Revenirea lui Contra. La Ploiești, pe arena Ilie Oană, ca selecționer al României. Cu un succes la debut!

Dragos Trestioreanu -

Pe 11 martie 2014, Cosmin Contra o părăsea defintitiv pe SC FC Petrolul Ploiești, pentru a semna un contract pe 2 ani și jumătate cu echipa din Primera Division, Getafe, la care își terminase cariera ca jucător. De-atunci, antrenorul care bifase o serie de șapte meciuri fără eșec în turul ediției de campionat 2012-2013, la finele căreia a câștigat și trofeul Cupa României, pe 1 iunie, al treilea trofeu de acest gen din istoria clubului găzarilor, nu a mai venit la Ploiești până pe 15 iulie 2017, atunci făcând-o ca antrenor al trupei „câinilor roșii”. Da, din martie 2014 și până pe 15 iulie 2017, perioadă de timp în care o antrenase nu numai pe Getafe, ci și pe Guangzhou R&F, în Superliga Chinei, și pe Alcorcon, în Segunda Division. De atâta amar de vreme, Contra nu mai călcase pe la Ploiești și, implicit, pe arena Ilie Oană! Arenă care i-a purtat noroc din nou, Dinamo câștigând cu 3-0 în dauna „gazdei” Juventus București.

Cum partida din preliminariile Cupei Mondiale din Rusia, de anul viitor, era deja programată pe același stadion, iar Cosmin fusese ales drept înlocuitor la cârma primei reprezentative al germanului Christoph Daum, s-a ivit oprtunitatea unei noi sosiri, chiar dacă iar numai pentru câteva ore, în orașul în care a obținut primul său mare trofeu din carieră, Cupa României, cu Petrolul, după finala de pe Național Arena, adjudecată cu 1-0, în dauna actualului lider al Ligii 1, CFR Cluj, autorul golului victoriei fiind fostul său elev de la Guanghzou R&F și Dinamo, congolezul Jeremy Bokila.

La meciul de debut ca selecționer, nu știu dacă din superstiție sau nu, fostul internațional care are domiciliul stabil în Spania s-a afișat cu o vestimentație amintind de cea folosită la meciurile în care era antrenorul principal al „lupilor”: cămașă albă, cravată bleumarin, cardigan negru, pantaloni și pantofi casual tot de culoare închisă. Tot la fel ca atunci a fost și modul de a se manifesta în spațiul tehnic. Ceea ce i-a repugnat lui Cornel Dinu – pesemne nepreabăgat în seamă de Cosmin, pe când cel din urmă o antrena pe Dinamo -, adică agitația necontenită în dreptunghiul verde delimitat de dungi albe de var, dovadă stând și răgușeala pe care a declarat că o avea încă din minuul 30 al partidei cu Kazhastanul,  le-a plăcut celor 10.000 de suporteri ai echipei naționale prezenți pe „Ilie Oană”. În vreme ce fostul internațional al URSS și ex-adversar al tricolorilor, ca fotbalist, imediat după 1989, Aleksandr Borodiuk, actual selecționer al trupei cazacilor, nu a apărut deloc de sub copertină, omologul român a alergat, ca un leu în cușcă, aproape cât, pe teren, jucătorii pe care-i strunea necontenit de pe margine. Nimic nou, cum – poate – nimic nou și în modul de a aborda mai plăcut jocul de către Chiricheș și coechipierii săi, lăsați mai liberi. Reveniți și ei, acum, pe arena Ilie Oană, sub conducerea antrenorului din ediția 2012-2013, Grozav și Hoban s-au bucurat de fotbal, ca și de dragostea foștilor lor fani de la peluza 1. Interesant este că din staff-ul tehnic al echipei naționale fac parte doi foști tehnicieni principali ai defunctei SC FC Petrolul: amintitul Cosmin Contra și secundul lui (și) de la Dinamo, Ionel Tersinio Gane, alias Jerry. Cel care a lăsat, în ciuda retrogradării, urmată de faliment, o impresie plăcută la Ploiești. În sfârșit, între selecționați a fost și un actual stelist, Constantin Budescu, MVP-ul jocului cu Kazahstan, dar care și-a făcut junioratul și a evoluat și în Liga a II-a la SC FC Petrolul. De altfel, după prima sa reușită, cel numit și Budi s-a îndreptat spre P1 și le-a făcut o reverență ultrașilor petroliști de acolo, cei care l-au iubit mereu.

La finalul conferinței de presă de după meciul victorios cu Kazahstan, scor: 3-1, Cosmin Contra, evident fericit pentru debutul cu succes la cârma naționalei României, s-a îndreptat spre jurnaliștii ploieșteni aflați în sală, le-a strâns mâna, i-a îmbrățișat și i-a pupat pe obraji, discutând preț de câteva minute cu ei! Ca unul care am avut relații mai încordate cu el, am rămas foarte surprins când m-a salutat primul, semn că nu este deloc untip ranchiunos. O trăsătură de caracter care îi va fi extrem de folositoare atunci când va… alege fotbaliștii care vor face parte din echipa națională a României. Succes, Cosmine!

Foto: www.gsp.ro