Rolul USP? „Câine de pază” pentru existența Petrolului, ci nu și în căruță, și în teleguță

Dragos Trestioreanu -

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, înaintea primului fluier al meciului amical dintre FC Petrolul Ploiești și CSU 2 Craiova, pe pagina sa de Facebook, Uniunea Suporterilor Petroliști (USP) a publicat o Scrisoare deschisă (SD) foarte interesantă. Una pe care cei care nu au citit-o încă o pot face dând click pe următorul link: https://www.facebook.com/uniuneasuporterilorpetrolisti/posts/558948151113887. Produs, așa cum am aflat, al consultărilor membrilor de frunte ai USP, Scrisoarea deschisă este redactată de oameni inteligenți, cu arta speech-ului și cu stăpânirea perfectă a gramaticii limbii române. Bref, un partener de discuție demn de a fi luat astfel în seamă. Pe parcursul acestei SD, autorii atacă, după cum ați observat deja, șase probleme, care merită a fi comentate. În opinie personală, o Scrisoare deschisă, în fond un act oficial al unei organizații, trebuie să fie luată în considerare de către cei cărora li se adresează. Adică, staff-ului administrativ al ACS Petrolul 52, club care a închiriat, contra cost, mărcile aflate în patrimonul municipalității ploieștene.

USP, cel puțin la modul cum este scrisă această SD, merită să i se acorde atenție, fiind alcătuită din suporteri adevărați ai echipei „lupilor”. Motiv pentru care, nimeni din conducerea Petrolului nu trebuie să privească problemele ridicate ca pe un afront. Nici CEO Veolia România, Jorj Mădălin Mihailovici, cel cu care se deschide SD. În calitate de șef al partenerului finanțator și, totodată, în nume personal, partener susținător, domnul Mihailovici nu ar trebui să se supere pe redactorii SD, iar asta deoarece ei nu au ignorat contribuția semnificativă, aș zice eu decisivă, a companiei Veoliei, prin persusiunea dânsului, la salvarea AS Petrolul 52 și, apoi, la promovarea în Liga a III-a. Iar ulterior, parcursul aproape fără greșeală, din punct de vedere statistic, în turul campionatului celui de-al treilea eșalon. USP doar și-a permis de a-i atrage atenția asupra unor erori de discurs, omenești la urma-urmei. Cum nimeni nu-i perfect în viață, de unde și vorba că trebuie învățat mereu, și dl Mihailovici ar trebui să se gândească astfel. La fel trebuie privită și – să-i zic – tragerea de mânecă în privința fan-shopului, ca și – așa cum scrie în SD – definirea strategiei în privința bazelor de antrenament de la Crângul lui Bot și de la Strejnic (Conpet), precum și rezolvarea problemei urmașei reale a Juventusului București. Una de care a profitat, șmecherește, conducerea „lanternei roșii” din Liga 1, însușindu-și un trecut ce nu-i aparține.

În ceea ce privește celalalte puncte din SD, cele numerotate cu 2 și 3, prin care se atrage atenția atât asupra nerespectării regimului de funcționare a Consiliului Director al ACS Petrolul 52, din care fac parte și doi membri ai USP-ului, cât și asupra refuzului de a li se prezenta acestora din urmă organigrama clubului, trebuie comentat mai pe larg. Membrii USP din CD, potrivit spuselor lor, se simt a fi pur decorativi în Consiliul Director. Aici a fost greșeala USP, de fapt. Chiar cu riscul de a supăra – ori deranja -, apreciez că o organizație de suporteri, chiar și recunoscută juridic, nu ar trebui să facă parte dintr-un club de fotbal, dintr-un organism de conducere al acestuia. De ce? Foarte simplu: fiindcă în fiecare club de fotbal se mai iau și decizii ce nu pot fiu făcute publice, netrebuind să fie aflate de toată lumea, pe motiv de transparență. A mers așa în campionatul județean, în fotbalul amator adică, deja nu mai merge, odată reintrată echipa în sistemul FRF. Să nu se înțeleagă însă că rolul USP nu-și mai are rostul, acum, ci dimpotrivă. Uniunea Suporterilor Petroliști, ca o organizație cu statut de persoană juridică, trebuie să fie „câinele de pază” al clubului. Așa cum o face, de fapt, și acum, prin această SD. Abia atunci, USP nu va mai fi un simplu „obiect de inventar” în CD, ci va fi luat în considerare ca un partener veritabil de discuție. Unul puternic, de care trebuie ținut cont. E greu să fii și șef, și să-l tragi și de mânecă pe… șef! Spun și eu, nu dau cu parul!