Și 16 echipe sunt prea multe pentru Liga A Prahova!

Dragos Trestioreanu -

În pauza competițională de iarnă, pe o rețea de socializare binecunoscută, finanțatorul uneia dintre combatantele Ligii A Prahova, AS Tufeni Băicoi, a anunțat, franc, că nu mai poate susține financiar, de unul singur, activitatea la această echipă. Drept urmare, Dan Enescu a renunțat să mai continue la cârma grupării respective, declarându-se forfait întrecerilor din – pompos numit, fără discuție – eșalonul de elită al fotbalului prahovean. Cu acest prilej, manifestând regretul dispariției din competiție a unei formații care părea să fie una care nici să emite pretenții la fruntea clasamentului, dar nici să se lupte pentru evitarea retrogradării, îmi pun – de fapt, din nou – întrebarea dacă nu cumva sunt încă prea multe echipe în Liga a IV-a locală. Deși s-a renunțat, destul de recent, la campionatul cu 18 echipe, trecându-se la cel cu 16, iată că nici așa nu merge. Iar asta, evident, pentru că, după cum se observă, de ceva timp, sportul, în general, și fotbalul, în special, și nu numai cel din Prahova, trec prin momente de mare dificultate din punctul de vedere al susținerii materiale. La nivel de Liga A Prahova, mai rezistă echipe finanțate de comunitățile locale, care nu oferă mult, ci cât să asigure o anume stabilitate financiară pentru un campionat amator, în care, paradoxal, există grupări care semnează contracte… de profesionist cu componenții loturilor lor!

Petrolul - Tufeni, sigle, sportulph.ro maritaAșa cum s-a observat lesne în turul ediției 2016-2017 a campiontului Ligii A Prahova, doar maximum șapte-opt echipe pot fi numite, cu marja de rigoare, evident, a fi competitive. Dintre acestea, doar una și-a anunțat drept obiectiv clar ocuparea primului loc la finele întrecerilor și calificarea, implicit, la barajul de promovare în eșalonul imediat superior. Este vorba, bineînțeles, despre continuatorea acceptată de către simpatizanții ei a istoriei Petrolului, ACS Petrolul ’52 Ploiești. Fără susținere din partea municipalității, așa cum și-au dorit suporterii săi, de altfel, ca urmare a experienței nefericite avute din parteneriatul cu Primăria Ploiești a SC FC Petrolul, dispărută odată cu declararea, vara trecută, a stării de faliment, Petrolul ’52 începe să resimtă, la rândul ei, apăsarea marasmului financiar cvasi-general din fotbal. Susținută din fondurile oferite de către fani, din încasările de la abonamente și bilete, încasări bune la început de campionat, dar apoi tot mai în scădere, și din cauza deselor amenzi dictate de jandarmerie, primind bani de la sponsori care și-au „unit” numele cu acela al echipei fanion a Ploieștiului, trupa păstorită de Mircea Dridea și Cristian Vlad și antrenată de Octavian Grigore și Gheorghe Liliac a început a se teme de viitor. Și este firesc să fie așa, câtă vreme i se pun tot felul de piedici, bine cunoscute deja. Dacă o echipă care se numește Petrolul are astfel de probleme, ce să mai vorbim de celelalte care – repet – nu au susținere de la bugetul local!

Petrolul - AS Tufeni selectataÎn acest context, trist, este clar că o supraîncărcare a Ligii A Prahova în privința numărului de combatante nu a putut conduce decât la riscul unor retrageri. Așa cum s-a întâmplat, iată, cu AS Tufeni Băicoi, prima adversară a Petrolul ’52, de pe arena Ilie Oană, din acest campionat, în fața a peste 6.000 de spectatori (foto sus și jos; www.sportulph.ro și www.infoploiesticity.ro). Însă, nu doar Tufeniul părea a renunța, ci și CS Ceptura și Unirea Cocorăștii Colț aveau deasupra capului sabia lui Damocles, în această iarnă, dar evitând, cel puțin până acum, momentul declarării forfaitului. Ținând cont și de faptul că destule meciuri din turul campionatului Ligii A s-au încheiat – așa cum se zice – cu scoruri „de maidan”, devine cât se poate de limpede că reducerea numericului echipelor din acest eșalon ar trebui să devină principalul obiectiv pentru sezonul următor, acum nemaiputându-se face nimic. A invita oricare altă grupare, în prezent, a-i lua locul, la jumătatea întrecerilor, echipei AS Tufeni Băicoi nu ar însemna altceva decât o lipsă totală de respect față de noțiunea de competiție. Ce credibilitate ar mai avea viitoarea campioană a Ligii A Prahova, dacă ar proveni dintr-un eșalon care a început cu niște echipe și a continuat apoi cu altele?!? Niciuna! Chiar dacă provine din probabil cel mai bun campionat, ca valoare, după București! Gândiți-vă astfel dacă, la finele verii trecute, eșalonul de elită județâean ar fi numărat doar opt echipe, ca să fi avut un număr cu soț! Cu ACS Petrolul ’52, CS Blejoi, AFC Bănești-Urleta, CS Cornu, Avântul Măneciu, Petrolul Băicoi, CSO Plopeni și CS Păulești la start, ce campionat competitiv am fi avut! Cu tur și retur, din 14 etape, cu alt tur și alt retur, cu același număr de runde, cu un „Final Four”, adică încă șase meciuri, cu siguranță că echipa care ar fi câștigat competiția ar fi… defilat la baraj. Ar fi crescut și mai mult nivelul întrecerilor, și cota de atractivitate a lor, și numărul de spectatori, implicit și încasările, acolo unde intrarea la arene nu ar fi fost liberă. Ce s-ar fi întâmplat cu restul de formații din Liga A, de acum, de la locul 9 până la 16? Ar fi alcătuit, după același tipar, o Superligă B1, cu siguranță mai puternică decât cea actuală, care putea fi redenumită Superliga B2. De reflectat…