O inițiativă căreia trebuie să i se răspundă urgent. USP invită primarul și partidele din CL Ploiești la discuții pe tema acordării mărcilor „Petrolul”

Dragos Trestioreanu -

Astăzi, 22 mai 2017, pe pagina sa de pe o bine cunoscută rețea de socializare, Uniunea Suporterilor Petroliști, prin membrii fondatori ai săi, Asociația Diaspora Galben Albastră, Liga Suporterilor Constantin Tabarcea și Nodul Petrolist, a făcut public un comunicat. Prin intermediul acestuia a lansat o invitație pentru vineri, 26 mai, ora 12.00, primarului Ploieștiului, Adrian Dobre, și câte unui reprezentant al celor patru partide care fac parte din Consiliul Local Ploiești, PSD, PNL, ALDE și PMP, pentru o discuție privind „acordarea cât mai rapidă a mărcilor << Petrolul>> singurei entități sportive care activează cu succes în competițiile oficiale de fotbal, ACS Petrolul ‘52, și care, pentru întreaga suflare petrolistă, este continuatoarea legitimă a tradiției și a istoriei echipei de fotbal Petrolul Ploiești”. O discuție la care se propune a mai fi prezenți și trei reprezentanți au suporterilor, mai exact câte unul din ADGA, LSCT și, respectiv, Nodul Petrolist, precum și Mircea Dridea, președintele de onoare al ACS Petrolul ’52, și Cristian Vlad, președintele executiv al clubului găzarilor.

De ce solicită, acum, USP această întâlnire cu edilul-șef și membri ai CL Ploiești? Deoarece, „odată cu încheierea procesului de evaluare, prin prezentarea Raportului de evaluare, atât Primarul, cât și Consiliul Local au promis că vor face demersurile necesare pentru acordarea mărcilor Petrolul singurei entități sportive care a continuat <<de facto>> tradiția Petrolului Ploiești și a servit-o cu onoare, câștigând matematic, cu trei etape înainte de final, campionatul Ligii A Prahova, ediția 2016-2017, calificându-se, așadar, pentru barajul de promovare în Liga a 3-a”. Simplu și concis, deci! În finalul comunicatului se oferă și justificarea invitației: „Întrucât, până la această dată, 22.05.2017, nu avem cunoștință despre niciun alt demers făcut de către reprezentanții autorităților locale ploieștene, după finalizarea evaluării mărcilor <<Petrolul>>, considerăm absolut necesară această întâlnire, pentru clarificarea tuturor aspectelor ce țin de cesionarea cât mai rapidă a dreptului de folosință a mărcilor <<Petrolul>> către ACS Petrolul 52”. Explicație absolut de bun simț!

Acum, să ne întoarcem în timp, pentru a ne aduce aminte ce-a fost până acum. Este foarte important, pentru a înțelege ce s-a întâmplat.

1. Momentul deciziei USP de a miza pe proiectul „Petrolul ’52”. Era vara trecută, destul de aproape de debutul ediției 2016-2017 a campionatului Ligii A Prahova, în care AS Petrolul ’52 Ploiești, așa se numea atunci, fusese deja înscrisă. Deși primise mărcile „Petrolul” pe la începutul verii, potrivit unei clauze din contractul semnat de SC JIF SRL, fostul finanțator al SCFC Petrolul, cu municipalitatea, acordarea acestora s-a spus că nu se putea face din motive legale. Asta fiindcă trebuia găsit un evaluator, iar apoi să fie trecută valoarea mărcilor în patrimoniu. Și s-a tot căutat, până s-a găsit unul, dar de-abia peste mai bine de șase luni! În fine, bine că s-a găsit! Între timp, Petrolul ’52 devenise campioană de toamnă, fiind singura echipă din eșalonul elită județean fără vreun eșec. Iar returul l-a început tot cu piciorul apăsat până la fund pe accelerație. Semn că se continua a se lua totul numai în serios.

2. Momentul apariției primelor zvonuri că o mega companie, numărul 1 mondial în servicii de mediu, dorea să o finanțeze pe ACS Petrolul ’52, așa cum se numea, odată cu primirea CIS-ului. Zvonuri transformate, destul de repede, în realitate, mai rămânând doar anunțul oficial. Situație în care ar fi fost de așteptat ca, având și raportul de evaluare la dispoziție, municipalitatea să nu mai aibă niciun dubiu asupra entității căreia să-i acorde mărcile. „Divagarea” cu un investitor din Corbeanca dispus să bage bani la Petrolul ’52 parcă a fost ruptă dintr-o peliculă cu umor negru. Adică, Veolia iese în față și zice: „Da, vrem să finațăm Petrolul!”, iar primarul mai stă la discuții cu o… cvasi-fantomă!?! De ce, oare?!? Chiar dacă ar fi fost vorba despre o licitație, la care se putea înscrie oricine, potrivit caietului de sarcini, întâlnirea aceea – soldată oricum cu retragerea ulterioară a… contracandidatului Veoliei – nu-și avea deloc rostul. Fiecare se înscria la licitație și cine dădea suma mai mare, acela lua mărcile! Este greu de crezut că ar fi fost altcineva decât Veolia câștigătore! Pe logică simplă, nu altcumva. În condițiile în care și-ar fi făcut probleme de bani, cu siguranță că Veolia nu se băga! Nota bene, Veolia România, căci aceasta se va implica în finanțare, nu a condiționat-o niciun moment de cesionarea mărcilor. Adică nu cum făcuseră, pe rețele de socializare sau prin discuții private, oameni de afaceri locali sau/și „investitorul din Corbeanca” (nume de cod), potrivit afirmațiilor publice ale intermediarului său, deja bine cunoscut! Cei care au specificat că, fără marcă, nu se bagă!

3. Acordarea mărcilor pare a fi împinsă până la… calendele grecești. Concluzia că nu se „dă în brânci” – popular vorbind/scriind – cu acordarea mărcilor se deduce foarte simplu din lipsa unor informații dinspre Primăria Ploiești că ar urma să fie organizată, curând, măcar o licitație. Dacă altfel nu permite legea. A trecut deja destul timp de la finalizarea raportului de evaluare și dinspre „Casa Albă” niciun semnal concret că se va întâmpla ceva! Mai precis, ceva concret. Campionatul se va încheia peste trei etape, barajul se va termina și el peste o lună și două zile, dar niciun semn că s-ar face ceva pentru ca – mai mult ca sigur – viitoarea divizionară C ploieșteană să primească, firesc, ceea ce merită! De ce?!? Există o teamă?!? Sau ce, Doamne, iartă-mă!, împiedică municipalitatea să anunțe licitația, dacă acordarea gratuită nu se poate? Chiar a fost nevoie ca USP – deși folosește termeni eleganți în comunicat – să pară a-și pierde răbdarea și să recurgă la o nouă invitație la discuții, pentru a se afla ce se are de gând? În cazul acordării mărcilor „Petrolul” către ACS Petrolul ’52 Ploiești nu este aceeași situație cu… PFA-urile de la CSM. Adică, o situație amânată până s-a dus naibii tot sportul de echipă, dar nu numai, din municipiu! ACS Petrolul ’52 nu are nevoie de bani de la municipalitate. Nici nu i-a cerut, vreodată. Își dorește doar un drept câștigat pe teren, cu maximă seriozitate și respect față de suporterii săi! Chiar nu s-a înțeles până acum așa ceva?!?

Altfel, felicitări USP-ului că se implică, din nou, foarte activ în a organiza întâlniri care să conducă măcar la găsirea unei explicații referitoare la întârzierea sine die a-i acorda respectul unei echipe pe care o simpatizează ploieștenii și o și susțin moral, ba chiar și material! Dacă nici acum, atunci când va primi „mărcile” ACS Petrolul ’52?!? Cine se teme cumva poate rezolva foarte ușor această problemă. Pune clauze clare, așa cum au fost, de altfel, și în precedentul contract. Clauze prin care părțile să știe ce trebuie să facă pentru ca documentul ce va fi semnat să se mai poată prelungi sau nu. Cât e de simplu dacă se vrea!