Unde dai și unde crapă. În timp ce se discuta despre salvarea Petrolului, Tribunalul îi decidea… falimentul!

Dragos Trestioreanu -

Numai în România se putea întâmpla așa ceva. Mai exact, ca primarul Ploieștiului – care va depune mâine, 23 iunie 2016, jurământul în noua funcție – să adune oamenii de afaceri locali și să îi roage să ofere soluții de salvare a simbolului local, Petrolul, iar – nu chiar instantaneu, probabil – Tribunalul Prahova să decidă intrarea în procesul de faliment a societății care a administrat echipa de suflet a ploieștenilor! Sigur, efectele nu se vor vedea de mâine și nici de poimâine, existând și posibilitatea unui recurs, în termen de șapte zile de la decizia tribunalului, dar tot se vor face simțite la un moment dat. Practic, SC FC Petrolul SA nu va mai exista, iar denumirea, sigla, nu și palmaresul, așa ar prevedea FIFA, vor reveni la municipalitate. Depinde însă cât de devreme sau, mă rog, cât de târziu se va întâmpla asta și cine – ori dacă – va fi găsit să susțină financiar o nouă construcție, purtând numele atât de drag ploieștenilor. Numai că, viitorul edificiu nu va avea direct parter sau etaj, ci va porni, obligatoriu, de la fundație. Mai pe înțeles, dintr-un eșalon inferior. Că o fi Liga A Prahova, că o fi Liga a III-a, mai sus în niciun caz. Cum a fost cam… înghesuială la proiecte de salvare, în ultima vreme, plus controversele de rigoare, este greu de presupus cine va avea câștig de cauză în viitor. Viitor însemnând, mai mult ca sigur, nu mai devreme de sezonul 2017-2018!

Ca să fie totul și mai straniu, tot astăzi, 22 iunie, dată care va rămâne cu litere negre în istorie ca fiind acea a declarării falimentului SC FC Petrolul, s-a aflat de-un verdict al Curții de Apel, prin care societatea pataronată de Daniel Capră a fost iertată de datorii în valoare de circa 1,6 milioane de euro. Ba chiar, există speranțe să îi mai fie scăzute încă vreo 500.000 de euro. Ca la noi la nimenea. Scapi de una, dai de alta sau unde dai și unde crapă! Ca s-o dăm în vorbe vechi, din popor.

Suporterii, neîmpăcați cu soarta tristă a clubului găzarilor, se întreabă cum a fost posibil să se ajungă aici. Aș întreba și eu cum a fost posibil să se ajungă atât de repede? În vara lui 2011, Petrolul revenea în Liga 1, după șapte ani de bejenie în eșalonul secund, a scăpat miraculos de retrogradare în următorul sezn, iar apoi au urmat doi ani competiționali de poveste: câștigarea Cupei României, două semifinale la rând în competiția KO și tot de atâtea ori locul trei în campionat și calificarea în play-off-ul Europa League. Și-atunci, cum a fost posibil acest recul?!? Suntem în România, țara tuturor posibilităților!

Ca să înțelegem exact cine a fost de vină pentru această dramă, cine a generat-o, de fapt, nu trebuie să ne raportăm doar la prezent, ci este obligatoriu de a merge în urmă. Bref, până la decizia de a se da echipa pe mâna unui acționar plimbat de la București la Cluj, apoi la Ploiești și retur, în Ardeal. Din acel moment și până azi au fost vinoavți cu toții, chiar și cei care se dau acum… Albă ca Zăpada și încearcă un come-back, în care – din fericire – nu mai cred mulți simpatizanți ai Petrolului. Au fost, în acest timp, momente favorabile de vânzare a clubului. Asta, evident, dacă s-ar fi vrut cu adevărat. Dar nu s-a dorit niciodată practic, ci doar… vocal. S-a pierdut clipa și înclin să cred că ideea primordială a fost… falimentul. Nu v-am redat acel comunicat al Tribunalului Prahova, o fac rubricile de știri ale zilei de pe siteurile locale. Pe suporteri îi interesa un singur cuvânt: falimentul. Ei bine, s-a decis! După Rapid, a venit rândul Petrolului. Două foste campioane naționale și câștigătoare de Cupa României, cu fanii cei mai frumoși din țară, numeroși și înfocați, devotați și solidari, pasionați și cu suflet, două cluburi care au făcut cinste și pe plan internațional, două simboluri cu zeci de ani ca istorie s-au dus! Tristă istorie, aș spune acum! Rămâne însă și o consolare pentru ploieșteni: PETROLUL NU MOARE!