Ursul, Barbu sau Ocolul?

Daniel Dimache -

 

Ursul a ucis un om la Azuga, un alergător de cursă lungă, un om al muntelui, cu multă experiență în ceea ce privește pericolele care se pot întâlni când te avânți în sălbăticie, în preajma stațiunii.

Dacă s-ar fi întâmplat tragedia unor turiști pantofari, care nu cunosc legile muntelui, care își umplu burta de alcool și se cred dumnezeii munților, se rătăcesc, cad în prăpastie sau pradă animalelor, ar fi o altă situație. Oarecum. Pentru că, desigur, o viață pierdută condiții tragice este o mare dramă, care nu se poate compensa cu nimic pentru cei apropiați. Dar ar fi fost cumva explicabil.

Cum spuneam, sunt anumite condiții care ne fac să credem, că nu neapărat sau nu numai ”mortul e de vină”, așa cum se spune de obicei, ci mai sunt și alții răspunzători, legal sau moral. Că pe partea penală o mai rezolvi, cu portițe din lege, acoperit cu niște hârtii, cu clemența oamenilor legii sau altminteri, moral e mai greu. Probabil. Asta pentru oamenii adevărați, care au conștiință și suflet, iar cei care conduc comunități sau instituții așa ar trebui să fie, oameni cărora nu le ajunge că-și găsesc singuri scuze sau se duc de două ori pe an la preot să le acorde spovedania, ci au somnul tulburat noapte de noapte atunci când știu că depindea și de ei salvarea vieții unui om. Și fac niște lucruri ca să-și răscumpere greșeala sau se căiesc amarnic.

Ursoaica cu pui, poate și alți alde Moș Martin, se plimbau de multă vreme, seară de seară prin Azuga, și nu în munte și în pădure, ci pe străzi, trăgând de gardurile și porțile oamenilor ca să ajungă la cazanele cu gunoi. Mărturie stau numeroasele filmări cu telefonul postate de azugeni pe conturile de socializare sau apelurile prin care solicitau autorităților, în special primarului, să intervină ca să rezolve problema, pentru că era pe cale să se producă o nenorocire.

Și nenorocirea s-a produs, costând o viață de om. Desigur, primarul George Barbu e acoperit de hârtii. A pus, chiar de 1 aprilie (nu-i păcăleală!), înainte cu aproape două săptămâni de atacul ucigaș al fiarei, o postare pe contul său de facebook, prin care înștiința populația că în urma demersurilor Primăriei cei de la Romsilva au obținut un ordin de ministru pentru capturarea și relocarea ursoaicei cu pui. Deci, primarul Azugii, cât și cei de la Ocolul Silvic din localitate sunt acoperiți cu hârtii. Ce contează că au rămas doar demersurile și niște maculatură, ce contează că a fost tardiv, că a fost degeaba, că nu a folosit la nimic…

Ei bine, pe contul său de facebook, de unde dă ora exactă în Azuga, postând tot ce ține de evenimentele locale și de actul administrativ, George Ciprian Barbu, primar al orașului-stațiune de la poalele Munților Baiului, a ”uitat” să posteze ceva despre tragedia care a răscolit nu numai întreaga localitate, ci a fost mediatizată masiv la nivel național și i-a îngrozit pur și simplu, pe cetățenii orașului, care au înțeles că li s-ar putea întâmpla și lor. Măcar o vorbuliță de părere de rău, măcar un mesaj pentru azugeni. În mod sigur că primarul Barbu, care se fotografiază ca o adevărată vedetă de film și se arată în ipostaze fericite concitadinilor lui, ori de câte ori are prilejul, se aștepta la un val de reproșuri și comentarii incomode pentru el.

A reușit, totuși, să demonstreze ceva: că nu-și asumă, ci e adeptul principiului cu băgatul gunoiul sub preș.