Ziua în care Messi și Ronaldo au plecat acasă. Și-au „venit”… Mbappe și Cavani!

Dragos Trestioreanu -

Lionel Messi și Cristiano Ronaldo își dispută, an de an, titlul de cel mai bun fotbalist din lume. Când iese unul, când iese altul pe primul loc în topul mondial.

Din fericire pentru ei, fac parte din echipe naționale puternice, Argentina, respectiv Portugalia. O fostă campioană mondială, pe de o parte, și o ex-campioană europeană, pe de alta. Dar, sunt zile în care tocmai aceste selecționate pline de vedete dau chix, suprizele neplăcute incluzându-i, implicit, și pe cei mai mari fotbaliști din lume. De-al căror eșecuri s-or fi bucurat poate doar conducătorii și antrenorii de la Barcelona sau Real Madrid!

Cu emoții, echipa națională a „pumelor”, antrenată de un parvenit – scuze, dar alt termen nu am găsit în grabă! – numit Jorge Sampaoli, cu o vestimentație de gang pentru un turneu final de campionat mondial, a avut acces în „16”-imi. Însă, a dat acolo peste o Franță care pare mai decisă ca oricând să mai câștige un nou titlu mondial A rezultat un super show, în care Kylian Mbappe a fost… Lionel Messi! Junele „cocoș” arămiu a făcut tot ce-a vrut: a scos un penalti, după o cursă aproape în maniera de altădată a personajului aceluia care a oripilat, acum, un glob întreg cu gesturile și comportamentul dintr-o lojă a unui stadion rusesc, a rezolvat de unul singur remontada și i-a condus, în ritmurile Merseillezei, pe Les Bleus în optimi. După un 4-3 de trecut în biblioteca cu DVD-uri de neuitat!

Și trupa lusitanilor a ieșit din grupe tot cu anumite emoții, însă părea a fi favorită în fața Uruguayului, care câștigase o grupă ușoară, victoria la scor de forfait în dauna gazdelor ruse dovedind slăbiciunea… Arabiei Saudite și a Egiptului, bătute „ca pe covoare” de trupa fostului portar Stanislav Cercesov. Însă, Portugalia a aflat că socoteala de „acasă” nu s-a potrivit deloc cu aceea din „târgul” ]n care a avut loc meciul. Iar asta deoarece Edinson Cavani a fost… Cristiano Ronaldo! A deschis scorul cu o intuiție extraordinară, urmărind abil centrarea pe poziție viitoare a lui Luis Suarez și punctând la vinclu, cu capul, acolo unde Rui Patricio nu mai putea ajunge. Apoi, a decis meciul – după egalarea reușită de Pepe – printr-un lat în cross, din mișcare, la capătul unui contraatac-bliț. Apoi, „maurul”, care își făcuse datoria pentru un 2-1 de calificare, a putut să „moară”, ieșind de pe teren, din cauza unei probleme musculare, la gambă. Bref, două vedete ale lui Paris St.Germain au ieșit cu brio la rampă!

În ziua în care Messi și Ronaldo au plecat acasă de la Cupa Mondială, poate că s-au născut noile staruri ale Marelui Turnir: Mbappe și Cavani! Sau, scăpate de presiunea prezenței în Rusia a fotbaliștilor galactici, planetari sau cine știe mai cum, și alții JUCĂTORI care au în raniță un baston de mareșal pot ieși acum „la lumină”. Pentru încântarea tuturor iubitorilor sportului rege din LUME!