Erupția vulcanului de pe „Ilie Oană”! Frații Capra, soțiile lor și Marius Bucuroiu – aduși la DIICOT

Redactia -

Erupția vulcanului de pe „Ilie Oană”! Frații Capra, soțiile lor și Marius Bucuroiu – aduși la DIICOT

Marți, realmente, au fost trei ceasuri rele, ale naibii de rele, pentru patronul și directorul general executiv al SC FC Petrolul, Dan Capră, respectiv Marius Bucuroiu. Împreună cu fratele celui dintâi, au ajuns la sediul DIICOT din Ploiești și soțiile celor doi Capră, cu toții fiind acuzați de infracțiuni financiare deosebit de grave, care ar fi produs statului, conform unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, un prejudiciu de 15.400.000 de euro, începând cu anul 2012. Mai exact, odată cu preluarea clubului găzarilor de către familia Capră. Descinderile, perchezițiile și confiscările de documente de la domiciliile celor care se află în anchetă, precum și din birourile de la stadionul pe care joacă acasă „lupii”, țin capul de afiș în media începând cu orele de dinaintea prânzului, declanșând și reacții adverse în lumea fotbalului, primul înscris la cuvânt fiind fostul portar legendar al Stelei, actual director de imagine al echipei din cartierul Ghencea, Helmut Duckadam. Cel care a acuzat implicarea municipalității în finanțarea SC FC Petrolul, într-un sport ce ar trebui susținut, în opinia sa, cu bani doar din sectorul privat. Frații Daniel și Nicolae Capră, ca și Marius Bucuroiu, sunt – se spune – doar câțiva dintre membrii unui grup organizat condus de către un afacerist din nord-vestul țării, nu mai puțin de 30 de persoane urmând a fi aduse la audieri. Acuzațiile DIICOT, care – se scrie în același comunicat – a beneficiat de suport SRI, se referă la crearea „unor lanţuri infracţionale care să favorizeze firmele administrate de membrii grupului, respectiv în scopul preluării şi finanţării S.C. FOTBAL CLUB PETROLUL S.A. Ploieşti. Astfel, au fost efectuate operaţiuni nereale prin emiterea de documente şi facturi fictive, în scopul deducerii TVA  şi diminuării  bazei de impozitare (impozit pe profit)”.

Dincolo de Breaknews, de comunicate și de declarații acide, pentru cei care nu gândesc… mai departe de nas viitorul Petrolului este deja sumbru. Asta chiar dacă au și apărut zvonurile preluării echipei de suflet a ploieștenilor de către un membru al baroului. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este – logic – un fel de început al sfârșitului unei povești începute aproape cu trei ani în urmă, ce părea să ducă în direcția readucerii clubului găzarilor la vremurile de glorie de altădată. Un fel de început de fapt, pentru că, așa cum se zice în termeni juridici, toți cei anchetați în prezent beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la finalizarea cercetărilor. Practic însă, la un astfel de prejudiciu, dacă va fi și dovedit, singura urmare ar fi arestarea celor aflați acum la sediul DIICOT – ca și a celor care vor mai veni acolo -, în funcție de gravitatea actelor fiecăruia! La fel de cert, cu patronul și cu șeful executiv în anchetă, SC FC Petrolul se află acum suspendată undeva în aer, imaginea cu un mascat în fața ușii de la intrarea în tribuna oficială a arenei Ilie Oană (foto jos; www.observatorulph.ro) fiind o DIICOT_la_arena_Ilie_Oana_observatorulph.ro_micailustrație fidelă a realității dramatice din acest moment. Cu un fost președinte de consiliu de administrație, care spune că s-a retras – la timp? – din firmele la care s-a început prejudicierea statului, un fel de a se spăla pe mâini, clubul găzarilor arată acum ca fiind al… nimănui, doar un singur membru al staff-ului de conducere, directorul executiv Alexandru Crângu, nefigurând pe lista celor de la DIICOT pentru a fi anchetați, deoarece nu făcea parte din scoietățile comerciale cercetate. Teoretic, Andi Crângu a rămas singurul pe loc și ar trebui să conducă până la finele anului. Apoi… potopul!

În marea majoritate a cazurilor, după o astfel de anchetă cu privire la un prejudiciu major, peste 15 milioane de euro, este simplu de presupus că „mateloții” – deja temători pe „punte” – își fac deja planuri să părăsească corabia, nemaifiind rost de bani pentru salarii, prime, bonusuri etc. Dincolo de satisfacția unora dintre suporteri, contestatarii din ultimul timp al lui Dan Capră, că vor scăpa acum de inamicul cu numărul unu al lor, se pune întrebarea pe mâna cui va rămâne, pe termen scurt, SC FC Petrolul. Cine va putea să mai țină vasul pe linia de plutire și să-l conducă spre țărm, chiar și doar până la finele anului, de care ne mai despart cinci săptămâni. Dacă anchetații vor fi și dovediți vinovați, va urma un porces lung în instanțe, iar despre bunul mers – cum sună limba de lemn – al clubului ar fi ilar să se mai vorbească. Satisfacție pentru liderul campionatului Ligii I, ambele urmăritoare – CFR Cluj și Petrolul – fiind într-un colaps! Altă problemă care se pune este însă, chiar dacă „victorioșii” par a nu se gândi defel, dacă SC FC Petrolul va mai fi tentantă pentru vreun eventual investitor. La auzul unor astfel de datorii și al anchetelor, la asemenea management practicat în club, mai degrabă au fugit – în eventualitatea în care ar fi și existat – de-au mâncat pământul. Vulcanul a erupt, lava se revarsă încet-încet, rămânând de așteptat până când ve pârjoli totul în cale. Vae victis! Nu-i așa?