AM FOST UN CRIMINAL!

Vlad Preda -

AM FOST UN CRIMINAL!

UPDATE: MULȚUMIM, continuăm…

„Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” — Mahatma Gandhi

 

Ca urmare a spectacolului petrecut în seara de 3 iulie, la care am „participat” fără să vreau, pentru care am plătit și bilet la suprapreț, inspirat fiind și de dialogul avut cu agentul de la poliția locală Ilie Ion m-am hotărât sa încerc să schimb ceva.

Ce anume vreau sa schimb o să detaliez în continuare, dar pentru început o să scriu varianta pe larg la ce s-a întâmplat în acea seara atât cât pot de bine fiind încă putin în stare de şoc, nu atât din cauza incidentului cât din cauza la ce a urmat după.

În seara de 3 iulie 2016, în jurul orei 23, mă aflam în zona de fitness a parcului „Mihai Viteazul” împreună cu un grup de prieteni când s-au auzit ţipete: “Poliţia, poliţia, l-a taiat!”. Ne-am întors şi am observat pe trotuar un grup de 5-6 tineri care fugeau ţipând, urmat de alte 2 persoane, dintre care una cu un cuţit în mână.

Unul dintre tineri se ţinea de mână şi se vedea cum pierde sânge.

În dreptul nostru, atacatorii s-au întors din drum iar tinerii au fugit spre statuie ţipând în continuare.

Câteva minute mai târziu din direcţia din care au fugit tinerii a venit un echipaj al politiei locale format din agenţii Bondu Georgiana şi Ilie Ion (aveam să le aflu numele ulterior, din procesul verbal). Aceştia, trecând printre picăturile de sânge de pe asfalt, au venit direct la noi.

I-am informat în legatură cu cele petrecute cu câteva minute înainte şi i-am întrebat dacă nu au auzit ţipetele.

În loc să ia orice măsură în legătură cu incidentul relatat de noi sau măcar să ne asculte până l-a capăt ne-au legitimat pe mine şi pe o fată din grupul meu şi ne-au informat că vom fi sancţionaţi deoarece stăteam cu picioarele pe o bancă murdară.

Următoarele aproximativ 30 de minute le-au petrecut pe o bancă de lângă noi, din nou fiind mai preocupaţi să ne scrie procesele verbale şi să stabilească de ce fata sancţionată a spus că locuieşte cu tatăl dacă în actul de identitate are trecută adresa mamei, decât să ne asculte în legătură cu cele petrecute şi să ia orice fel de măsură.

După ce au terminat de scris procesele verbale, doamna Bondu a plecat sa bea apă, iar domnul Ilie ne-a mai ascultat puţin şi a tras nişte concluzii, din punctul meu de vedere exagerate, despre situaţia din ţară şi cum “noi” ar trebui să schimbăm ceva.

La final, cei doi agenţi au plecat cu o maşină a poliţiei locale, nici măcar nu au fost interesaţi sa meargă maxim 50 de metri pana unde erau urmele de sânge, să verifice dacă ce le-am spus a fost adevarat

Domnule polițist, știți ce anume vreau sa schimb?
Aceasta mentalitate a oamenilor, în special a persoanelor trecute de o anumita vârstă când se adresează unor tineri, ideea aceasta de „voi trebuie sa schimbați ceva”.

Nu noi, tinerii, trebuie sa schimbăm ceva. NOI OAMENII trebuie să schimbăm ceva, cu atât mai mult dumneavoastră, care reprezentați o instituţie în orașul acesta trebuie să schimbați ceva. De ce în acea seară nu ați făcut dumneavoastră primul pas să schimbați ceva și să ne dați exemplu?

Era mai ușor să ne puneți pe noi să plătim bilet cu suprataxă la spectacolul la care asistaserăm?

A fost mai simplu, decât să urmăriţi nişte infractori periculoşi, să scrieți un proces verbal unui copil care a văzut sânge și cuțit într-un parc, lângă un loc de joacă? Nu era normal să o întrebați pe fată cum se simte și dacă o sa doarmă în acea noapte? V-ați făcut datoria! Felicitări!

EU, PERSONAL, ÎMI CER SCUZE CĂ AM FOST UN INFRACTOR ÎN ACEA SEARĂ! Îmi recunosc fapta și o să ma duc să îmi cer scuze acelei bănci ude că ca am „înjunghiat-o” cu călcâiul, după ce mi-a murdărit pantalonii. AM FOST UN CRIMINAL!

Eu am făcut primul pas, recunosc că sunt vinovat pentru incompetența instituțiilor, recunosc că sunt vinovat și că infracțiunea mea de a sta cu picioarele pe o bancă după ce a plouat era mai gravă și ați fost obligați să interveniți, vă înțeleg perfect, trebuia sa aveți și cătușe, sunt sigur că puteaţi chema întăriri să intervină, în caz că deveneam violent. Îmi cer scuze că v-am reținut din a interveni în cazul atac armat şi tentativă de omor, am greșit și pentru asta o sa plătesc amenda întreagă, am meritat-o!

Faceți și dumneavoastră sau instituția pasul următor și ne dați o declarație?

Citat-Mahatma-Gandhi1