Praf de pușcă și… război! Cine are interes, tocmai acum, să aprindă fitilul la CSM Ploiești?

Dragos Trestioreanu -

Urmăresc, de câteva zile, deocamdată așa, mai în liniște, scandalul deja iscat în privința Clubului Sportiv Municipal Ploiești. Conturi blocate, de Direcția economică a Primăriei Ploiești, și pe cale de consecință angajați neplătiți de câtva timp, sportivi care nu pot participa la competiții, iar mai nou – riscul ca secția de box, coordonată de către unul dintre cei mai mari foști pugiliști ai României, totdodată antrenor emerit, Titi Tudor, să fie evacuată din sala sa de lângă bulevard! Într-o perioadă în care se stabilesc reperele pentru viitorul sezon competițional, se alcătuiesc loturile prim-dvizionarelor de handbal feminin și baschet masculin, se fac transferuri, se semnează contracte, CSM Ploiești este în blocaj!

De tocmai acum?!? OK, admit că s-au făcut schimbări la vârful primăriei, iar un nou-venit apelează și la oameni pe care îi consideră a fi de încredere, a-i fi loiali. Nimic greșit, fără discuție. Numai că, senzația este că, în urma schimbărilor, s-ar fi dat drumul la o ciudată vânătoare de vrăjitoare. Parcă se caută cu tot dinadinsul nod în papură, ca nu cumva perioada actuală, foarte importantă, așa cum am scris mai sus, pentru viitorul an competițional, să fie trecută cu bine. S-a ajuns chiar până acolo, încât unuia dintre sportivii celebri din țara noastră să i se conteste dreptul – și meritul – de a avea un salariu cu nimic superior celor din alte cluburi, poate cu jucători mai puțin aureolați. Nu pot să cred că poate fi cineva gelos pe remunerația lui Cătălin Burlacu, câtă vreme, tot în sportul local plătit din bani publici, a existat un caz de salariu mai mare pentru un nivel mult mai mic! Din punctul de vedere al adevăratei mari peformanțe, adică. S-a mai ajuns și până acolo încât fetele de la handbal, care își reiau pregătirile, să nu mai poată beneficia de sala de forță, pentru că nu s-a achitat chiria acesteia, din cauza blocajului impus de la nivelul primăriei.

Este arătată cu degetul o persoană care a mai lucrat pe același post, cel de consilier pe probleme de sport, în cadrul municipalității. Dacă nu aș fi citit despre câteva ieși publice ale acesteia, nu mi-aș fi închipuit în ruptul capului că ar fi posibil așa ceva. Un om de sport, pentru că actualul consilier al primarului, poate fi numit, fără tăgadă, că-i om de sport, ar fi ultimul de pe pământ care să paralizeze activitatea de la un club de profil. Iar asta tocmai într-un moment crucial. Auzindu-l, dar și văzând și ce s-a scris, negru pe alb, în ziare sau pe siteuri, cineva ar crede că la CSM Ploiești ar fi fost jaful de pe lume, în ultimul sezon competițional! De trebuie făcute mari schimbări. Când colo, lucrurile au mers din…  rău spre bine și foarte bine. Și-ar putea merge și mai și. Firește, fără a se pune bețe în roate. Popular vorbind, fără a se băga bățul prin gard.

Afirmația că impunerea PFA-urilor, ca modalitate de plată a sportivilor, antrenorilor și a altor angajați ai CSM-ului, ar fi ilegală a fost descoperită abia după schimbările de acum aproape două luni. Asta deși decizia a fost luată încă de la începutul anului în curs. Cum ce-a fost legal în ianuarie a devenit ilegal în iulie?!? Cum de s-a trezit cineva tocmai acum să conteste nivelul salariilor handbalistelor și ale baschetbaliștilor?!? Nu erau plătite și atunci tot din bani publici, ca și în prezent?!? Deși, vorba vine acum plătite, dacă tot au fost blocate!

Se mai vorbește că la CSM ar trebui să fie doar sport de masă. Da, se poate face și această alegere. Numai că, trebuie anunțată cu cel puțin un an, dacă nu chiar doi, mai înainte. Normal, pentru a se face modificările de rigoare. Nu se poate avea același buget pentru mixajul „sport de performanță+sport de masă”, ca și în cazul exclusiv al celui din urmă. Este imposibil. Ori una, ori alta. În primul caz, sport de performanță, bugetul este unul, în al doilea, sport de masă, e cu totul altul. Adică, cu mult mai mic. De acord, cineva vrea să facă economii. Se pot face, evident. Dar numai, nota bene, renunțând de tot la sportul de performanță! Pentru sport de masă, și organigrama trebuie să fie cu mult restrânsă. Iar banii dați mai pe sponci. A face sport de plăcere nu înseamnă să-l practici din bani publici „fără număr”. Nu ai de ce să-i dai, că-i dai aproape de pomană. Se poate face sport de masă și pe bani proprii. Fiecare pe cât îl duce buzunarul. Dacă asta-i ideea de viitor, perfect, dar trebuie, repet, anunțat acum și să se pună în aplicare din sezonul 2017-2018, cel mai devreme. Nu poți lăsa în aer, în acest moment, sportivi de performanță. Cei care au semnat contracte cu CSM Ploiești și se trezesc că una s-a vorbit și alta se… fumează. Sau, mai bine zis, poate că se dorește a se fuma!

Mai este de discutat, și nu puțin, și despre numirea directorului general al clubului. Ciudat, ba chiar de neînțeles, postul acestuia nu există în organigrama CSM. Am mai zis-o, de fapt. Da, pur și simplu nu există! Numărul unu din club este doar detașat de la cabinetul primarului! Acolo unde ocupă postul de consilier al edilului-șef. Ar fi vorba, de fapt, despre… doi consilieri pe probleme de sport!!! Unul stând lângă primar, iar altul – manageriind clubul municipalității!!! Asta una, iar a doua – se spune că actualul om de lângă noul primar ar avea drept sarcini renașterea Petrolului și sportul din școli. Atât, și nimic mai mult. Atunci, de ce se discută cu domnia sa când este vorba despre închirierea unei săli din incinta arenei Ilie Oană, obiectiv de administrarea căruia răspunde CSM, prin directorul general al său?!? Și mai am o nelămurire: dacă noul Petrolul nu va beneficia de bani publici, așa cum au cerut fanii din Uniunea Suporterilor Petroliști, atunci de ce se ocupă de acțiune tocmai o persoană plătită din bani publici?!? Doar pentru că a jucat fotbal odată și a antrenat altă dată?!?

Altfel, tot în ceea ce-o privește pe persoana în cauză, refuz să cred că ar putea influența decizia primarului de a schimba un director de la CSM cu un altul. Desigur, edilul-șef poate pleca urechea la sfaturile consilierului său, dar nicidecum nu cred că se poate lăsa condus – sau influențat – cu privire la o astfel de decizie importantă. A schimba un consilier de sport la sugestia… altui consilier de sport!!! Postul de director general al CSM trebuie să fie oferit, de către edilul-șef, unui manager. Nu-i deloc obligatoriu să fi fost om de sport. La club se lucrează cu bani. Se plătesc, dar se și atrag. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Iar cine reușește așa ceva, nu numai că nu trebuie să-i fie arătată… pisica, ci musai să fie ajutat să mențină acest trend. Ba chiar, să-l și ridice. Din acest punct de vedere, actualului director general, Cezar Stoichiciu, nu i se poate reproșa nimic. Chiar nimic. Chestiunea cu PFA-urile este doar o glumă pe care nu ar gusta-o nici măcar un copil de școală primară.

Pe bună dreptate, se întreabă un site local, ce se va întâmpla dacă instituții abilitate ale statului vor anunța că decizia luată în iarnă, de conducerea CSM-ului a  fost una absolut legală? Îi va duce cel care a interpretat legea altfel pe boxeri la „Centura de Aur”? Nu, pentru că este tardiv. Le va da oamenilor banii pe lunile în care i-a lăsat fără? Dacă da, cine va plăti pentru perioadele… pe sec? Cu banii angajaților nu te joci după cum vrea unul sau altul! Sau după cum i s-o părea că ar fi legea și s-ar putea să nu fie așa. Oameni buni, ocupați-vă de sport, doar de sport, de imaginea Ploieștiului, ci nu de scandaluri și războaie! Am însă încredere deplină că mai noul primar, pe care nu am de ce să nu-l bănuiesc de bune intenții, va spune imediat STOP acestei stări de fapt conflictuale de la CSM. O stare creată artificial. Așa se percepe din afară. Și va lua apoi, EXCLUSIV, măsurile favorabile SPORTULUI. Și numai ale lui. Pentru a se obține rezultatele dorite de toți iubitorii locali ai acestuia, inclusiv de persoana sa!