Eduard Dinu, tânărul şi magistralul dirijor dăruit de satul Urleta muzicii corale româneşti

Daniel Dimache -

Eduard Dinu, tânărul şi magistralul dirijor dăruit de satul Urleta muzicii corale româneşti

Eduard Dinu s-a născut în anul 1992, în Urleta, ducând mai departe, în acest spaţiu emblematic al muzicii corale româneşti, tradiţia marelui maestru Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, poate cel mai de seamă fiu al mirificului sat Urleta, comuna Băneşti.
La doar 23 de ani, Eduard Dinu devenea dirijorul Corului Regal. Doi ani mai târziu, urca pe scena Festivalului George Enescu fiind și cel mai tânăr dirijor al festivalului.

Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, la secţia pian.
Astfel, studiul şi dragostea pentru muzică l-au determinat pe Eduard Dinu să participe la diverse competiţii, obţinând numeroase premii. De asemenea, Eduard Dinu a susţinut recitaluri în centrele culturale importante din muncipiul Ploieşti, dar şi din ţară.
Cei paisprezece ani de activitate pianistică, au fost încununaţi de participarea sa în calitate de solist, alături de orchestra Filarmonicii ,,Paul Constantinescu” din Ploieşti, interpretând ,,Rhapsody în Blue” de George Gershwin.

Dacă pianul a fost prima sa dragoste, muzică corală a reprezentat pentru Eduard Dinu o nouă experienţă şi o adevărată revelaţie. Activitatea sa din cadrul Corului Liceului de Artă „Carmen Sylva”, pe tot parcursul celor doisprezece ani de studiu, a fost marcată de numeroase concerte şi recitaluri susţinute în cadrul acestui ansamblu, apogeul fiind reprezentat de participarea la Festivalul Coral din Bratislava, unde corul a obţinut premiul I şi medalia de aur pentru merite deosebite. În paralel, Eduard Dinu a devenit din anul 2008 membru al Corului Momentum, ocazie ce i-a oferit posibilitatea de a experimenta şi ipostaza dirijorală.
Începând cu anul 2011, dorind să-şi perfecţioneze pregătirea muzicală, se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la specializarea Dirijat de Cor Academic. Primii pași în arta dirijatului au fost călăuziți de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu (maestru de cor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), cel care l-a susținut și l-a sfătuit necontenit.

Dragostea şi dăruirea pentru muzică corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti şi în ţară, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti. Anul 2013 reprezintă momentul în care destinul său se leagă de cel al Corului Regal, devenind membru al partidei de tenor a ansamblului, pentru ca mai apoi în anul 2015 să preia bagheta dirijorală a acestuia, până în anul 2018 atunci când decide să pornească un nou proiect și anume proiectul „Ascendis Choir”. În cariera sa dirijorală a susținut numeroase concerte în țară pe cele mai importante scene, a participat în calitate de dirijor al Corului Regal în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, unde a fost cel mai tânăr dirijor din ediția 2017 ; dar și în străinătate, ultima realizare fiind un turneu în China alături de Corul Ascendis, unde a susținut 5 concerte în orașele Beijing și Shanghai.

Anul 2018 a reprezentat apogeul carierei sale, devenind dirijorul fondator al Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și realizând peste 35 de evenimente publice alături de cele două ansambluri pe care le dirijează, conducându-și propriul ansamblu (Ascendis Choir) către cel mai mare succes al unui ansamblu coral privat din acest an.

M-am născut în Urleta, satul natal al marelui Maestru Marin Constantin, fondatorul Corului Național de Cameră Madrigal. Nu știu dacă acest lucru a avut neapărat o legătură cu faptul că eram îndrăgostit de muzica Madrigalului încă de mic. Însă, cu siguranță a avut un impact emoțional mai mare, mai târziu, când am conștientizat că provin din același loc cu un nume inegalabil pentru muzica corală românească.
Povestea a început când aveam cinci ani, atunci când am mers de mână cu părinții mei la prima lecție de pian, la Palatul Culturii din Ploiești. Am mai avut o încercare de a studia pianul la vârsta de 3 ani și jumătate, dar doamna profesoară a considerat că trebuie să mai cresc puțin. Eram atât de entuziasmat încât, neavând pian acasă, la început „cântam” pe coli A4 pe care mama mea îmi desena clapele pianului.
Ulterior, am urmat Liceul de Artă din Ploiești, unde am studiat pianul timp de 12 ani.” – Eduard Dinu, dirijor.

Mulţumim dirijorului Eduard Dinu, pentru pozele puse la dispoziţie din arhiva sa personală