Scandal pe salariile din perioada șomajului tehnic (și) al fotbaliștilor! Unii patroni și conducători de cluburi ar vrea ca Guvernul României să fie o… vacă de muls! Liderul BNS, Dumitru Costin, le cere oficialilor din L2 și L3 să tacă din gură!

Dragos Trestioreanu -

Într-o vreme în care Guvernului României i se cer bani din toate părțile, în cumplita perioadă a pandemiei de coronavirus, s-a iscat un scandal tipic, de altfel, fotbalului autohton. De unde și până unde? De la un OUG prin care acceptă că și contractele de activitate sportivă, la fel ca și cele individuale de muncă, pot beneficia de trimiterea în șomaj tehnic, cu plata salariului de maximum 75%. Eh, și de aici onor patroni și conducători de cluburi au început să interpreteze OUG în folosul propriu. Mai precis, își doresc ca Guvernul României – și așa apăsat din toate părțile, în această situație de nedescris – să le achite tuturor fotbaliștilor… 75% din salarii, degrevând astfel total cluburile de această datorie asumată prin contracte. Reacție care l-a umplut pe nervi până și pe liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, singurul sindicat care are și sportul în portofoliu. Costin a explicat tuturor, foarte clar, că statul poate suporta 75% din salariul mediu brut pe economie, undeva pe la maximum 4.000 de lei, iar restul până la 75% din contracte trebuie acoperit de către angajator, mai precis de patronat. Doar nu era să plătească guvernul 75% din salarii care, la unele cluburi, merg și până la 20.000 sau chiar 30.000 de euro, fiind și antrenori care încasează chiar și mai mult.

Sigur că, din cauza unei oarecare ambiguități a textului din OUG, fiecare – fotbaliști sau patronate/conducători – încearcă să tragă spuza pe turta lor, acum. Liderul sindical vine însă cu o propunere demnă de a fi luată în serios. Mai precis, să se considere perioada de timp fără antrenamente, fără activitate mai exact, ca fiind o… vacanță de vară. Una în care, după cum se știe, angajații – fotbaliști, antrenori – nu lucrează, dar primesc salariile 100%. Diferența ar fi că, în prezent, este vorba nu de 100%, ci de 75%, procent asigurat tot de club, ca și în situația cu 100%. Firește, acest raționament îi deranjează pe cei care și-au făcut investițiile ținând cont de anumite câștiguri bănești și nu s-au gândit nici în ruptul capului, vreo clipă, la evenimentele de forță majoră, cum este cazul de față. Acum, unul dintre patronii de cluburi de fotbal din România, foarte gălăgios de fel, ar vrea – dă un exemplu practic „Gazeta sporturilor” – ca Guvernul României să-i suporte fotbalistului său poreclit fără noimă „Mbappé”, care are un salariu de 15.500 de euro, nu mai puțin de 11.625 de euro, adică… 75% din suma lunară trecută în contractul lui! Ar fi de râsul curcilor! Nu, respectivul va trebui să primească 11.625 de euro de la patronul cu gura slobodă, iar de la guvern, 75% din salariul mediu brut pe economie. Adică, 3.500 de lei net, ca o compensație. 

Altfel, cum în județul Prahova nu mai sunt decât echipe din L2, FC Petrolul, și L3, CS Blejoi, am reținut, din interviul luat lui Dumitru Costin de către siteul Gazetei sporturilor, o frază care îi interesează în primul rând pe simpatizanții celor două grupări mai sus-menționate: „Să nu-i aud pe cei de la liga a treia și chiar și mulți de pe la liga a doua că deschid gura!„. Și în acest caz, Costin detaliază: „La liga a treia, plafonul de 75% din salariul mediu brut e arhisuficient cât să acopere ce e de acoperit la salarii. Iar la liga a doua, sunt câteva vârfuri unde să se depășească foarte mult”. Totuși, de ce să tacă cei de la L2 și L3?!? Deoarece sunt mai „mici”?!? Deși lider sindical, cel al BNS-ului este uimit de pretențiile conducătorilor din Liga 1, pe care nu sfiește să-i tragă de urechi, fiindcă managerii lor stau cu mâna întinsă după ajutoare, deși primesc, prin drepturile TV (la Liga 1, îndeosebi), bani în avans. Dar, tot trăiesc, spune același Dumitru Costin, de pe o zi pe alta. Mai mult, le atrage atenția celor care conduc cluburi înregistrate ca societăți comerciale că acestea sunt asimilate IMM-urilor și pot astfel împrumuta, potrivit acest OUG, bani în condiții avantajoase, iar unele facturi le sunt amânate acum la plată. Deci, există facilități de care dumnealor nu țin deloc cont, dar se leagă că au pierdut banii din vânzările de bilete. Deși acestea reprezintă, afirmă tot liderul sindical, un  procent infim din bugetul anual. E clar că, într-o vreme în care nu se mai știe în ce direcție să fie îndreptați banii mai întâi, pentru binele general, unii – nu toți, desigur – se gândesc numai cum să le fie excelent doar lor. Transformă un dezavantaj al tuturor într-un avantaj propriu. Urât, urât de tot și rușinos, totodată!