Șoc: Municipiul Ploiești anunță că Vivi Răchită nu se mai ocupă de renașterea Petrolului!

Dragos Trestioreanu -

Printr-un comunicat de presă, datat 20 iulie 2016, Muncipiul Ploiești, prin Primăria Ploiești, anunță că domnul Valeriu Răchită, actualul consultant al edilului șef al municipiului, Adrian Dobre, numit însă, în text, tot drept consilier pe probleme de sport, „nu se va mai implica în acțiunile privind înființarea unei noi echipe de fotbal”, fără a se menționa și numele acesteia. Motivul acestei decizii, se scrie în comunicat, este următorul: „Neînţelegerile dintre suporteri, dar şi articolele defăimătoare la adresa sa din ultimele zile, l-au determinat pe domnul Răchită să ia această decizie, nedorind să perturbe în nici un fel demersurile întreprinse pentru înfiinţarea noii echipe de fotbal Petrolul”. Referitor la preocupările sale cu privire la viitorul imediat, Vivi Răchită spune: „Rămân acelaşi om apropiat de fotbal şi de sport, dar mă voi concentra mai mult pe activitatea copiilor şi juniorilor. Îmi doresc ca Petrolul să joace cât mai curând la Ploieşti şi să ne vedem pe stadion susţinând cu mândrie echipa de suflet a oraşului”.

Parcurgând textul comunicatului, pe care l-am reprodus integral, surprinde afirmația „neînțelegerile dintre suporteri”. Cum adică?! Păi, atâta vreme cât fostul manager general al Petrolului a susținut ideea unui proiect bazat pe o cooperare între Uniunea Suporterilor Petroliști și omul de afaceri Florin Gorăneanu, prin a sa „Petrosport”, urmată de pașii care să conducă la o nouă societate comercială, ce va urma primească, finalmente, marca „Petrolul”, iar USP a anunțat că vorbește printr-o singură voce, de unde și până unde… „neînțelegeri dintre suporteri”?!? Și în privința „articolelor defăimătoare la adresa sa (n.r. – a lui Valeriu Răchită) din ultimele zile…” ar fi de discutat. A se scrie articole critice la adresa cuiva nu înseamnă automat că ar fi și defăimătoare. În contextul în care textele au fost bazate pe fapte reale, dovedite, cuvântul defăimător nu-și are rostul. Căci, altfel, toate materialele critice, indiferent de genul jurnalistic, ar fi catalogate drept defăimătoare, nu-i așa? Cât privește remarca lui Vivi Răchită cu privire la activitatea copiilor și juniorilor, aceasta este absolut justificată. Iar asta fiindcă ei sunt școlari, reprezentând, deci, exact sarcina pe care o are domnia sa, în calitate de consultant, în cadrul contractului cu Municipiul Ploiești: proiectul „Școala și Sportul”. Fotbalul, în cazul de față.

Dacă stăm strâmb și judecăm drept, abordarea în cazul renașterii Petrolului ar fi trebuit să fi fost astfel: așezarea la aceeași masă, din timp, a reprezentanților și susținătorilor celor două proiecte, „Petrolul 52” și „Vivi Răchită+USP”, alegerea, dat fiind timpul scurt până la debutul campionatului Ligii A Prahova, punct comun, a variantei cele mai rapide de afiliere și înscriere în campionat, primul proiect rezolvând deja această cerință, găsirea de finanțatori, al doilea proiect fiind mai avansat din acest punct de vedere, trecerea peste anumite impuneri, mai mult de natură sufletească, unele de înțeles, dar nu și de nedepășit. Astfel s-ar fi evitat momentul de impas actual. Mai exact, retragerea lui Vivi Răchită tocmai înaintea întâlnirii prevăzute – și anunțate – cu posibili finanțatori. Asta deoarece scopul final, înființarea unui nou Petrolul, identic ambelor proiecte, ar fi fost atins atunci când s-ar fi primit de la municpalitate mărcile, culorile etc.

Dacă ar exista cineva care să spună că nu dă bani pentru proiectul X sau pentru proiectul Y, atunci acela nu ar fi făcut-o pentru Petrolul, ci doar pentru un interes personal. Adică, exact de ceea ce feresc suporterii și fostele glorii. Banii ar fi fost dați pentru Petrolul, nu pentru fostele glorii, pentru Vivi Răchită ori pentru suporteri! Deși, din punct de vedere sportiv, timpul aproape că a intrat în sac, poate că, măcar în ceasul al… 11-lea, va funcționa mintea cea de pe urmă. Un sezon fără Petrolul ar însemna cea mai mare durere pentru toți simaptizanții acestei echipe, din Ploiești, România și de dincolo de hotarele țării. Când e vorba de Petrolul, nu-i vorba și de orgolii personale sau de unele ambiții. TOTUL ESTE NUMAI ȘI NUMAI PENTRU PETROLUL!