Învățămintele unui derbi: Petrolul ’52 – CS Blejoi

Dragos Trestioreanu -

Sâmbătă, 18 martie 2017, pe arena Ilie Oană, știu deja toți iubitorii de fotbal locali, dar și răspândiți prin toată lumea, a avut loc cel mai important meci al sezonului Ligii A Prahova, de o parte și de alta fiind ACS Petrolul ’52 și CS Blejoi, adică primele clasate în ierarhia la zi. Un meci câștigat la un scor neașteptat de mare de Claudiu Tudor și coechipierii săi: 5-0!!! Potrivit unei glume, ar fi trebuit să scriu acum că a fost și s-a dus. Nu, ar fi facil. Plăcându-mi, recunosc, să despic firul în patru, am „ascultat” toate comentariile post-derbi. Și ce-am văzut? Printre altele, secondanta din clasament a Petrolului s-a simțit, cumva, dezavantajată de arbitraj. La cald, în timpul comentariului live, nu am observat, sincer, fazele amendate de oaspeți. Sau, dacă am observat ceva, nu au fost vorba despre acele faze. La rece, revăzând înregistrarea și aflând ce discuții s-au iscat pe marginea valabilității golurilor unu și trei ale ale învingătorilor, dar și a unor alte faze rămase fără rezultat pe tabela de marcaj, merită să le acord atenție tuturor părerilor. Dar asta nu înainte de a scrie, negru pe alb, că victoria Petrolului ’52 a avut o explicație clară: JOCUL SUPERIOR CELUI AL ADVERSAREI!  Acest fapt nu-l poate combate NIMENI! Ce se mai poate discuta sunt tocmai acele faze, dar și altele, repet, neincriminate. Să le iau, deci, pe rând.

Adrian Vintila, primul gol in derbiul cu CS Blejoi, republikanews.roÎn minutul 41, în urma unui duel aerian în suprafața de pedeapsă a oaspeților, s-ar putea ca Vintilă să-l jeneze ușor pe Filip, cel care se răsucește, după ce lovise mingea, și cade pe gazon, lăsându-l astfel pe atacantul Petrolului ’52 singur cu o minge pe care a fost simplu s-o trimită în plasă. Dar asta și sub privirile unui prea contemplativ Stanca. Decizia centralului Oprea de a lăsa jocul să continue după acel duel suportă anumite comentarii. Fie nu a observat el însuși perfect duelul, fie a mers pe mâna asistentului de pe acea parte, Lefter, care avea o vizibilitate mai bună. Fie, pur și simplu, ambii nu au apreciat că ar fi fost vorba despre ceva neregulamentar. Întreb: în eventualitatea în care chiar a fost faultat de Vintilă, de ce Filip nu a protestat absolut deloc, mai ales că scorul era 0-0, atunci? Înaintea acestui moment, cei din tabăra Blejoiului au acuzat și nesemnalizarea de la margine, a aceluiași asistent de la tușa unu, a două ofsaiduri, când tot Vintilă și, respectiv, Dragoș Gheorghe au avut șansa de a deschide scorul. Au fost faze în care singurul poziționat perfect a fost asistentul. Dacă a greșit, doar el știe! În sfârșit, în minutul 75, după o ratare monumentală a lui Vintilă, șut în transversală din careul mic, vârful Petrolului, dezamăgit, s-a trântit pe iarbă, cu jumătate din corp în fața liniei porții, iar cealaltă – dincolo. Și a rămas acolo până ce balonul i-a venit pe șut lui Păun, cel care nu iartă de la 17-18 metri aproape niciodată. Numai că, el a șutat chiar pe direcția lui… Vintilă, peste care obiectul de joc a intrat în plasă. Blejoienii acuză că, atunci, ar fi greșit celălalt asistent, Sotir, pentru că nu a ridicat fanionul, semnalizând ofsaidul în care se afla petrolistul. Zice-se pe motiv că l-ar fi incomodat pe Adrian Gheorghe, portarul Blejoiului. A fost opinia unor foști arbitri internaționali, dar nu numai. Pe înregistrare se vede foarte clar că goal-keeper-ul oaspeților este ieșit dintre buturi, neputând deci a fi împiedicat să intervină de un Vintilă trântit pe iarbă și aflat la circa patru metri în spatele lui. Dacă s-a schimbat ceva în arbitraj, între timp, atunci a fost ofsaid. Dacă nu, vom comenta până la calendele grecești! Ar mai fi fost și faza în care Vasile lovește mingea cu capul, iar venit întârziat, Prunescu îl lovește cu… capul în cap, meritând astfel un cartonaș galben. Din nou, spun că aprecierea era doar a centralului, dacă a văzut sau nu cum a fost duelul. Un arbitru care, în opinia mea, a greșit mai degrabă la un atac din spate al lui Catană, în tușă, departe de buturile proprii, și a nu a primit avertismentul cuvenit, ca și la un alt fault asupra lui Vlăduț Badea, rămas nesancționat, moment după care pteroliștii au declanșat un contraatac periculos.

Sigur că, după ce o echipă, cum este CS Blejoi, pierde cu 5-0, ea nu se simte deloc confortabil. Mai ales dacă a venit la Ploiești să lase cel puțin o figură frumoasă. Dacă meciul s-ar fi terminat în… minutul 45, aceste discuții nici nu ar mai fi existat! A fi pierdut la limită nu ar fi fost nicio tragedie. Astfel încât, durerea la Blejoi nu a fost provocată de eșec, recunoscându-se – de altfel – superioritatea și justețea succesului Petrolului, ci EXCLUSIV de diferența prea mare, de la final, de pe tabelă. OK, să zicem că nu se validau golurile 1 și 3 ale găzarilor. Dar cine ar fi putut garanta că s-ar fi terminat 3-0 meciul?!? În contrapartidă, cu siguranță, învingătorii ar fi putut spune că – dacă ratările ce-au urmat acestor reușite nu ar mai fi existat, ci fazele ar fi fost fructificate – tot 5-0, ba chiar și 6-0, s-ar fi putut termina derbiul, în favoarea lor. Este la fel de adevărat, ca și pretenția blejoienilor de a fi trebuit să piardă la un scor mai digerabil. În fotbal, însă, fie că pierzi cu 1-0, fie cu 6-0 sau cu 10-0, tot 3 puncte se pun în clasament. Bine, se poate ajunge și la o situație ca, după ce ai avut o lungime în plus la golaveraj după etapa a XVI-a, să ajungi la minus 14, ulterior celei de-a XVIII-a. Și asta-i adevărat.

Fotbalul este atractiv și pentru că naște astfel de discuții pro și contra. Doar că cei care îl practică, ca și antrenorii și conducătorii lor, trebuie – mai întâi – să vadă exact ce a condus la o astfel de înfrângere drastică. Și există, o repet, o singură explicație: JOCUL! Iar cine a jucat cu mult-mult mai bine, cu precădere în repriza secundă, s-a văzut și din avion. Când ai puterea să recunoști asta, restul aproape că nici nu mai contează!

Foto (după golul lui Adrian Vintilă): www.republikanews.ro