Se dă sau nu se dă marca Petrolului ’52? – o întrebare „hamletiană” la care vor răspunde consilierii locali ploieșteni

Dragos Trestioreanu -

Astăzi, 21 decembrie 2016, după orele prânzului, se va afla care va fi rezultatul votului consilierilor locali ploieșteni cu privire la proiectul unui tânăr coleg al lor, cel care cere acordarea gratuită a mărcii către ACS Petrolul ’52, marcă aflată în patrimoniul municipalității. Mai precis, către echipa care a fost recunoscută de către toți iubitorii de galben și albastru din întreaga lume drept urmașa tradiției clubului aproape secular Petrolul. Poate, e drept, trebuie puțin nuanțat, în sensul în care există și fani care și-au condiționat suportul exclusiv de acordarea mărcii și a scutului binecunoscut. Azi, optimiștii speră într-un vot pozitiv, un fel de dar adus de Moș Crăciun cu trei zile înaintea marii sărbători, iar pesimiștii se tem deja de ultimele vești venite dinspre primărie cum că departamentul juridic al acesteia nu și-ar fi dat avizul favorabil pentru acest proiect. Situație în care se anticipează o tergiversare ce-ar aminti de „telenovela CSM”, sezonul primăvară-vară-toamnă 2016.

scutul-mareDe ce ar fi normal ca, în ședința de astăzi a Consiliului Local Ploiești, să se dea un vot favorabil proiectului? Simplu: deoarece toți cei care trăiesc pentru și alături de Petrolul și-au declarat, din vară și până acum, susținerea nu numai morală, ba chiar și materială pentru Petrolul ’52. Iar asta încă dinainte de startul actualului sezon de fotbal.

Dacă, la început au fost două „proiecte Petrolul”, se știe foarte bine ale cui, din momentul în care a fost ales unul dintre ele era clar că s-a decis cine va continua tradiția. De altfel, la ora ședinței de azi, există un singur Petrolul, adică Petrolul ’52, ci nu mai multe, pentru a se decide care ar fi mai bun, din punctul de vedere al votanților.

În momentul în care se va scoate iar în față lipsa avizului departamentului juridic, ar exista două situații. Prima – cea de la ședința cu scandal, în care să zicem că problema nu fusese chiar bine fundamentată, iar a doua – un proiect la care s-a lucrat mult mai mult, nu „pe picior”. Deci, în deplină cunoștință de cauză. Într-un astfel de context, amânarea sine die a acordării mărcii către ACS Petrolul ’52, pe motiv că nu s-a găsit niciun evaluator – dacă exista vreunul interesat, ar fi percutat, dar nu a făcut-o! – și că e musai să se facă evaluarea, începe să dea de gândit. Oare, cine ar avea vreun interes să tergiverseze acordarea mărcii? Dacă este legal să se acorde, atunci să se acorde! A evalua ceva ce-a fost oferit fără a se primi vreo sumă în compensație seamănă – să fiu iertat! – cu o glumă din acelea cu Gâgă. Adică, să se pună un preț pe un… cadou! Sau să se acorde marca unui club încă neînființat, refuzând-o celor care au scris, de fapt, istoria Petrolului! E ceva care nu-i în regulă! Dar, mai multe vom afla astăzi după-amiază, când se va ști care a fost rezultatul votului, în urma unei dezbateri a consilierilor locali, cărora li se cere nu neapărat să gândească, acum, cu inima, ci doar s-o facă, tot acum, cu mintea. Măcar cea de pe urmă!