Petrolul ’52 câștigă, fără adversar, cel mai important „meci”. Dar cu ce preţ!

Dragos Trestioreanu -

Gata, se ştie deja că singura participantă la licitaţia deschisă cu strigare de joi, 16 iunie 2017, ora 10.00, de la „Casa Albă”, va fi ACS Petrolul ’52. Adică, singura care a achiziţionat – contra cost – caietul de sarcini cu privire la adjudecarea celor șase mărci aflate în patrimoniul Primăriei Ploiești: F.C. PETROLUL PLOIEŞTI, F.C. PETROLUL PLOIEŞTI 1924, FOTBAL CLUB PETROLUL, PETROLUL PLOIEŞTI, PETROLUL 52 şi PETROLUL 95. Situație în care, mâine dimineață, va fi declarată drept câștigătoare la prețul de pornire preconizat pentru licitație. Deși existaseră unele zvonuri, cu temerile aferente, y compris, că se vor prezenta mai mulți amatori de a pune mâna pe mărci, unii chiar în postură de „iepuri”, până la urmă se va face dreptate, acestea urmând a ajunge acolo unde ar fi trebuit s-o facă mult mai devreme. Dar, vorbă din popor, asta-i altă gâscă în altă traistă.

Una peste alta, cel puțin în acest an, AFC Petrolul ’52 plătește 93.000 de lei pentru a intra în posesia mărcilor. Rotund, cam 20.000 de euro. Nu aș vrea să mai reiau teza că – odată cu achitarea acestor bani – clubul va pierde, pentru o lună, posibilitatea de a plăti un lot de 18-20 de fotbaliști, care ar câștiga orice meci încă de la… vestiare! Orice partidă din eșalonul în care Petrolul ’52 va ajunge mai mult ca sigur, și oficial, în noaptea de 24 iunie. Totuși, trebuie să recunoaștem că, pentru un club actual din al patrulea eșalon, efortul financiar este semnificativ. Mai punem la socoteală și chiria pentru arena Ilie Oană, pentru meciuri și antrenamente, și ne iese o sumă mare pentru o echipă căreia i se cere să promoveze campionat după campionat, până în primul eșalon. O formație care se visează să aducă un spor de imagine Ploieștiului, prin performanțele ei. De subliniat că, indiferent de durata contractului ce va fi semnat de ACS Petrolul ’52 și municpalitate, o sumă va trebui plătită în fiecare an! Pe cale de consecință, câte o… gaură în bugetul fiecărui sezon! „Interesant” suport pentru ceea ce se dorește a fi echipa franion a orașului!

Odată cu adjudecarea mărcilor, se termină – cel puțin așa s-au justificat până acum – și cu boicotul simpatizanților care și-au jurat că nu vor da pe la stadion și nu vor susține astfel o echipă care nu are, și oficial, scutul pe tricouri. La fel, gata și cu… alibiul potențialilor sponsori locali, care au condiționat sprijinul material al lor tot prin existența mărcilor. Chiar sunt foarte curios care va fi sporul de fani la returul barajului și, mai departe, în Liga a III-a. La fel, ce oameni cu bani din municipiu vor bate urgent la ușa clubului găzarilor pentru a-și lega numele de Petrolul. Aș zice, mai degrabă, vorba aceea a unui „clasic în viață”: să nu ne facem iluzii, ca să nu avem deziluzii!

Cu ce rămânem după acest „meci” câștigat fără adversar? Nu numai cu prețul victoriei, ci și cu – mai ales – sensul acesteia. Fără un finanțator de afară, la Ploiești am fi consemnat al doilea… faliment, în decurs de un singur an! Noroc că ne ajută alții cu fapta, cât timp unii dintre noi sunt doar cu vorba! Jos pălăria, în acrest context, grupurilor de suportari pasionați, devotați și generoși – de la stânga la dreapta, nu altcumva! – de la P1, T2 și P2! Fără ei, nici nu ar fi putut continua minunata poveste a PETROLULUI!