Paradoxul lui a putea și, totuși, a nu vrea. La liderul Ligii A Prahova

Dragos Trestioreanu -

Urmăresc echipa de fotbal a comunei Blejoi din primul sezon al său în campionatul de elită al AJF Prahova, ediția 2011-2012, coincidență, și cea a revenirii SC FC Petrolul în Liga 1. La început, la Blejoi, s-a optat pentru o colaborare pe planul sportului rege, între primărie și firma Vispești Glass. Motiv pentru care formația s-a și numit CS Blejoi Vispești. A fost o trupă foarte bună, care a forțat imediat chiar promovarea în al treilea eșalon, avându-l în componență, printre alții, și pe Cristi Vlad, actualul președinte executiv al AS Petrolul ’52 Ploiești. Cel forțat să plece de la SC FC Petrolul se știe de către cine. Dar nu mă reiau cazul, nefiind subiectul acestor rânduri. La capătul acelui sezon, în care la cârma tehnică au fost doi antrenori cu trecut… petrolist, primul ca jucător, al doilea ca tehnician, în diverse perioade, Aurel Silviu Panait, alias „Joe” (etapele I-XI), și Victor Roșca (XII-XXXIV), s-a mers „cap la cap”, până spre final, dar de promovat a făcut-o contracandidata din Câmpina, Unirea. CS Blejoi Vispești s-a „răzbunat” însă pe cealaltă echipă a Câmpinei, CSM, pe care a învins-o atunci, cu 4-2, pe arena de la Strejnic, în finala județeană a ediției 2012-2013 a Cupei României, în care trofeul a fost adjudecat de… SC FC Petrolul! În vara lui 2012, colaborarea cu Vispești Glass s-a întrerupt, din ce-mi amintesc din lipsa dorinței părții locale de a se mai ataca promovarea și în sezonul următor. A fost însă și o explicație logică la mijloc. Una valabilă și în prezent și pe care am s-o dezvolt mai jos.

cs-blejoi-august-2013Fără jucătorii aduși de Vispești, CS Blejoi a avut un sezon 2012-2013 ceva mai modest, terminând campionatul pe locul 5, cu 60 de puncte și golaveraj 94-56, antrenată tot de către doi foști petroliști, Bogdan Onuț, în tur, care a emigrat apoi în Canada, și Dragoș Mihalache, în retur. Gruparea care a promovat atunci în Liga a III-a a fost… CSM Câmpina, învinsa din urmă cu un an din faza județeană a Cupei României! Următorul sezon, 2013-2014, avea să fie cel mai slab din istoria mai scurtă a Blejoiului: locul 10, 40 de puncte și 73-53, sub conducerea tehnică a aceluiași Mihalache, până în runda cu numărul 13, iar de la 1 noiembrie 2013 – a lui Răzvan Vlad, rămas în funcție până acum. Atunci a promovat în L3 echipa satelit a Astrei. Interesant, următoarele două campionate au fost aproape egale: locul 2 și 72 de puncte, în ambele, 96-18, respectiv 100-18 la golaveraj!!! Deci, singura diferență a fost dată de cele patru goluri în plus bifate în sezonul 2015-2016! Prima oară a promovat Petrolistul Boldești, și în prezent în Liga a III-a, iar a doua oară – CS Păulești, cea care a refuzat, în vară, participarea la întrecerile celui de-al treilea eșalon, în care își câștigase. pe teren, dreptul de a participa. Însă, localnicii apreciază drept cel mai mare eveniment pentru CS Blejoi meciul amical de pe 19 iunie 2015, atunci când echipa favorită a lor a făcut o remiză albă pe propriul teren cu noua formație a SC FC Petrolul alcătuită de către managerul sportiv Mihai Joița și antrenorul Selymes Tibor (foto jos, în text; Paul MÂINEA). Una în care a evoluat și… Harlem-Eddy Gnohere, zis “Bizonul”, lăsat să plece ulterior la Dinamo! De subliniat că, dacă ediția 2014-2015 fusese cu 18 echipe la start, următoarea a aliniat doar 16.

blejoi-petrolul-amicalPentru cei mai puțin familiarizați cu întrecerile Ligii A Prahova am apreciat că trebuie să acord mai mult spațiu palmaresului de până acum al echipei de fotbal din Blejoi. Evident, din dorința de a se înțelege că nu întâmplător a ajuns să fie, acum, șef de pluton în acest eșalon. Rezultatele tot mai bune ale acestei formații au o explicație logică: stabilitate financiară, asigurată de către Primăria Blejoi, conducători – Paul Mâinea (foto sus în text, cel cu cămașă și cravată, împreună cu echipa din sezonul 2013-2014) și Gheorghe Biziniche, printre alții – cu un IQ mult peste media eșalonului, să fiu iertat pentru această apreciere, dar respectă pe deplin realitatea, selecție bună, continuitate a staff-ului tehnic, ambiție și devotament ale jucătorilor și fluctuații mai mici în ceea ce privește lotul, fapt ce a asigurat o omogenitate deosebită. De altfel, singurele transferuri din vară au fost cele ale unor juniori foști la defunctul centru de profil al SC FC Petrolul. Unul, Eugen Rudaru, a fost legitimat definitiv, altul – Cosmin Lambru, împrumutat un sezon de la AS Petrolul ’52 Ploiești, o tot repet deja obsesiv, exclusiv la cererea acestuia. Iar în cazul lui Lambru, CS Blejoi a dat lovitura, la aproape 18 ani el devenind golgheterul Ligii A Prahova și fiind atacantul care a acoperit perfect plecarea fostului principal marcator, Mircea Ivan. A fost asimilat repede de coechipieri, iar mai vârstnicul Cristian Vasile i-a și oferit acum tricoul său cu numărul 9, pentru a-l prelua le pe cel al lui Ivan, cu numărul 10. În plus experimentatul Ionuț Filip i-a promis juniorului că-i va permite să execute și un penalti, cu prima ocazie! Semn că ambii fotbaliști, titulari de bază, i-au recunoscut valoarea „puștiului”, solicitarea neașteptată a celui din urmă de a pleca la Blejoi fiind, se observă, una inspirată. Cel puțin, până în acest moment.

Și totuși se pune întrebarea firească de ce CS Blejoi nu și-a mai propus, de când s-a despărțit de Vispești, accederea la baraj și, apoi, promovarea în al treilea eșalon. Și nu și-a propus-o, de fapt, nici în acest campionat, deși există voci care spun că ar fi cea mai bună echipă a Ligii A Prahova. Așa cum a promis mai sus, voi explica de ce. Cu un edil-șef gospodar, Adrian Dumitru, foarte atent la toate necesitățile celor din comună, ca și la sportul local, la primărie s-a mers însă pe principiul „a te întinde cât ți-e plapuma”. Cum o promovare în Liga a III-a incumbă cheltuieli mai mari, asta ar însemna a se lua bani dintr-un loc și a se da mai mulți la fotbal. Iar așa ceva primarul nu acceptă, pe bună dreptate. Admite totuși că va veni și ziua în care să se poată visa ca – după ce se va edifica o bază sportivă omologabilă și la nivelul ligii secunde – să se atace și accederea în liga imediat superioară. Este bun fel de a avansa cu pași mici, dar foarte bine calculați. Până atunci, blejoienii se bucură din plin de fiecare victorie, de numărul mare de goluri marcate și în acest campionat, având acum cel mai bun atac din eșalon, cu 51 de reușite, după 13 etape, și mai ales de actuala primă poziție din ierarhie, nefiind chiar exclus să și termine în postură de campioni de toamnă!