„Poveștile zborului”, un succes dincolo de asteptări

Alex Stoian -

„Poveștile zborului”, un succes dincolo de asteptări

Da, a fost un succes!  Scopul ediției- pilot a programului „MuzeoȘcoala” a fost de a testa capacitatea unei serii de evenimente tematice întinse pe o lună calendaristică, de a atrage elevi, tineri dintr-o anumită zonă geografic-administrativă, către o instituție școlară desemnată pentru a  expune și a prezenta obiecte, documente, literatură specifică temei propuse dar și persoane, personalități specifice acesteia, abilitate în a prezenta istoric, științific și tehnic informații reale cu privire la subiectul ales. 

.  

Astfel, Liceul Tehnologic Tase Dumitrescu Mizil a polarizat sute de copii, adolescenți, chiar și copii de grădiniță, veniți împreună cu părinții, profesorii lor, inclusiv cu primarii localităților din jurul acestui oraș zile la rând, nu doar în cele desemnate pentru întâlniri, prezentări și discuții, fenomenul devenind molipsitor.

Conducerea liceului a activat direct în organizare, susținând-o permanent, coordonând amănuntele și regia zilelor deosebit de complexe de întâlniri și discuții cu studenți și instructori ai școlilor militare de aviație, cu personalitățile implicate în proiect, invitați care au interacționat incredibil de frumos și de eficient cu tinerii vizitatori. Practic liceul a fost invadat periodic de generații de curioși, punând din greu la încercare personalul acestuia, care a rezistat eroic aproape o lună.

Doamnele Director prof. Ghețe Viorica si Dir. adj. prof Gheorghiu Adela,
”Cosmonautul si Viitorul”
foto: prof. Bădiceanu Laurentiu

Desigur atracțiile principale au fost machetele la scară mare și chiar naturală ale aparatelor de zbor „Vlaicu”, concepute și realizate de către, ori sub îndrumarea d-lui comandor inginer de aviație Ghe. Coman, cât și superbele realizări de aeronave istorice și iconice ale colegilor Sereș Teofil si Radu Matezejuk de la ARPIA București-Otopeni, lângă aparatele de bord expuse de Toni Gurău  și fotografiile istorice și literatura specifică prezentate de către Alexandru Marin, ARPIA Filiala Prahova. 

La finalul prezentărilor programate periodic (o dată pe săptămână, timp de 4 săptămâni) și al frumoaselor expozee ale invitaților noștri, sesiuni de autografe i-au solicitat la maxim, copiii năpădindu-i efectiv. Aceștia au venit din comune apropiate și au stat incredibil de cuminți în sală, sorbind efectiv discuțiile, punând întrebări, au făcut fotografii împreună cu expozanții și au așteptat răbdători să li se dea autografe.
Desigur elevii școlilor militare prezenți pentru a-și promova instituțiile și cariera în aviație, au făcut senzație, dar nu mai mult decât seniorii povestitori de istorie adevărată si trăită, dl. comandor inginer Coman (supranumit „Bunicul aviației”), dl.general veteran Theodoru și dl. cosmonaut Prunariu, care au umplut sala de festivități cu tineri curioși și chiar entuziaști în a cunoaște asemenea personalități carismatice, oameni care fiecare în felul său a făcut istorie.
  Practic „MuzeoScoala” și-a atins scopul, liceul -pilon atrăgând școlile din jurul sau.
 
.

  Astfel, programul și-a dovedit funcționalitatea, rostul, și va continua cu secvența 2.0: „Fabricat în România!” la următorul liceu, Liceul Teoretic ”Grigore Tocilescu” Mizil, o serie de prezentări cu proiecții de filme documentare și expuneri ale unor persoane direct implicate în industria română de-a lungul timpului, axată pe o expoziție amplă de produse românești din perioada 1920- 1997.


Mulțumiri deosebite :
d-lui 
– col. (rez.) prof. Ion Costin (pentru ajutorul necondiționat în organizarea întregului segment „Poveștile zborului”);
Multe mulțumiri pentru ajutor și participare (în ordinea apariției în program) :
– comandor- inginer de aviație Ghe. Coman,
– Teofil Sereș, Radu Matejezuk, Alexandru Marin, Toni Gurău (ARPIA),
 
 
General-mr Radu Theodoru și
 cmdr.-ing. Gheorghe Coman

– general-maior de aviație veteran Radu Theodoru,

 
 
 
– general-locotenent inginer de aviație, cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu,
– Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene Boboc,
– Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov.
– AMVVD – Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”;
Macheta 1:1 a avionului Vlaicu 3,
senzația expoziției.

.Exponatele AFA „Henri Coandă”
 
– ApDTPh – Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Prahova;
– Cercul Militar Ploiești.
– Centrul Militar Județean Prahova,
– Cercetașii României (Andreea, Denisa, Rodica, Lavinia),
– Gazeta de Prahova (Daniel Dimache),
– cmdr. av. (rez) Gelu Zanfir,
– și „Voluntărițelor”: elevele Corina Lupu și Alexandra Gabriela. 

 
foto articol: elev Corina Lupu
și sponsorilor:
– Bibi vacanta ;
– Typo Das Solutions,
– Design and Create,
– Coca Cola.