Promisiune a noului ministru al Tineretului și Sportului de a… intra în istorie, prin descâlcirea „hățișului” achitării salariilor de la CSM-uri

Dragos Trestioreanu -

Ca oricare ministru mai de curând înscăunat, și cel al Tineretului și Sportului, Marius Dunca, un fost șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, s-a întâlnit, la început de mandat, cu oameni de sport sau cu legătură cu sportul, pentru a le afla necazurile. Astfel, cred că s-a cam speriat când a auzit cam câte sunt.

Cristian Ganea si Cezar Stoichiciu, csmploiesti.roDe exemplu, odată cu vizita la sediul MTS a viceprimarului Ploieștiului, Cristian Ganea (foto, în stânga; www.csmploiesti.ro), și a directorului general al Clubului Sportiv Municipal Ploiești, Cezar Stoichiciu (foto, în dreapta), ministeriabilul a auzit cu urechile dânsului ce s-a întâmplat cu salariile sportivilor și antrenorilor de la CSM, pe parcursul anului trecut. Mai exact, cum nu au mai fost achitate vreme de luni bune! Prilej, pe cale de consecință, de a anunța că are gânduri mari, care – odată puse în practică – i-ar asigura chiar intrarea în istoria sportului drept acela care a putut descâlci ițele unui subiect extrem de delicat. Ceea ce are de gând ministrul Dunca am fost informați de siteul unui cotidian central de sport ( vezi http://m.prosport.ro/alte-sporturi/handbal/momentul-zero-in-sportul-romanesc-ministrul-marius-dunca-o-sa-facem-legea-sportului-sa-fie-foarte-clara-vom-cere-si-parea-curtii-de-conturi-cum-arata-bugetul-sportului-pentru-2017-16169570).

Dincolo de faptul că am aflat că este nevoie de înființarea unui nou organism, format din reprezentanți ai mai multor ministere, ideile deținătorului portofoliului Tineretului și Sportului sunt chiar interesante. Evident, deocamdată, există la stadiul teoretic, știindu-se însă că la noi, în România, practica ne (cam)… omoară. Totuși, e lăudabil că a aplecat urechea la oamenii de specialitate din teritoriu și că visează să rezolve – va rămâne de văzut și când – probleme ce-au condus și la blocajul financiar de la CSM Ploiești. Implicit și la desființarea tuturor echipelor de seniori ale acestuia – de handbal și baschet, la feminin și masculin. Cum plata restanțelor financiare ale sportivilor și antrenorilor de acolo nu mai e treaba ministrului, ci a Primăriei Ploiești, probabil că șeful MTS doar s-o fi… îngrozit de ce a auzit în acest sens, de la vizitatorii săi.

În condițiile în care demersurile lui Marius Dunca vor avea și finalitatea dorită de dumnealui, acest fapt nu va schimba cu nimic din obligația municipalității de a plăti bani grei, pentru lunile de zile de neachitare a salariilor sportivilor și antrenorilor de la CSM, bașca dobânzile penalizatoare. Că vor obține cu toții decizii favorabile în instanță este aproape indubitabil, încât mă gândesc dacă nu era mai rentabil să se fi găsit, cum-necum, o cale – ca și la multe dintre CSM-urile din țară – de a se fi achitat banii și de a nu se fi distrus formații onorabile pentru primul eșalon național de seniori. Ca să nu zic mai mult, chiar. În sfârșit, dacă ministrului MTS îi va ieși acțiunea de rezolvare legală a plății salariilor, directorul general al CSM Ploiești este ferm convins că se va ajunge astfel la reînființarea echipelor ce-au fost retrase – sa nu au fost înscrise – în competiții, în ediția 2016-2017. Însă, parcă mai este destul până departe. Deși, speranța moare (mereu) ultima, cum se mai zice.