Va juca Petrolul un play-off de promovare în Liga 1? Cât de corectă ar fi disputarea meciurilor din L2 într-o singură manșă, prin tragere la sorți sau pe teren neutru?

Dragos Trestioreanu -

Astăzi, miercuri, 18 martie 2020, a fost și încă mai este o zi plină de discuții între FRF, LPF și cluburile din Liga 1 cu privire la data de reluare a campionatului. S-au avansat două variante cu date diferite de (re)start, asupra cărora, de la ora 17.00, vor decide căpitanii celor 14 formații de pe prima scenă fotbalistică a țării. Apoi, va veni rândul divizionarelor secunde, care au la dispoziție, pare-se, numai o singură variantă de lucru: continuarea întrecerilor cu play-off (opt echipe să se bată la promovare) și play-out (cu 10 grupări în lupta de salvare de la retrogradare, două dispărând deja din competiție, Daco Getica București și Sportul Snagov). Însă, în această eventualitate, se va combate numai într-o singură manșă, nu tur-retur, nemaiexistând timpul necesar pentru așa ceva. Asta fiindcă se va începe pe 13 iunie 2020! La fel s-ar proceda și pentru Liga a III-a, cu specificarea că în play-off vor fi opt echipe, iar în play-out – tot atâtea, iar startul tot pe 13 iunie. Dar, deocamdată, se așteaptă să decidă… căpitanii de echipă de la L1 și, apoi, „prin ricoșeu”, să se adapteze programul la L2 și L3.

Stând strâmb și judecând drept, un start pe 13 iunie ar impune, „mergând înapoi”, tot atâtea zile de antrenamente câte s-au stat fără pregătire împreună, știut fiind că, totuși, fotbaliștii fac diverse exerciții acasă, acolo unde li s-a impus o izolare, pentru a se feri de infectarea cu virusul Covid-19. Apoi, se pune problema cât de corect ar putea fi un clasament – cu primele două clasate promovate în Liga 1, iar a treia intrând în baraj cu a 12-a plasată în ierarhia primului eșalon – după disputarea numai a unui singur meci, nu a două, tur-retur, din cauza lipsei de timp. Dacă ar fi fost numai returul, mai era cum era, dar ce ne facem că s-au disputat deja trei meciuri din mini-retur, mai exact cinci partide din retur, luându-le în calcul și pe cele disputate la finele anului trecut? Ar trebui un play-off, acolo s-ar califica Petrolul, cu 14 confruntări. Un fel de… talmeș-balmeș, cu jucători pregătiți aproximativ, niciodată nemaitrecând printr-o astfel de perioadă de forță majoră, cu partide desfășurate după tragerea la sorți a echipei gazdă sau chiar pe teren neutru. Situație în care și rezultatele finale ar fi cu mult influențate de către factori necontrolabili, nemaigândindu-ne și la nelipsitul… arbitrariu. Un blestem total, nu altceva, dacă ne gândim deja și la variantele cu plata jucătorilor, cei care nu pot fi trimiși în… șomaj tehnic, ei neavând contracte individuale de muncă, ci de activitate sportivă!

Fără obiectiv performant și numai după un singur meci desfășurat în retur, CS Blejoi – grupare din L3 care ar intra în play-off de pe ultimul loc posibil, al optulea, nu își va face, de exemplu, probleme precum cele ale echipei fanion, FC Petrolul Ploiești, cea care vizează neapărat promovarea în L1. Blejoiul va juca pentru onoare, să zic așa, oricare loc mai sus ocupat la final, decât opt, fiind ceva important pentru o promovată vară trecută. Scăpată astfel, cu totul, de teama revenirii imediate în Liga A Prahova, formația din  vecinătatea Ploieștilor va juca fotbal de… amorul artei, rămânând doar de văzut ce ar însemna așa ceva! De pariuri, chiar că nu vreau să zic ceva, mai ales că s-au închis 14.000 de agenții, deja, în țara noastră și nu știu când se vor redeschide. Cert este că acest nenorocit de Covid-19 ne-a prins fără… planuri B, C și câte or mai fi fost nevoie acum!