Unde sunt oamenii cu banii pentru Petrolul?!? Chiar dacă se numește acum Petrolul 52!

Dragos Trestioreanu -

Acest început emoționant de drum al Petrolului 52 tinzând spre primul eșalon fotbalistic autohton, cu primă etapă convingerea Consiliului Local Ploiești să voteze pentru acordarea siglei, culorilor, palmaresului etc., îmi amintește de cel al proiectului „Petrolul e al nostru”. În urma căruia a luat naștere… CSM FC Ploiești. Și-atunci, a trebuit ca suporterii cu suflet să se implice financiar pentru o apa minerală, o minge ș.a.m.d. Iar proiectul a mers înainte pînă când, văzându-se cu sacii în căruță, un campion en-titre al României a spus stop și a preluat exclusiv construcția gândită, de fapt, nu pentru renașterea… Astrei, ci pentru un Petrolul curat. Nu a mers atunci, sper că va merge acum!

În zilele în care se vorbea despre două sau chiar trei proiecte pentru renașterea Petrolului, în urma declarării stării de faliment a SC FC Petrolul, reprezentantul unuia dintre acestea avansase public sume exorbitante puse la dispoziție de oameni de afaceri locali unei grupări de Liga a IV-a. Așa cum se intenționa să fie eșalonul de pornire a renașterii. Până la urmă, deși părea a fi luat prim-planul, a fi fost în pole-position, nu acela a fost ales. Deși părea fără… adversar, la un moment dat. Scurtcircuitul produs în urmă cu ceva timp a condus la retragerea celui care promisese bani, nu glumă, iar peste puțin timp, un pas în urmă a făcut și cel dispus să-și ofere numele, Petrosport, pentru înscrierea la AJF Prahova a viitorului Petrolul. Și uite-așa, din una într-alta, oamenii cu promisiunile de bani s-au evaporat. Una-două. Stau să mă întreb dacă sumele care se vehiculau chiar existau sau o fi fost doar praf în ochii suporterilor. Oare, banii aceia, prespunând totuși că erau gata a fi puși pe masă, erau oferiți viitorului Petrolul sau exclusiv unei anumite persoane care să conducă proiectul renașterii? Una care, odată retrasă printr-un anunț public, pare că nu a mai fost dispusă să facă lobby pentru ca acei bani să fie oferiți Petrolului 52. Adică, proiectul pentru care s-a optat, finalmente.

Interesant este că, în iarnă, când s-au antamat discuții cu patronatul SC FC Petrolul, pentru a fi preluat clubul, acțiune nedusă până la capăt din cauza unui refuz, s-a vorbit și despre existența certă a unor fonduri care ar fi împiedicat și retrogradarea, și falimentul. Cum era vorba despre bani mulți, dați pentru Petrolul, așa s-a spus, nu pentru Dan Capră, stau să mă întreb și de ce acele persoane, care păreau atunci bine intenționate, nu mai mișcă acum nici măcar un deget? Semn că de la vorbe la fapte este un drum prea lung de parcurs? Fără supărare, dar asta este impresia din acest moment. Cât despre replici de genul că se vor da bani numai atunci când echipa se va numi numai Petrolul, fără vreo cifră înainte sau după, astea sunt justificări care nu mai prind nici măcar la fanii de… grădiniță!

Este clar că, încă de pe acum, în al patrulea eșalon, Petrolul 52 are nevoie de bani. Unii deloc puțini, chiar dacă-i vorba despre un nivel amator. Totul costă, nimic nu este gratis. Nici mingile, nici echipamentul, nici mijloacele de deplasare, nici destule altele. Pentru toate trebuie bani, bani și iar bani. Or mai exista investitori locali sau, mă rog, autohtoni, care să treacă de la stadiul vocal, prin care își manifestau iubirea fără margini față de Petrolul, la cel practic, dovedind astfel că dragostea lor se manifestă și oferind sprijin material? La prima vedere, aș zice că nu prea mai există. Singurii care au percutat, încă de la prima strigare, au fost suporterii. Parcă, întotdeauna NUMAI ei. Din țară sau de peste hotare, ei dau bani. Atât cât pot, dar dau. Și iubesc necondiționat Petrolul. Nu vor nimic înapoi. Doar o echipă care să fie a lor, așa cum o visează ei. Nu cer posturi în organigramă, nu cer invitații la stadion, nu au pretenții să le joace fotbaliștii X, Y sau Z etc. Vor doar ca PETROLUL LOR SĂ NU MOARĂ! S-ar părea că, la situația actuală și la clipa de-acum, singura șansă de a avea un buget bun, din prezent și până la Liga 1, ar fi o sponsorizare externă. Urmată de o finanțare, prin eșalonul secund. Da, ar părea utopic pentru al patrulea nivel fotbalistic. Însă, dacă se joacă bine cărțile, până și utopia se poate schimba în ceva real! Așa să-i ajute Dumnezeu pe PETROLIȘTI!