. Evident dacă și va accede în acest eșalon. A primit-o, ca și viitoarele adversare, fără vreo penalizare, un drept câștigat de toate grupările din play-off. Este un pas înainte, parcă mai ieri directorul sportiv Costel Lazăr anunțând depunerea cu succes a dosarului de licențiere. Și iată că, fără niciun fel de emoții, dosarul a fost acceptat in-integrum de către FRF. Nu-i totul, desigur, dar înseamnă ceva. Înseamnă că finanțatorul găzarilor, Veolia România, a dat toți banii necesari, care au fost administrați corect de către conducerea executivă. Lipsa datoriilor, ca și bifarea tuturor criteriilor din dosarul respectiv, a dovedit că, dincolo de teren, a nu se gândi nimeni la cine știe ce aiureli!, compania care dă banii, o repet, și-a onorat cu brio obligațiile. Iar, zic iarăși, cei pe mâna cărora au ajuns i-au cheltuit așa cum trebuie. De lăudat așa ceva, căci de criticat s-a mai criticat, nedrept, această colaborare pentru existența actuală cu bine a Petrolului.

Din 4 iulie 2020, odată cu deplasarea la Arad, pentru al… treilea meci din ediția 2019-2020 a Ligii a II-a, „ștafeta” va fi predată fotbaliștilor care alcătuiesc – părere asupra căreia nu fac un… pas înapoi! – cel mai bun lot din  play-off. Astfel încât, nu trebuie deloc făcute calcule, ante-factum, de genul „trei victorii și două remize, oare, or ajunge pentru promovarea directă?” sau „patru succese și un rezultat de egalitate or fi suficiente pentru unul dintre primele locuri?”. La ce condiții au asigurate „lupii” și la valoarea reală – vor, nu vor să recunoască unii sau alții! – a întreg efectivului „galben albaștrilor”, bine strunit de antrenorul principal Costel Enache, voi afirma din nou, fără tăgadă, că ar fi rușinos ca FC Petrolul să termine play-off-ul mai jos de locul al treilea. Ca să nu zic chiar de al doilea. Asta în condițiile în care destui o văd pe UTA, liderul la zi, deja promovată de pe prima poziție. O chestiune, sincer, asupra căreia încă ezit să mă pronunț tranșant, un eșec acasă în meciul cu Laurențiu Marinescu și compania putând să provoace deranj mai mare decât se poate închipui acum în tabăra „Bătrânei Doamne”. Altfel, ca repere în privința forței actuale a Petrolului le am pe cele două rezultate din amicalele cu Astra și de la Hermannstadt. Or fi fost partide-test, fără miză, așa cum le place unora să spună, dar trebuie ținut cont că remiza, scor: 0-0, respectiv succesul, 1-0, au fost bifate în fața unor formații aflate după startul play-off-ului/play-out-ului celui dintâi eșalon. Iar asta spune ceva, nu? Ca să nu zic chiar că… totul!