Gazonul cu ciuperci – norocul… Viitorului! Sau, poate, și al Petrolului?

Dragos Trestioreanu -

Astăzi, 4 iulie 2017, arena Ilie Oană, din Ploiești, a fost inspectată de reprezentanți oficiali ai UEFA, așa-numiții de către forul european al sportului rege comisari din cadrul departamentului de acreditări, după cum notează siteul www.republikanews.ro. Deși fanii și-ar fi dorit foarte mult, vizita oficialilor instituției de la Nyon pe „Ilie Oană” nu are, firește, legătură cu echipa locală, care-și dispută aici meciurile de acasă, FC Petrolul, ci cu formația campioană en-titre – cel puțin până va judeca Tribunalul Sportiv de la Lausanne – a ediției 2016-2017, Viitorul Ovidiu. Trupa lui Gică Hagi, după cum se știe deja, și-a manifestat dorința de a disputa meciurile din Liga Campionilor pe stadionul ploieștean. Durând două zile, luni și marți, inspecția celor de la UEFA este una foarte severă, iar cerințele – pe măsură. Din fericire, ciupercile apărute după ploile din ultimele zile nu i-au speriat pe domnii de la UEFA, care – dimpotrivă – au clamat că ele ar însemna un… gazon foarte bun! Or fi știind domniile lor de ce și cum!

Ilie Oana, ciuperci crescute dupa ploaie pe gazon - vizita inspectiei UEFA, republikanews.roDeci, cu ciupercile ne-am scos, să vedem însă cum va fi cu vestiarele, tribunele, peluzele, spațiile de socializare și masa presei. Eh, aici e aici! Cunoscătorii știu că tocmai pe acolo ar cam fi cuiul lui Pepelea. Mai ales că timpul este și foarte scurt până la debutul în competiția cu numărul unu din Europa, la nivel de echipe de club. Fără discuție, solicitările vizitatorilor sunt cele normale pentru disputarea unor partide de nivelul Ligii Campionilor, numai că ar antrena cheltuirea unor sume importante, de către CSM Ploiești, pentru a aduce arena ploieșteană la nivelul uneia cu drept de a organiza jocuri de un asemenea înalt nivel.

La prima vedere, în acest context, ar părea că gospodarilor de la „Ilie Oană” li se cere… luna de pe cer. Hai să zicem că s-ar putea îndeplini până la urmă, toate condițiile puse de UEFA. Se vor face mutări de spații, se vor îmbunătăți condițiile de joc și de urmărire a confruntărilor. Totuși, de unde atâția bani?! Asta, repet, ar fi marea problemă. E drept că, dacă s-ar investi masiv, ar crește și cota stadionului, care – după câte știu – este de patru stele. Sau, cel puțin, așa era pe vremea când SC FC Petrolul avea parte de dueluri până și în play-off-ul Europa League. Ba chiar, două sezoane la rând. Ce vremuri! Să fie dorința Viitorului lui Hagi un noroc, peste trei-patru ani, pentru FC Petrolul, gândind – optimist – că atunci „lupii”vor fi revenit în primul eșalon și nu vor fi fiind simpli participanți la competiție, ci printre performerii ei?

Altfel, trecând de la una la alta, sunt foarte curios cum va ține acest gazon – decretat acum de către domnii de la UEFA drept foarte bun! – atunci când va găzdui meciurile Viitorului, în cupele europene, ale Juventusului și Voluntariului, pe prima scenă internă, și, nu în ultimul rând, ale Petrolului, în Liga a III-a. Sigur că a ne lăuda că echipa favorită evoluează, în al treilea eșalon, pe un stadion de… Liga Campionilor ar fi doar o dovadă de orgoliu, însă lauda de sine nu ține și „de cald”! O suită de meciuri la foc continuu incumbă un teren de nota 10. Ceea ce, să recunoaștem, la o arenă cu tribunele și peluzele complet acoperite, în care razele soarelui pătrund mai puțin, ar fi foarte-foarte greu de întreținut. Oricât de grozavi ar fi gospodarii ce se ocupă starea ierbii de pe arena Ilie Oană. Și chiar sunt! Dar nu depinde doar de ei, ci și, mai ales, de Mama Natură! Până una-alta să aflăm marți ce cere în mod expres UEFA pentru a se juca în Liga Campionilor și, apoi, să ne bucurăm sau să ne văităm, eventual. Măcar de ne-am alege însă cu vestitul Hawk Eye (Ochi de șoim), acel „arbitru sensibil”!

Foto: www.republikanews.ro