Fotbal și politică? Sau numai fotbal fără politică? Va exista poate și un compromis? Oare, cum și-or fi dorind, în prezent, suporterii Petrolului, dar nu numai ei?

Dragos Trestioreanu -

În vara anului 2016, în toiul discuțiilor pentru înființarea unei echipe care să continue tradiția clubului găzarilor, asta deoarece SC FC Petrolul fusese declarată falimentară, suporterii – parte a negocierilor – au spus-o clar și răspicat: „Fără politică la noul Petrolul!”. O idee nu neapărat originală și nici nouă, dar pe deplin justificată, atâta vreme cât, existând un patronat privat, un amestec al politicii în interiorul clubului mai mult ar fi dăunat, decât ajutat. De fapt, ar fi fost vorba despre un unic suport: o chirie mai mică. Asta dacă ar fi permis-o și legea, la închirierea arenei Ilie Oană, atât pentru meciurile oficiale, cât și pentru cele amicale. Cum stadionul se află în patrimoniul CSM Ploiești, club sportiv aparținând primăriei locale, cea care stabilește tarifele de închiriere, este limpede că politicul s-ar fi putut implica în vreun fel sau altul – o repet că numai în limitele legii – și în viața clubului. În contrapartidă, ca să zic așa. Nu s-a mai întâmplat totuși, astfel, până în ziua de azi, evitându-se orice ingerință, și – o spun din nou – bine că s-a întâmplat așa!

Odată cu apropierea finalului de campionat al Ligii a II-a, FC Petrolul urmând a fi, din 4 iulie 2020, combatantă în play-off-ul de 6 echipe, alături de UTA, CS Mioveni, Turris, FC Argeș și Rapid, iar promovarea sau ratarea acesteia va avea un impact special, îmi pare a fi început să fie pus în „scenă”, deja, un scenariu prin care s-ar dori – zice-se – un compromis între fotbal și politică! Pe de o parte, dacă „lupii” vor accede în Liga 1, contractul dintre Primăria Ploiești și FC Petrolul va merge mai departe, având ca obiectiv ocuparea unui loc care să nu fie mai jos de 10, așa cum este impus pentru prima ediției din L1. Ce va fi mai departe probabil că se va stabili într-un viitor contract. În acest caz, impactul dinspre politic va fi zero! Pe de alta, dacă echipa „galben-albaștrilor” nu va ajunge în cel dintâi eșalon în vara aceasta, primăria poate cere, automat, potrivit primului contract, retragerea mărcilor și acordarea lor unei alte entități. Una care să atace promovarea cu mai mult succes. Și aici, apare ceva interesant. OK, contractul le permite autorităților locale să procedeze așa cum am scris mai sus. Însă această decizie, luată după ultimul meci, mai precis cu o lună, poate două, înaintea alegerilor locale, posibil înaintea startului următorului campionat, ar conduce la… dezastru. Cum? Dacă mărcile vor fi retrase, nu va ajunge la primărie și locul în liga secundă al Petrolului! De ce? Fiindcă acesta aparține ACS Petrolul ’52! Care, ce ar putea face, deposedată fiind de mărci?

Nu zic că așa va și fi, dar nici nu-i chiar improbabil. Recunoscându-se, pentru cine are ochi și miros în lumea fotbalului, că – de câteva luni – există o campanie tot mai intensă, cu precădere pe o rețea de socializare bine cunoscută, dar și, mai discret, în media locală, care să scoată în față în anumit personaj. Care și-ar dori, pare-se, potrivit demersurilor insistente ale unor apropiați, să revină în forță într-un loc unde a mai fost. Astfel, se poate – veți observa mai jos – ajunge la acel compromis despre care scriam mai sus. De unde și până unde? Mi-a ajuns la urechi un zvon, nu știu dacă să-i și dau crezare sau nu, potrivit căruia în umbra „comitetului de reinstalare” a acelui personaj în fruntea bucatelor de la clubul găzarilor ar sta un om politic! Unul pe care ploieștenii nu l-au uitat și continuă să îl aprecieze. Fapt care, se zice, s-ar putea vedea în septembrie sau când vor fi programate alegerile locale. Dar astfel, dacă așa o fi, aș ajunge la o dilemă: cei care au vrut, în urmă cu patru ani, un „Petrolul fără politică”, ar „uita” acum ce și-au dorit atunci și vor susține, chiar dacă nu pe față, direct, exact opusul?!?

Stau să mă întreb cu ce ar putea ajuta acel personaj politic, chiar dacă nu mă îndoiesc nici de carisma dumnealui, nici de relațiile pe care e posibil să le mai aibă în lumea afacerilor locale. O preluare a echipei la primărie? Exclus! S-ar pierde și dreptul la promovare și nici nu ar fi bani pentru Petrolul, spunându-se, mai pe la colțuri, că mai degrabă primăria este mai aproape de insolvență, decât de a deveni finanțatoare de divizionară secundă, chiar! O chirie mai mică la „Ilie Oană”? Exclus! Nu cred, deci, nici așa ceva, legea nefiind deloc permisivă în acest sens, numai echipele CSM Ploiești benrficiind acolo de gratuitate, din motivele deja explicate. Ar rămâne doar… sfaturile unui jurist și lobby-ul făcut pe lângă afaceriștii locali sau de aiurea de a se uni într-o scoietate pe acțiuni. Acea SA pe care suporterii, TOȚI, și-l doreau, e adevărat. Mai mult, chiar că nu văd la ce-ar folosi compromisul cu politica la clubul fanion al Ploieștiului și al Prahovei. Și este valabil nu numai pentru Petrolul, ci pentru TOATE echipele din municipiu și județ, indiferent de disciplina sportivă. Chiar și pentru CSM ar fi mai bine fără!