FC Petrolul este alături de Ucraina, în cea mai dură perioadă din istoria sa. Două grupe de juniori de la Dinamo Kiev vor fi găzduite, all inclusive, de clubul găzarilor, la Ploiești

Dragos Trestioreanu -

Indiferent ce s-a întâmplat în trecut, în privința deciziilor politice care au defavorizat România de către Ucraina (URSS, de fapt), cetățenii de astăzi ai acestei țări – cei mai mulți dintre ei, copii, tineri și, chiar, și destui adulți – nu au nicio vină pentru împărțirea teritoriilor, stabilită de marile puteri și/sau de conducători cu grade diferite de IQ și intenții mârșave fără acoperire. Nu trebuie să plătească acum oamenii nevinovați pentru ce a fost odată, deoarece un om de școală veche, deși încă nu foarte bătrân, vrea să-și gâdile orgoliul expansionist până la un maximum grotesc. Deci, nu îi certați pe ucrainienii de azi pentru ceea ce ne-au făcut cei de ieri!

Pe această linie, este de lăudat – chiar dacă este un fapt firesc la urma-urmei – inițiativa conducerii FC Petrolul Ploiești nu numai de a se alătura Crucii Roșii, filiala Prahova, în preluarea și distribuirea, de la arena Ilie Oană, a ajutoarelor umanitare pentru Ucraina, ci și de a găzdui două grupe de juniori de la clubul campion en-titre de fotbal al acestei țări, Dinamo Kiev. Neuitând că a fost invitat, cândva, la Kiev să participe la un trial al jucătorilor „U 20”, președintele executiv al „lupilor”, Costel Lazăr, nu i-a invitat pe tinerii ucrainieni numai să doarmă și să mănânce la Ploiești, ci le-a întins o mână de ajutor și în privința continuării pregătirii lor, alături de omologii petroliști. Mai mult, pentru ca tinerii să se simtă, cât de cât măcar, ca acasă, juniorii ucrainieni vor putea fi însoțiți de membri ai familiei lor. Cu toții, la fel de năpăstuiți de invazia fraților de altădată, obligați acum să urmeze ordinele unui veritabil dictator. Oricât de mult ar implica o astfel de invitație deschisă făcută patronului lui Dinamo Kiev, Igor Surkis, totul este, de fapt, neprețuit, față de durerea cumplită a oaspeților de a se trezi astăzi cu invadatorii pe străzi și aruncând cu gloanțe, rachete, bombe și mai știu eu ce, după ce ieri viața ucrainienilor mergea înainte, fără a se intui cumva ce va urma.

Publicitate

În plină pandemie, cineva – absolut de neînțeles, care și-a lovit în realitate propria țară, atrăgându-și oprobriul la nivel aproape planetar – s-a gândit să mai toarne apă fierbinte în sufletele unui popor ce încerca să-și găsească identitatea alături de lumea civilizată a Europei. Un popor care a ajuns să plătească, fiindcă cel cu pricina și-a dorit să întoarcă Ucraina acolo de unde plecase, de rău, ci nu de bine. Aș vrea să văd cozi la intrarea în stadion, la bariera de pe strada Alexandru Vlahuță, luni dimineață, de la ora 10.00, cu suporteri ai Petrolului, dar nu numai cu ei, aducând fiecare ce poate pentru alinarea celor aflați în mare necaz. Sau să doneze sume de bani, atât câte le permite propriul buget familial, în contul înscris pe www.fcpetrolul.ro. Iar dacă se va accepta invitația clubului găzarilor pentru cele două grupe de juniori, atunci aceiași sufletiști de la cozile de luni, marți, miercuri, joi, vineri ș.a.m.d. să umple arena dragă și să-i ovaționeze pe tinerii obligați să-și părăsească țara, din cauza exploziilor de jur-împrejur, din blocurile locuite de populația civilă sau chiar din grădinițe! Căci, da, dictatorul arată tot mai mult că nu are limite! Stop războiului! Nu mai ucideți copii și tineri! Nu mai ucidenâi OAMENI! Istoria vă va condamna implacabil!