Îi cunoaşteţi pe parlamentari? Nu? Acum aveţi toate şansele să daţi nas în nas cu ei

Mihai Ciobanu -

Îi cunoaşteţi pe parlamentarii pe care i-aţi trimis în Senat şi Camera Deputaţilor acum patru ani? Nu? Ei bine, luna aceasta aveţi toate şansele să daţi nas în nas cu ei. Unde? Peste tot.
Atunci când vă duceţi în piaţă să vă cumpăraţi varză sau gogonele aţi putea primi sfaturi despre cum se pun murăturile de la un senator „dintre oameni, pentru oameni”. Când vă duceţi spre casă, sunt toate şansele ca, dacă nu vă uitaţi pe unde mergeţi, să daţi cu capul de un panou publicitar uriaş de unde vă zâmbeşte galeş vreo deputată braţ la braţ cu un şef mai mare de la Bucureşti. Când mergeţi la ziua localităţii o să-i vedeţi cum se prind în hore şi dănţuie alături de popor, de le sar pantofii din picioare, în timp ce alţi colegi de-ai lor care nu prea le au cu horele pupă în stânga şi în dreapta bunicuţele emotive.
E campanie electorală, adică acea lună care vine doar o dată la patru ani. O lună în care, dacă nu mai au posibilitatea de a împărţi găleţi, pachete cu carne tocată, pilote sau geci, aleşii poporului împart ce le-a mai rămas: promisiuni şi zâmbete false, pozând în oameni populari, alături de oamenii pe care îi dispreţuiesc imediat ce se văd cu sacii în căruţă şi cu mandatul de deputat sau senator.
Oameni buni, luna aceasta, când vedeţi vreunul dintre parlamentarii că vine să vă ajute să traversaţi strada, să vă care sacoşa, să vă pupe copiii, să vă bată prieteneşte pe umăr, spuneţi-le „pas”. Şi rugaţi-i să vă prezinte ce-au făcut în ultimii patru ani, să vă spună dacă frecventează sau nu sediu DNA, dacă familia lor, în special soacrele, nepoţii şi verii o duc, brusc, mai bine de când ei au intrat în Parlament, dacă au gândit, în ultimii patru ani, măcar un proiect pentru ca românii să o ducă mai bine.
Iar atunci când veţi intra în cabina de vot, nu mai puneţi ştampila pe „partid”. Uitaţi-vă mai bine pe listă, decât la sigla de partid. Citiţi-o bine şi vedeţi ce nume sunt trecute acolo? Sunt persoane al căror nume l-aţi mai auzit dând cu subsemnatul pe la DNA sau Parchet, sau care au făcut subiectul unor anchete, cercetări sau dosare dubioase? Cântăriţi bine şi gândiţi-vă că toţi aceşti indivizi cu probleme vor votul dumneavoastră, printre altele, pentru imunitatea parlamentară. Pentru imunitatea care îi fereşte de probleme. Pe care dumneavoastră, prin vot, le-o acordaţi.