Elevi din Văleni, “europarlamentari” la Strasbourg

Daniel Dimache -

Elevi din Văleni, “europarlamentari” la Strasbourg

În cadrul programului “Euroscola”, la care participă licee din toate ţările Uniunii Europene, în data de 31 ianuarie, peste 500 de tineri s-au întâlnit la Strasbourg, la sediul Parlamentului European, într-o zi dedicată integral lor de către aleşii europeni. Pentru reprezentarea României la acest amplu şi onorant program,  licee din toată ţara au aplicat, prin realizarea unui proiect pe o temă dată – o campanie de promovare a unui proiect european – analiza şi notarea făcându-se după criterii  stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale.  La concurenţă cu marile colegii din ţară şi din România, a câştigat un loc eligibil – frumoasă surpriză – Liceul Tehnologic Agromontan “Romeo Constantinescu”, singurul din Prahova calificat în acest an să reprezinte ţara la “ Ziua Euroscola”.

Aşadar, cu mari emoţii şi speranţe, delegaţia României, formată din 24 de elevi de la liceul din Vălenii de Munte, însoţită de coordonatoarele proiectului,  doamna  prof. Maria Visoschi, director adjunct  şi doamna  prof. Dana Burduşel, a luat parte la Ziua Euroscola, alături de alte 23 de  prestigioase colegii (câte unul) din Franţa, Italia, Spania, Olanda, Scoţia, Cehia, Croaţia, Bulgaria etc.

Au fost momente deosebite când purtătorii eşarfelor tricolore au intrat în marea sală a Parlamentului European şi au colaborat la dezbaterea  şi votarea unor moţiuni pe temele importante ale UE, participând la toate acţiunile minuţios pregătite de staff-ul de la Parlamentul European pentru această reuniune.

Au fost momente frumoase, când delegaţia României a oferit, în spiritul nostru tradiţional, daruri simbolice celorlalte delegaţii sau când eleva Andreea Dumitrache a prezentat de la microfonul Parlamentului  European instituţia de învăţământ – Liceul Tehnologic Agromontan Romeo Constantinescu, oraşul Vălenii de Munte şi ţara pe care le reprezenta. Tot ea a purtat steagul Greciei, la festivitatea finală, cand s-a intonat Imnul Uniunii Europene şi au defilat toate drapelele ţărilor participante.

Au fost momente unice când copiii noştri au lucrat împreună, au interacţionat şi chiar au legat prietenii cu colegi de-ai lor din toată Europa.

Felicitări elevilor, cadrelor didactice prezente, inclusiv conducerii şcolii, autorităţilor locale şi altor oameni din comunitatea frumoasă a oraşului de pe Valea Teleajenului, care ştie să se strângă şi să realizeze frumoase lucruri împreună!

După eforturile, creativitatea şi sufletul depuse în acest proiect a venit momentul culegerii roadelor şi al bucuriei de a reprezenta Liceul Agromontan “Romeo Constantinescu”, oraşul Vălenii de Munte, judeţul Prahova şi România în inima Uniunii Europene, la Strasbourg.

Vom reveni cu mai multe detalii despre acţiune într-un viitor material.