Petrolul – înainte de o altă zi decisivă: a fi sau a nu (mai) fi!

Dragos Trestioreanu -

După câteva amânări ale unui verdict în privința cererilor de declarare a stării de faliment a SC FC Petrolul, miercuri, 15 iunie 2016, pe masa judecătorilor se va afla din nou același dosar și se va vedea dacă se va da unul sau va urma o altă înfățișare la tribunal, opiniile neoficiale conducând mai degrabă spre ultima variantă. Poate și din… obișnuință. Dacă nu se poate anticipa care va fi decizia din ziua terminării anului școlar, ceea ce este cert e că datoriile există și sunt mari. Cu multe zerouri în coadă. La fel de sigur este că nimeni nu le poate plăti la acest moment. Nici chiar o parte dintre ele, măcar. Bref, că o fi mâine, că o fi altcândva, falimentul tot amenință. Precum ghilotina grumazul fragil al unei societăți care, în aceste zile, nici măcar nu mai funcționează! Ușile la globul de sticlă din arena Ilie Oană sunt ferecate. Nu cred că-i neapărat vorba despre o vacanță, ci mai curând de o… inutilitate a continuării activității la un club care nu mai are nici măcar jucători pentru viitorul sezon al eșalonului secund! Unul ce va debuta peste o lună și jumătate. S-a vorbit – și scris – după finalul de sezon numai despre plecări la final de contract, de memorii înaintate la comisia de specialitate, de salarii neachitate de luni de zile, de bani pierduți, se pare că definitiv, de către cei care au apărat culorile galben-albastre în ultimul an competițional. Nimic, absolut nimic, despre viitorul imediat. Nimic despre situația din prezent. Că-i albă ori neagră sau măcar gri…

Pe acest fond, profitându-se că s-a ales noul primar, s-au antamat o discuție între actualul edil-șef, ex-managerul general Vivi Răchită și reprezentanți ai grupărilor de suporteri. Se caută stfel idei de salvare a unei echipe vechi de aproape un secol, cu un palmares din care doar Supercupa României mai lipsește. Însă, orice încercare de a se mai drege busuiocul trebuie să pornească de la proprietatea din acest moment a societății ce deține licența de joc – SC FC Petrolul. Câtă vreme nu este declarată falimentară, nicio o altă construcție nu poate fi ridicată având pe frontispiciu numele de PETROLUL. Numele la care țin toți simpatizanții formației găzarilor. Dacă acționarul unic, Daniel Capră, a anunțat că se retrage, dar nu a făcut-o nici acum, a vorbi despre salvarea Petrolului este – să-mi fie cu ieratare! – superfluu. Dar, să zicem că s-ar retrage până la urmă, sastisit de atâtea acuze la adresa lui. Ba chiar de jignirile fără număr. OK, dar pentru asta trebuie să cedeze cuiva societatea. Cu sau fără vreo compensație. Există cineva, acum, care să preia un club cu atâte datorii? Bagă cineva mâna atât de adânc în buzunar de dragul Petrolului? Mai greu de crezut, nefiind vorba despre sute de mii de euro debit, ci de milioane!

În acest context, nu înțeleg despre ce vorbesc, de fapt, Răchită și suporterii cu Adrian Dobre. Despre transferul de proprietate? Dacă da, au promisiunea certă a patronatului actual că le va preda societatea? Nu am auzit de așa ceva. Poate, cine știe?, să vrea să discute de o altă societate. Sau, mă rog, de o formație de eșalon superior celui în care a evoluat trupa de fotbal a clubului sportiv municipal, asupra soartei căreia primarul ar avea un cuvânt de spus. Însă, nota bene, echipa aceea nu se va putea numi Petrolul. Nu de acum. Nu ar avea voie să se numească astfel decât după declararea falimentului actualei societăți și revenirea mărcii și denumirii la municipalitate. Context în care iată că s-a intrat într-un cerc vicios. În care se învârt unul care zice că se retrage, dar nu o face, și alții care caută să facă ceva, dar nu prea au ce! Legal vorbind.

Ceea ce trebuie să liniștească, chiar pe termen lung, este că numele Petrolul nu va dispărea vreodată, luându-se măsurile necesare pentru a se preîntâmpina o astfel de tragedie. Nici istoria, scrisă sau nescrisă, nu o poate șterge nimeni cu buretele. Doar cu palmaresul ar fi o problemă. Se spune – deși la noi orice se poate regla! – că s-ar pierde, oficial, odată cu falimentarea societății comerciale purtând aceeași denumire cu echipa. Totul se rezumă acum la ce se va decide miercuri, în instanță: ori se va curma suferința, ori se va prelungi agonia? Vom vedea…