Să se supere fanii Petrolului pentru primul eșec din campionat sau să se bucure de o promovare iminentă?

Dragos Trestioreanu -

De la finele verii anului 2016 și până puțin după mijlocul primăverii lui 2018, Petrolul Ploiești – combatantă în Liga A Prahova și, după promovare, în al treilea eșalon național – nu a pierdut niciun meci oficial în campionat! Chiar dacă a fost – și este – vorba despre eșaloane inferioare, tot record se pote numi o invincibilitate întinsă pe aproape două sezoane. Dar, cum recordurile sunt făcute să mai și cadă, și al „lupilor” a picat, vineri seară, pe arena Ilie Oană! Acolo unde, echipa de pe locul al treilea, Voința Turnu Măgurele (fosta Saelele), învinsa din tur a „galben-albaștrilor” cu 1-0, a dat peste cap toate calculele hârtiei și s-a impus la un scor mai mare decât o făcuseră ploieștenii în deplasare. Mai precis, cu 3-1! Rezultat, e drept, stabilit în minutele de prelungiri, dar – oricum – și 2-1 era mai bun ca 1-0! Pe cale de consecință, s-a irosit prima șansă a Petrolului de a se apropia la o victorie de promovarea matematică în Liga a II-a. Ei bine, ce-ar trebui să facă suporterii trupei găzarilor, acum?

1. Să se supere pe primul eșec din campionat, care a venit după atât de multă vreme? Să fie triști mai ales că înfrângerea s-a consemnat pe arena Ilie Oană? Să se teamă, cumva, de periclitarea obiectivului, în condițiile în care, teoretic, oricare dintre echipele teleormănene de pe podium mai are șanse teoretice să sară peste Petrolul? Să nu uite ultimele trei reprize ale favoriților, a doua de la Alexandria, respectiv cele din meciul cu Voința?

S-o iau pe rând. Sigur că nu trebuia făcută „nuntă” după acest 1-3, dar nici – Doamne, ferește! – „înmormântare”. Un eșec este un eșec. Poate fi, adică, și sursă de… inspirație. Evident, pentru viitorul imediat. Un eșec arată astfel că totuși nimeni nu este de neînvins și că, o dată și o dată, vine și înfrângerea! Ba chiar, când te aștepți mai puțin. Dar, în special, când se joacă modest spre slab! Așa cum s-a întâmplat de la reluarea jocului cu AFCM, din deplasare, și până la ultimul fluier al arbitrului trimișorean Aurel Vărzan, din disputa cu formația din Turnu Măgurele. Dacă fotbaliștii or fi fost mângâiați pe creștet în amintirea acelui fabulos prim mitan de la Alexandria, iar după meciul de vineri, li s-a spus că nu-i nimic, totul fiind sub control, atunci sigur că ceva nu a fost chiar în regulă. Asta deoarece este al doilea meci foarte important din acest sezon, tot de acasă, când nu se câștigă în fața unei contracandidate la promovare! Mai ales că pe ambele grupări „lupii” le-au învins chiar pe terenurile lor! E clar astfel că suporterii trebuie să fie triști după căderea recordului, să fie nemulțumiți de jocul prestat, fad, fără sare și piper, adică, plictisitor, cu ocazii puține și o singură realizare, venită în startul partidei. Apoi, totul a fost tern! Dar, nota bene, aceiași suporteri nu trebuie să creadă, nici măcar o clipă, că promovarea poate fi ratată. A fost clar, tot campionatul, că Petrolul a jucat mai bine afară, decât acasă. Mai sunt două meciuri în deplasare, de fapt numai unul, pentru că se știe că „9 Mai” – unde se află stadionul Astrei 2 – este cartier din Ploiești, iar Marius Chindriș (Claudiu Tudor) & Co. s-au impus în toate jocurile desfășurate pe alte terenuri! Însă, acasă urmează să mai întâlnească o echipă modestă, CS Mioveni 2 (locul 12 din 13 echipe) și, în ultima etapă, SC Popești-Leordeni (poziția a cincea, fiind greu de crezut că mai poate s-o atace pe a patra, ocupată de Astra 2, deficitul fiind acum de 7 puncte). Dacă și cu astfel de adversare fanii sunt reticenți, înseamnă că ori nu-și cunosc trupa favorită, ori sunt mai catolici decât papa!

2. Să se bucure de promovarea iminentă? Să își încurajeze tot mai mult echipa favorită? Să le arate jucătorilor că înfrângerea din meciul cu Voința Turnu Măgurele au apreciat-o doar ca pe un simplu accident, posibil în viața oricărei formații?

Cred că a te bucura înainte de termen ar fi poate prea mult. Totuși, și prea multă precauție ar fi exagerată. Ceva știu sigur, însă: băieții trebuie încurajați non-stop! Iar acesta să fie unicul gând care să-i anime pe suporteri. Nimic din orice altceva! Pentru că, orice altceva poate produce… daune incomensurabile pentru viitorul nu numai pe termern scurt! Orice altceva poate conduce – mare atenție! – la… lipsa de acoperire, într-o zi, a sintagmei „PETROLUL NU MOARE”!