Teoria „pixului rupt”, predată vara, pe caniculă! De către cine nu te-ai fi prea așteptat

Dragos Trestioreanu -

Pe vremuri, aproape că pot să zic așa, pixul era „arma” cea mai importantă din dotarea unui ziarist. Nu apăruseră nici calculatoarele, ce să mai vorbim de laptopuri. Pixul era sfânt. Fără el, la vreun eveniment, erai de-a dreptul disperat. Motiv pentru care orice jurnalist ținea la el ca la ochii din cap. În fine, a trecut timpul, s-au schimbat vremurile, iar pixul a rămas așa, mai uitat în fundul unei genți sau borsete. Însă, tot mai este nevoie încă de el. Iar dacă se… rupe, este totuși un necaz mare.

Zilele acestea, circulă pe o rețea de socializare o înregistrare audio, postată de către un site local, care susține că vocea i-ar aparține unui consilier al mai noului primar al Ploieștiului. Ascultând scurta înregistrare, cine îl cunoaște bine pe respectivul sfătuitor al edilului-șef mai că ar cam jura că-i chiar vocea celui despre care s-a scris pe site. Dar ce spune vocea? Pentru cine nu a aflat sau nu a ascultat-o, zice așa: „Mi se rupe pixul de ce se scrie în ziare”! Că nu i se rupe acel instrument din plastic sau metal, având în interior un tubuleț umplut cu pastă, este de la sine înțeles. Ar înțelege și un preșcolar, care este „artist” în folosirea unui… telefon mobil. Formidabil câte știe un copil față de un adult ce poate face un astfel de aparat! Asta așa, ca o paranteză. La fel de înțeles este și la ceea ce a făcut referire domnul cu pricina, pesemne necrezând – deși suntem în „era” atâtor aparate de înregistrare – că tocmai dânsului i se va întâmpla un asemenea – hai să-i zic – pocinog. Dar, uite că i s-a întâmplat! Desigur, poate contesta cele spuse și înregistrate. Cui i-ar plăcea să se audă, pe siteuri, căci înregistrarea a circulat de la unul la altul, folosind un limbaj „folcloric”? Jargon auzit prin tribune și în peluze, dar nu numai. Niciodată însă în spații mai selecte.

Sigur nu o astfel de exprimare ar trebui să aibă un consilier al numărului unu al municipalității ploieștene. Nu pentru asta a fost ales, fără doar și poate. Dar, ce să-i faci? S-a scăpat și acum trage ponoasele. Adică, aud atât mai mulți ce limbaj vulgar folosește. Și mai ales toți cei care – chiar dacă acum cară laptopurile după ei și nu mai pun mâna pe un pix decât din când în când – nu le convine sigur să audă despre o astfel de părere.  Părerea unei persoane publice vizavi de produsul muncii lor. Ca să nu mai vorbim, știți ce se spune, că un război cu presa nu se câștigă niciodată. Evident, când presa are dreptate, fiind acoperită cu dovezi. Cazul de față.

Trecând la concret, persoana înregistrată – așa cum notează siteul local respectiv – ar fi fost ex-managerul general al SC FC Petrolul, Vivi Răchită. Valeriu Răchită pe numele și prenumele din cartea de identitate. Actual consilier pe probleme de sport al primarului Adrian Dobre. Am fost surprins de această reacție a dumnealui, dacă a fost a dumnealui, cunoscându-l ca un om de sport care a cerut, nu o dată, ajutorul mass-media. Cel puțin în perioada mandatului de la CSM FC Ploiești, dar și, ceva mai târziu, de la mai sus-menționata societate comercială, aflată acum în faliment. În vremurile în care nu era nevoie de un… pix rupt, ci de el cât mai întreg, părerile îi erau cu totul altele.

Sigur, lumea sportului rege nu este una a licențiaților în limba română. A celor cu discursul de pus în ramă. Vivi Răchită nu-i vreun Talleyrand „apres-la-lettre”, s-o mai fi mai scăpând și el, pe ici, pe colo. Totuși, măcar un dram de respect parcă tot ar merita și cei care scriu așa cum cred ei de cuviință, atunci când au ceva la mână. Cu probe, adică.

Evident, nu te poți bucura să citești și altceva decât de bine despre persoana ta. Însă, o reacție jignitoare costă mult. Dacă ar fi tăcut, ar fi fost filozof. Dar mai e timp pentru scuze, nu neapărat de pus toată cenușa în cap. Scuze adresate, firește, celor de care a spus că i se… „rupe pixul” despre ceea ce au scris. Se poate găsi chiar și o justificare, de ce nu? Era cald rău afară și… Continuarea o las la latitudinea „rupătorului de pixuri”!