Și după ce o să mai fie?

Dragos Trestioreanu -

Peste exact două săptămâni, SC FC Petrolul se va prezenta iar în instanță, la proxima înfățișare urmând se decide fie – așa cum se zvonește – încă o amânare, fie – Doamne ferește! – intrarea în faliment. În ambele situații, se pune problema ce se va întâmpla cu echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor ulterior acelei date.

În primul caz, se va merge mai departe – atunci se va ști aproape cu siguranță dacă va fi, din vară, tot Liga 1, ori, din toamnă, al doilea eșalon – și trebuie luat în discuție ce buget ar putea fi asigurat în sezonul viitor. Pe prima scenă ar fi o infuzie din drepturile TV. Un nivel mai jos însă, chiar că ar fi foarte-foarte greu de anticipat cum și de unde ar veni banii. În plus, nu trebuie luat la preț de matineu nici viitorul efectiv, fiind greu de presupus, chiar și în situația unei miraculoase salvări de la retrogradare, că jucătorii aflați la final de contract ar mai accepta să semneze vreo prelungire. Asta dacă nu cumva chiar și cei care mai au angajament în derulare nu se vor ruga la patronat pentru rezilieri amiabile. Cu conturi mai golașe, este cert că SCFC Petrolul, indiferent de liga în care va comabte în sezonul următor, nu ar mai atrage vreun fotbalist mai acătării. Iar atunci, s-ar putea încropi iar un lot, așa, „pe picior”, cu riscurile de rigoare. Și nu cred că suporterii ar îndrăgi… deja-vu-urile. În al doilea caz, dacă se mai încumetă cineva, se va porni dintr-un eșalon județean. Și ce să mai vorbim!

Matematic, însă mai există șanse pentru ocuparea locului de baraj. Dar asta ar însemna ca toate meciurile de până la final să fie câștigate. Și tot nu ar fi suficient. Ar mai fi nevoie și de un joc fericit al rezultatelor indirecte. Dacă Petrolul va trece, luni, de ACS Poli Timișoara ar fi avantajată, la egalitate de puncte, la final de campionat, de avantajul „directelor”. În schimb, la Voluntari, în etapa următoare meciului cu bănățenii, ar trebui un succes la cel puțin două goluri diferență sau cel puțin trei înscrise, în cazul unei victorii la limită. În turul play-out-ului, reamintesc că ilfovenii s-au impus cu 2-1, pe final, în fața „lupilor”, rămași doar nouă pe teren, după eliminările lui Stana și Pulhac. Evident, a discuta acum numai despre victorii pe linie ale găzarilor ar părea cumva ciudat. Și-i normal după atâtea eșecuri și momente de fotbal slab. Cum speranța moare ultima, fanii trebuie totuși să se agațe de promisiunea actualilor jucători, făcută prin acel banner de la partida cu CFR Cluj. Adică, să se joace pentru suporteri și pentru culori, ci nu pentru bani. A se citi pentru salariile neplătite de atâtea luni de zile.

Indiferent însă de ce va fi, se va pune obligatoriu întrebarea: și după ce o să mai fie? Numai în vară vom ști cu adevărat ce și cum. Oricum, se anunță una fierbinte de tot, în fotbalul ploieștean. Depinde însă și despre ce nivel competițional vom discuta. Unu, doi, trei, patru sau cinci. Vorba aceea, una-i una, iar alta-i alta!